Jó rágás — fél emésztés, ezért gondozd a fogaidat.

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

"A felnőttek fogainak ápolásáról alig kell egyebet mondani, mint amit a gyermekek fogainak gondozásáról már elmondottunk. A későbbi korban még egy fognak, a bölcseségi fognak a kifejlődése okozhat bajt, abban az esetben, ha az állkapocs szük ahhoz, hogy az egész fogsor helyet találjon. Ilyen esetben a bölcseségi fog áttörésénél könnyen keletkeznek gyuladások a szájban, amelyek megszüntetése természetesen csak a fogorvos feladata lehet.

Általában a következő szabályok irányadók a fogápolásnál:

Miután a fogak romlását a közéjük szorult ételmaradékok bomlása okozza, legcélszerűbb, a fogakat minden étkezés után megtisztítani.

Fogvájóval el lehet távolitani a durvább ételmaradékokat. Legjobb a ludtollból vagy megfelelő fából készült fogvájó, ha a fa elég SZÍVÓS és igy a fogvájó nem túlságosan vastag. Semmiképpen sem szabad fémtűket használni. Nagyon szorosan álló fogak közét, ahová fogvájóval bejutni nem lehet, ugy takaríthatjuk ki, hogy erős, viaszkolt selyemfonalat húzunk át a fogak között.

A fogápolás legfontosabb eszköze azonban a fogkefe. Az, hogy a fogkefe sertéi hogyan állanak, nem olyan lényeges, mint ahogy azt a reklámok hirdetik; fontos csak az, hogy a kefe ne legyen nagyon sürü, tehát könnyen tisztitható legyen és könnyen száradjon ki. A fogakat nemcsak kívül, hanem a koronák tetejét és a belső oldalon is meg kell kefélni és pedig nemcsak vízszintes, hanem függőleges mozgásokkal is. A fogkefe ne legyen nagyon puha, gummifogkefe nagyon célszerűtlen; ha a foghus kefélésnél vérzik, akkor a foghusban valami baj van, amit a fogorvosnak kell rendbehozni.

Fogpor használata egyáltalában nem fontos, de például egyenesen veszedelmes az iszapolt kréta, mert abban olyan kemény részecskék vannak, amelyek keményebbek a fogzománcnál, igy lasankint lesúrolják és utat nyitnak a romboló baktériumoknak. Ezért csak puha fogporokat szabad használni. Jobbak a fogpaszták, különösen azok, amelyek közömbös szappant is tartalmaznak.

Legfontosabb azonban a száj bő öblítése, amire ismét legcélszerűbb a tiszta viz, amihez legfeljebb egy késhegynyi konyhasót adunk. A szájvizek használata lehet kellemes, de semmi esetre sem olyan hasznosak, mint ahogy a reklámok hirdetik. Arról, hogy a száj baktériumait elpusztítanák, szó sem lehet, a komolyan deziniciáló anyagok olyan mérgesek, hogy szájban nem használhatók. Nincs is erre szükség. Elegendő, hogy ha eltávolítjuk a szájból a baktériumok táptalaját, az ételmaradékot, amikor is a baktériumok fejlődése meg van akadályozva.

A fogak tisztítását este kell végezni, mert éppen az éjszakai nyugalom alatt, amikor a nyál a szájban stagnál, fejthetik ki a baktériumok leginkább romboló hatásukat. Elsősorban este kell a fogkefét is használni, reggel elegendő a száj- és toroköblités, esetleg valamely frissítő aromás szájvízzel."

(Az egészség enciklopédiája – Dr. Madzsar József egyet. m. tanár)

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt