Képtelenség – Képalkotói vizsgálatok (MR, CT) várólistája

Tapasztalatok a képalkotó diagnosztikai vizsgálatokról (MR, CT és társaik). Helyszínek, orvosok, várólisták, hálapénz, plusz bármi, ami érdekes lehet.

A fórumban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság- és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal. Orvos szakértőinknek szánt kérdését ne itt, hanem az Orvos válaszol rovatban tegye fel!

Pécs

Hozzászóló: anett1982, 2010-08-17 22:08
Szia nem tudom merre laksz de Pécsen is van egy központ ahol ilyen vizsgálatokat csinálnak. /MRI, CT/ http://www.neuroct.hu/menu/Teriteses_ellatas Jobbulást Édesapádnak.

területi különbségek

Hozzászóló: Emeri, 2010-08-17 16:41
Válasz erre: Janka, 2010-08-18 10:52
Szia Janka! Köszi szépen az infokat, nagyon sokat segítesz velük, a Semmelweis-et szerintem fel is hívjuk. Közben találtam egy érdekességet, érdekelne mi a véleményetek az alábbi várakozási időkről: http://ebf.hu/varolista/index.php?KEZELES=733&JARO=1 (Nekem nagyon durvának tűnnek ezek a különbségek...) Ez azt jelenti, hogy ha Győrbe jelentkezem, ott semennyit nem kell várni? Hogy zajlik egyébként ez: bárki mehet bárhová vagy csak a hozzá földrajzilag közel eső intézmény(ek)be?

fejfájás ambulancia

Hozzászóló: Janka, 2010-08-17 14:55
Szia Emeri! Még egy dolog jutott eszembe. Kolléganőm erős fejfájásával nemrég az Amerikai úti fejfájás ambulánciára került, ahol sikeresen ki is kezelték. Ide szakorvos utalta be, miután a CT vizsgálata negatív lett. Nem tudom, hogy ez segít-e, azért becsatolom a linkjüket. A honlap szerint szünetel a rendelés, de ettől függetlenül tudomásom szerint vannak. http://www.oiti.hu/Index.aspx?MN=OitiMenu3Almenu6&&LN=Hungarian Minden jót mégegyszer! Janka

magánrendelés

Hozzászóló: Janka, 2010-08-17 14:27
Szia Emeri! A Semmelweisnél, mivel fizetős, nem kell szinte semmit várni, akár erre a hétre is kaphatsz szerintem időpontot, de jövő hétre biztosan. Ehhez nem kell beutaló, csak egy javaslatot kérnek a vizsgálatra a háziorvostól, és be kell jelentkezni telefonon. A kontrasztanyagos vizsgálat 53 ezer, nem olcsó. itt érdeklődhetsz: 06 20 663 2666. Én még nem jártam a rendelőben,úgyhogy személyes tapasztalatom nincs, de többen ajánlották. Sajnos, más magánrendelést nem tudok. Remélem, mielőbb találsz megfelelő megoldást :-) Minden jót! Janka

magánút? - megéri?

Hozzászóló: Emeri, 2010-08-17 09:38
Válasz erre: anett1982, 2010-08-17 22:08
Sziasztok! Nagyon szépen köszönöm a sok tanácsot, igazán jól esik! Írtátok, hogy talán megsürgethető ez a vizsgálat...Mik a tapasztalataitok: bármely intézményben jelezhetem, hogy ki szeretném fizetni a vizsgálat árát, s ilyenkor gyorsabban sorra kerülök? Mennyire rövidíti ez le a várólistát? Magánrendelés útján hogy lehet meggyorsítani a folyamatot? Pl. az orvosom jóban van a képalkotósokkal és odaszól nekik, vagy hogyan történik ez? Janka, köszi a konkrét tippeket! A Semmelweisnél mennyit kell várni, mik a tapasztalatok? Közben én is bújom a netet ezerrel, tudtok esetleg még ilyen magán szolgáltatókat? Köszönöm szépen még egyszer!

MRI

Hozzászóló: Janka, 2010-08-17 09:10
Kedves Emeri! Én is voltam már koponya MRI vizsgálaton, és szerintem egyáltalán nem kell tőle félni. Talán csak a klausztrofóbiásoknak okozhat gondot, de szerintem annyira nem zárt a cső és a levegő is egészen jól mozog közben. Hangosnak tényleg hangos, kattog, zúg, de szerintem elviselhető. Az én vizsgálatom kb 30 percig tartott, az utolsó 5-10 percben kaptam vénásan kontrasztanyagot, ami nem jódtartalmú (én jódérzékeny vagyok, nem is kaphattam volna jódtartalmút). A vizsgálatról részletes leírást olvashatsz az alábbi linken: http://www.hazipatika.com/services/vizsgalatok/body/24 Ha magánrendelésre szeretnél menni, akkor a vizsgálat 50 ezer körül van, szóval elég drága, de pl a Semmelweis kft-nél Budapesten meg lehet csináltatni. Megadom a linket, információként esetleg hasznos lehet. http://www.semmelweiskft.hu/?app=service&sublayout=pricelist Nekem kb 1 hónapot kellett várnom a vizsgálatra, a másfél hónap várakozás sem túl hosszú idő, sokaknak 3 hónapot is kell várniuk. Remélem, hamar fény derül apukád rosszullétének okára, és nem lesz semmi komoly baj :-) Apukádnak mielőbbi gyógyulást kívánok, neked pedig sok erőt, kitartást! üdv. Janka

MRI vizsgálat

Hozzászóló: ildike54, 2010-08-16 20:20
Sajnos a képalkotó vizsgálatokra, mint a CT,MRI, PET hosszú a várakozásidő. Ennek két oka is van, egyik lehet az,hogy sok a beteg, akik ilyen vizsgálatokra várnak, a másik,oka pedig, hogy az OEP is határt szab annak,hogy a vizsgálatokat végző intézeteknek , hogy egy hónapban mennyi számú vizsgálatot végezhetnek. A 1,5 hónap még nem is olyan sok, Debrecenben 3 hónap is lehet simán. Amit lehet ilyen esetben tenni az, hogy ismerőst kell keresni ott, ahol végezni fogják a vizsgálatot, konkrétan egy röntgenasszisztenst, vagy olyan orvost, aki az intézetben dolgozik és valahogy meg tudják hamarabb csinálni. A másik lehetőség az, hogy kifizeted a vizsgálat árát, ami nem kevés ez intézetenként változó, de több 10 ezer forint lehet. Még talán annyit elmondanék, hogy a fejfájás kiderítésére nem röntgenfelvétel való. Maga az MR vizsgálat valóban ne fájdalmas, de szerintem egy kicsit kellemtelen, hisz ha valakinek bezártság érzése van, neki nem annyira jó, mert a gép egy szűk, nem átlátszó csőszerű , és a koponya MR-nél még egy fejtámászba is teszik a fejet és ez egy kicsit még szűkebbé teszi a teret, valamint tényleg nagyon hangosan kattog a gép. Természetesen lehet közben jelezni, hogy valami nem jó, és meg is lehet állítani a vizsgálatot. Sajnálom az apukádat, hogy nagy fájdalma miatt várnia kell. Jobbulást és jó MR lelet kívánok szeretettel:

-

Hozzászóló: katyashun, 2010-08-16 19:42
szia! sajnos azt kell, hogy mondjam, ambuláns betegként a másfél hónap teljesen reális, bármennyire is kegyetlenül hangzik ez. 2004-ben másfél hónap fejfájás és kettős látás után mentem el orvoshoz, ahonnan - mivel akut, életveszélyes eset voltam - továbbküldtek mri-re még aznap. találtak egy daganatot az agyamban, majd mivel jóindulatú volt, egy kisebb műtéttel megoldották a problémát. kezdetben félévente kellett, már évente kell mennem kontrollra, vagy ha aggasztó tünetet érzékelek. tavaly volt kb 3 hónapom, amikor ugyanolyan fejfájással keltem-feküdtem mint anno, és gondoltam, mivel a daganatom még mindig benn van a fejemben, biztosan hamar kapok megfelelő ellátást (pl mri/ct vizsgálatot is). hadd ne mondjam, így is több, mint 1 hónapot kellett várnom a vizsgálatra. mindez szegeden történt. ha jól tudom, privát = magánrendelésen hamarabb be lehet jutni ilyenekre, de ezeknek az ára elég borsos, ráadásul csak szóbeszédből hallottam erről. talán próbáld meg a fejfájás-ambulanciát/idegsebészeti járóbeteg-szakrendelést, ha eddig nem tetted még. amúgy az első agyi mri vizsgálatom emlékeim szerint bő fél órás-40 perces volt, a továbbiak rövidebbek. kellemetlenségekkel nem jár, csak néha nehéz mozdulatlannak maradni ilyen hosszú ideig. maga a gép egy elég hosszú, henger alakú cső, kicsit fura érzés először ez a bezártság, de nem durva. ami még kellemetlen lehet kezdetben, az a fura zörejek-zajok sorozata, amiket a gép kiad, de az is inkább csak az akaratlan összerezdülések miatt, amiket produkálunk ilyenkor. ha jól emlékszem, jódtartalmú kontrasztanyag injekciót kapok az ilyen vizsgálatokkor, amiről lehet kérdezni. nem fáj, és ha csak nem allergiás valaki, nem okoz bajt sem. a képalkotó központban, ahol csinálni fogják a vizsgálatot, alá kell majd írni nyilatkozatokat, azokban is lesznek még információk. ja, és amúgy ezt biztosan már kérdezte az orvos, ha beutalta apukád a vizsgálatra, de van pacemaker vagy egyéb fémtartalmú eszköz beültetve apukádnak? ha igen, azokkal nem végrehajtható a vizsgálat, mivel mágneses impulzusokkal működik a gép. remélem, tudtam valamennyit segíteni. mindenképp fogadd el ezt az időpontot, mert szerintem sajnos ennél hamarabb nem fogsz találni. addig is jobbulást és kitartást kívánok neked és apukádnak!

Másfél hónap - sok?

Hozzászóló: Emeri, 2010-08-16 10:39
Válasz erre: Janka, 2010-08-17 09:10
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Édesapám már hónapok óta szenved kínzó fejfájásban, egyik orvostól a másikig megyünk vele, de sehol nem tudtak eddig semmi konkrétumot mondani. A röntgenképek, amelyeket csináltak, állítólag nem egyértelműek, nem látszik pontosan, mi a baj. A mostani orvosa találta ki, hogy menjen el MRI vizsgálatra, az szerinte nagy valószínűséggel rá fog mutatni a probléma okára. Nagyon megörültünk, hogy van további vizsgálati lehetőség is, de kiderült, hogy másfél hónapot (!!) kell várni, míg sorra kerül. Ezt nagyon sok időnek érzem, borzasztó fájdalmai vannak. Kinek mi a tapasztalata? Lehet ezen valahogy gyorsítani? Van olyan intézmény, ahol hamarább meg tudják ezt csinálni? Bármi egyebet is tudtok erről a vizsgálatról, legyetek szívesek írjátok meg: ki volt már ilyenen, jár-e valami kellemetlenséggel, mennyi ideig tart, stb.