Az orr betegségei 1. rész

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "Az orr jelentőségét laikus rendszerint nem méltatja eléggé, holott annak hármas feladata is van. Egyrészt a szaglóérzék székhelye, másrészt a légutak kapuja és éppen ezért feladata a levegő megmelegitése, nedvesebbé tétele és a portól s a levegővel beszívott baktériumoktól való megtisztítása.

   Az orr tehát a légutaknak és a tüdőnek védőszerve. A levegő az orron keresztül vett utján az orr nyálkahártyájának nagy felületével érintkezik, úgyhogy a hideg levegő is körülbelül 30 fokra melegszik fel, mig az orron áthalad. Az orr-nyálkahártya felülete mindig nedves, ebből a levegő vízgőzt vesz fel, de a nyálkaréteg egyúttal visszatartja a levegőhöz keveredett pornak vagy baktériumoknak legnagyobb részét. Az egészséges orr-nyálkahártya váladéka el is pusztítja a baktériumokat.

   Ezenkívül az orr és melléküregei beszéd- és énekközben fontos rezonáló üregek. Ha az orrba légáram kerül, vagy bármiféle más akadály, a beszéd sajátságos hangzást vesz fel, azt mondjuk, hogy az illető az orrán át beszél, pedig éppen ellenkezőleg ennek a lényege az, hogy nem az orrán át beszél. Világos ezekből, hogy az orr épségbentartása nagyon fontos az egész szervezet épsége szempontjából. Mindaz, ami az orrjáratokat részben vagy egészen elzárja, ami tehát a szájon át való lélegzésre kényszerit, az diszponál a legkülönbözőbb betegségekre.

Orrvérzés

   Orrvérzés gyakran áll be általános megbetegedések kapcsán, különösen vérszegénységnél, ahol a véredények fala gyengül meg, valamint előfordul az érelmeszesedésnél is és előmozditja mindaz, ami a vérnyomást az orrban emeli, mint a testi megerőltetés, sziv-,vesemegbetegedés stb. Orrvérzésnél nem helyes a fejet előrehajtani. Az első feladat a nyakat minden szoritó gallértól megszabadítani, a beteget ülő helyzetben megtámasztott fejjel elhelyezni. A beteg lélegezzék nyugodtan az orrán át, az orra hideg vagy jeges borogatást lehet alkalmazni. Ha a vérzés nem áll el, az orrnyilásokat gézzel, vagy vattával el lehet tömni és az orrszárnyakat a felsőrészen két szoritó ujjunk között az orr választó sövényéhez szoritani. Ilyen módon az orr elülső részéből származó vérzést rendszerint meg lehet állitani. Erősebb orrvérzésnél mihamarabb orvosi segitséget kell igénybe venni.

   Az orron át való lélegzés akadályozottsága legtöbb bajt okoz akkor, ha gyermekkorban lép fel. Ennek oka gyakran az úgynevezett orrpolip, amint az orr nyálkahártyáján ülő kisebb-nagyobb, többnyire nyeles puha daganatokat nevezik. Rendszerint több ilyen polip van az orrüregben. Amig kicsinyek, alig okoznak kellemetlenséget, a nagyobbak elzárják a levegő útját az orron keresztül s az ilyen gyermekek kénytelenek szájon át lélegzeni, ami súlyos kellemetlenségekkel jár. Eleinte az alvást nagyon zavarja a szájon át való lélegzés, a gyermekek horkolnak, a szájüreg nyálkahártyája kiszárad, megrepedezik és igy kedvező behatolási kapuk nyitnak a baktériumok számára. A portalanítás hiánya következtében a légcső és a tüdő betegségei léphetnek fel.

   Az ilyen gyermekek arckifejezése sajátságos jelleget vesz fel. Szájuk nyitva áll, az alsó ajak lelóg, az arc mindig álmosnak látszik. Az ilyen gyermekek szellemükben is hátramaradnak. Nem tudják gondolataikat koncentrálni, emlékezetük gyengül, fejnyomásról, fejfájásról panaszkodnak; A polipok kezelése csakis azok eltávolításából állhat; minél korábban történik meg a műtét, annál alaposabb kilátás van a teljes sikerre. A legtöbb műtétet ma már kokain helyi alkalmazásával minden fájdalom nélkül tudja elvégezni a szakorvos. A műtéttel azonban legtöbb esetben még a betegség nem gyógyult meg teljesen, rendszerint hosszas utókezelésre van szükség, amit természetesen csak szakorvos végezhet."

(Az egészség enciklopédiája – Dr. Józsa Jenő v.kórházi főorvos)

Az orrvérzés okai - Súlyos bajra is utalhat?>>

Orrvérzés gyermekkorban>>

Nátha után orrvérzés - megelőzés és kezelés>>

Orrdugulás - okok és következmények>>

Az orrpolip