Fontosabb fertőző betegségek - A kolera

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "A kolera okozója kissé görbült pálcika, amit ezért kommabacillusnak is szoktak nevezni. Ennek sincsenek spórái, kiszáradással néhány óra alatt elpusztul, napon még gyorsabban. Vizben azonban hetekig életben marad és fertőzőképességét megtartja.

   A kolerabacillus szintén a bélben telepedik meg, de megtalálható a vérben és a vizeletben is. A vékonybél gyulladt, hig rizslé-szerü folyadékkal telt, amelyben egyes pelyhek úszkálnak. A vastagbélben nincsenek elváltozások; nem ritka a vesegyulladás. Feltűnő az egyes testrészek szárazsága, ami a kolerával járó nagy folyadékveszteség következménye.

   A súlyos tünetek fellépése előtt gyakran már napokon át hasmenésben szenvednek a betegek. A koleraroham hirtelen gyöngeséggel kezdődik, gyakori székletét, ami pépes, később pedig egészen rizslé-szerü lesz, heves hányás, gyomorfájás, lábikragörcsök, szürke, hideg bőr, beesett szemek, nagy szomjúság és halálfélelem. A nagy folyadékveszteség következtében a vér besürüsödik, ugy hogy a sziv nem tudja többé a testen keresztül szivattyúzni, pangások állanak be. A szivgyöngeség fokozódik és a szívműködés megszűnésével a betegek néha huszonnégy óra alatt elpusztulnak. A láz lefolyása nem jellemző, súlyos esetekben a hőmérséklet gyakran a normális alá száll.

   A kolera Indiában honos betegség és nálunk csak egyes járványok formájában lép fel, amikor is a fertőzést rendszerint hajók hozzák az európai kikötőkbe és innen terjed tovább a szárazföldre. A kolera terjesztésében maguk a betegek közvetlenül aránylag kisebb szerepet játszanak, hanem inkább azok az enyhe esetek, amelyek a betegeket sokszor még ágybafekvésre sem kényszeritik, valamint a gyógyultak és egészségesek, akiknek ürülékében kolera-bacillus még hosszú időn át található. Megesett, hogy a gyógyult kolerabeteg ürüléke még egy hónapig is fertőző volt. Ha már most ilyen bacillusgazdák a vizet megfertőzik, akkor a viz terjeszti tovább a kolerát. Gyakori eset, hogy a kolera a folyók mentén terjed és egész folyórendszerek környéke fertőződik. Ilyenkor a kolera nemcsak a vizfolyás mentén terjed lefelé, hanem a parton lakók a vizfolyás ellenében fölfelé is terjesztik tovább. A levegő, valamint a föld a kolera terjesztésében szerepet nem játszanak, annál kevésbé, mert mint emitettük, kiszáradás a kolera-bacillusokat tönkreteszi.

   Emellett természetesen a kolera-fertőzés megtörténhet emberről-emberre is, a beteggel való érintkezés közvetlenül terjesztheti tovább a bacillusokat ugy, mint a beteg fertőzött fehérneműje vagy ágyneműje stb.

   A beteggel való érintkezés kellő tisztaság mellett veszélytelen, a bacillusok csak a gyomron át fertőznek, tehát itt is áll az a szabály, hogy elsősorban a kezel kell tisztán tartani és nem szabad enni a betegszobában. Járvány esetén a viz felfőzése, valamint a nyers ételek kerülése ajánlható.

   Az ép gyomor által elválasztott gyomornedv általában a bacillusokat és igy a kolera-bacillust is könnyen elpusztítja, járvány idején tehát a gyomorrontástól való óvakodás egyik legfontosabb követelmény. Fontos a szeszesitaloktól való tartózkodás, mert a szeszes italok könnyen okoznak krónikus gyomorhurutokat.

   A kolera kezelésénél csaknem teljesen a tünetek kezelésére vagyunk utalva, kolera-szérumot eddig még nem tudtak késziteni. Az elölt baktériumokból készitett oltóanyag a beoltottakat hosszabb időn át megvédi a fertőzéstől, a gyógykezelésben ellenben nem használható. A beteg kezelését csak az orvos irányithatja, mert a teendők a tünetek szerint nagymértékben különböznek. Általában a táplálkozás csak folyékony táplálékból állhat, a betegeket forró teával, termoforokkal, vagy melegitő palackokkal kell felmelegiteni; egyik legfontosabb teendő az állandó melegités, valamint a bőrműködés javitása ledörzsöléssel, mig a bőr ismét meleg lesz.

   Használatosak meleg fürdők és bepakolások. A szomjúság ellen vizet vagy higitott gyümölcsleveket, limonádét lehet adni."

(Az egészség enciklopédiája – Dr. Józsa Jenő v.kórházi főorvos)

Kolera>>

Kolerajárvány: 500 halott Haitin>>

Kell-e védőoltás a nyaraláshoz?>>