A bőr és haj betegségei 4. rész

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   „A bőrünkön előjövő leggyakoribb kellemetlenség - mert betegségnek a legritkább esetben minősíthető - a közönséges akne. így nevezik azokat a gyakran fellépő kerekdeden kiemelkedő, érzékeny pirosas foltocskákat, melyeknek közepén csakhamar gombostűfejnyi vagy nagyobb genypont jelenik meg. Mindig a bőrbeli faggyumirigyek gyulladásából keletkeznek, legtöbbször ugy, hogy a faggyumirigy kivezető csöve faggyudugasszal - ez a „mitesszer" - eltömődik. Az akne, ha nagy számban s makacsul lép fel, igen kellemetlenné, sőt veszélyessé is válhat. Legalkalmasabb védekezés az arc gondos tisztántartása, a szappanos mosakodás, a faggyucsapok tisz­tán, gondosan való kinyomkodása. Erre szolgáló műszer is van, a mitesszer­nyomó. Makacs esetek kezelése orvosra szorul, aki különböző bőrpuhító, hámlasztó, fertőtlenítő kenőcsökön s szappanokon kívül arcgőzfürdőt, kvarc-fénykezelést stb. alkalmaz.

   Gyakori bőrbaj az ekcéma, ami szintén gyulladás s ami erre bármi okból hajlamos, tulérzékenybőrü egyénnél csekély külső okra is jelentkezik. Ugy kezdődik, hogy addig ép bőr kisebb-nagyabb területen lobosan kipirosodik, e pirral egyszerre vagy hamarosan ennek mutatkozása után viztiszta savóval teli hólyagocskák keletkeznek. E hólyagok fedele csakhamar leválik, savós tartalmuk kiömlik s rászárad a lobos bőrre s megvan a sárgás-barnás pörk, a var. Az ekcémás bőr igen erősen viszket s a vakarás mind nagyobb terü­letre terjeszti szét a bajt. Az ekcéma - szerencsére ritkán - ráterjedhet a köztakaró nagyobb részére is, ami már életveszedelmes betegség önmagá­ban is s esetleg szövődményei (vesegyulladás, tüdőlob) miatt is.

   Akinek egyszer ekcémája volt, könnyen megkaphatja újra. Voltaképen ekcéma az a bőrbaj is, ami a kövér gyermekek, vagy felnőttek bőrredőiben, a comb lágyékhajlásaiban, a nők emlője alatt gyakran és hosszasan nedvedzik. Azt tartják, hogy az ekcémára veleszületett alkati hajlamosság is kell. Ámde ugyanezt teremthetnek meg bizonyos belső betegségek, pl. gyerme­keknél gyakran táplálkozási zavarok, felnőtteknél vesebaj, asszonyoknál a terhesség állapota stb. Leginkább a makacs és hosszantartó ekcéma volt az a bőrbaj, amit - meg kell hagyni: sok esetben teljes joggal - a régi idők orvosa belső bajok „kiütésének" vélt.

   Az ekcémás egyénnek főkép arra kell ügyelni, hogy amúgy is túlérzé­keny bőrét, különösen a beteg bőrterületet minden külső izgató ártalomtól gondosan óvja; orvosi tanács hiján még enyhe, közömbös kenőcsökkel se próbálkozzék. Gyakran a mosdást is kerülni kell a beteg bőrrészeken.

   Mindennapos bőrbaj a herpes is. így nevezik a bőrön, az ajkak itt-ott megpirosodó bőrfoltjain fellépő hólyagocskák csoportját, melyek egyes fertőző betegségek kapcsán mutatkoznak, mint pl. a tüdőgyulladás; a járványos tarkómerevségre meglehetősen jellegzetes bőrtünetek. Köznapi gyakoriságuak kóros anyagoknak a gyomor-bélcsatorna felől való felszívó­dása - ahogy a nép szája mondja - „gyomorrontás" folytán. Egészen másfajta herpes az u. n. övsömör, aminek hólyagcsa-koszoruja az idegek mentén helyezkedik el. Az övsömörnek a bőrön való kiütését rendkívül heves fájdalmak előzik meg, vagy kisérik.

   A bőrhöz tartozik, annak függeléke a haj. A hajzatot is érheti fertőző betegség. Ilyen a közönséges szőrtüszőgyulladás, amit genykeltő baktériu­moknak - tisztátlanság folytán - a szőrtüsző tölcsérbe kerülése okoz. Kiterjedtté és veszélyessé válhat a durvább bajusz- és szakállszőrzeten. A szifilisz is károsíthatja a hajzatot. Vérbaj miatt olykor koronányi szige­tekben hull ki a haj; egész különös kopaszság áll be. Bizonyos magasabbrendű fonálgombák is okoznak hajzatbetegségeket, mint amilyen a trichophytiasis és a favus. Az előbbinek a hajzaton való elszaporodása folytán a hajszálak a bőr felelt 2 - 4 milliméternyire mintegy letöredeznek s a környező bőr pikkelyekkel borított. A favus magyarul lépvar főként a hajas fejbőrön lép fel s néha az egész fejet borító sárgásszinü, meglehetősen szi­lárd összeállásu undorító sisakot képez. A nyomorúság, piszok a legfőbb fentartója s terjesztője."

(Az egészség enciklopédiája – Dr Géber János egy. ny. rk. tanár)

A pattanásos, zsíros, acnés bőr kezelése.>>

Csecsemőkori ekcéma megelőzése és kezelése.>>

Herpesz: ajakherpesz és genitális herpesz.>>

Az övsömör tünetei és kezelése.>>

A szőrtüszőgyulladás okai és kezelése.>>