Fogváltás

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "Az is fontos, hogy a tejfogak a helyükön maradjanak mindaddig, amig gyökereik fel nem szivódnak, s a gyökértelen tejfogkoronát az alatta növekedő állandó fog kilöki. Az olyan tejfognak, amelyeknek a fog bele el­pusztult, a gyökerei nem szivódnak fel, az állandó fog nem tud rendes he­lyén kinőni és igy jönnek létre a rendetlen fogsorok, ahol a fogak nem áll­nak sorban, ami egyrészt a rágást zavarja, másrészt pedig több alkalmat ad a fogszu keletkezésére, mint hogyha a fogak rendes sorban állnak egy­más mellett. Ezért is olyan fontos, hogy a gyermeket korán szoktassuk hozzá a rendszeres fogorvosi vizsgálathoz.

   Különösen fontos a gyermek fo­gainak megvizsgálása akkor, ha valamelyik nyaki nyirokmirigy megduz­zad, mert a nyirokmirigy megduzzadása igen sok esetben annak a fertőzésnek a következménye, amely a romlott fogakon át jut a szervezetbe.

   Sok komoly orvos állítja, hogy a tuberkulotikus nyakmirigyduzzanatok is gyakran összefüggésbe hozhatók a romlott fogakkal, a tuberkulózisbacillus a romlott fogakon át jut be szerintük a szervezetbe. Ilyen esetben is első feladat a lyukas fogakat megtömni, vagy amennyiben már meg nem ment­hetőek, kihúzni.

   A gyermekek táplálkozása is gyakran elősegíti a fogak romlását; a gyermek gyakran túlságosan sok édes, ragadós tésztanemüt, fehér kenyeret, kalácsot kap, aminek maradékait még rendszeres szájápolással is nehéz a fogakról eltávolítani. Sokkal helyesebb, keményhéju barna kenyeret adni és minél kevesebb kalácsot. A barna kenyér szétrágása igénybeveszi a fogakat, de azért nem lesz belőle ragadós pépes anyag, hanem éppen ellen­kezőleg mehanikus uton lesúrolja, tisztítja a fogakat.

   Nagyon jó szokás, ami némelyik nyugati országban el van terjedve, az étkezés befejezéséül egy szelet barna kenyeret enni."

(Az egészség enciklopédiája – Dr. Madzsar József egyet. m. tanár)

Fogváltás gyerekeknél.>>

A maradó fogak egészsége a tejfogaknál kezdődik.>>