• Dr. Árki Ildikó

        Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő Szeretnék kérdezni tőle

        4019

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Vezető szakértő - Háziorvos

        Bemutatkozás:


        Diploma: Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, 1986.



         



        Szakvizsgák




        • csecsemő-és gyermekgyógyászat (1995)


        • háziorvostan (2011)



        Postgraduális képzések




        •  ELTE Jogi Továbbképző Intézet: jogi szakokleveles orvos (2002)


        •  SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika:  kognitív-viselkedés terápia (2014)



         



        Szakmai tapasztalatok:




        • Kivonuló mentőorvos – Országos Mentőszolgálat


        • Gyermekorvos – Budai Gyermekkórház


        • Háziorvos –  felnőtt háziorvosi praxis


        • Prevenció, egészségnevelés – Országos Gyermekegészségügyi Intézet



         



        Egyéb



        Egészségügyi ismeretterjesztő, és szakmai újságoknál szerkesztés, rovatvezetés, szerkesztőbizottsági tagság

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Árki Ildikó legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező! Panaszai okának tisztázása érdekében érdemes lenne további vizsgálatokat végezni, ezért kérem, keresse fel háziorvosát. Gombócérzést és rekedtséget valóban reflux betegség is okozhat,ennek bizonyítására, vagy esetlegesen más kórok megállapítására is javasoltak vizsgálatok. A testsúlyváltozás, hajhullás, fáradékonyság hátterében pajzsmirigy működési zavar is feltételezhető.Fentiek értelmében javasolható: pajzsmirigy vizsgálat (TSH, ultrahang), mellkas rtg, fül-orr-gégészeti és gasztroenterológiai vizsgálat. Panaszai szorongásos zavarral is kapcsolatban állhatnak, ami szintén szakorvosi vizsgálatot igényel, ezért pszichiátriai vizsgálat is javasolható. Mielőbbi állapot rendeződést kívánok!
        Tisztelt Kérdező! Belgyógyász vagy haematológus szakorvosi javaslatra írhatja támogatással a háziorvos a Xarelto-t. Nem tudom, milyen oka volt a mélyvénás trombózisnak (sérülés,gipszrögzítés, műtét?) Amennyiben a syncumarral nem sikerül az INR-t terápiás tartományba állítani és panaszokat tüneteket okoz a kezelés, háziorvosa beutalhatja a férjét szakorvosi vizsgálatra. Amennyiben felmerül a trombofilia lehetősége, egyébként is indokolt lehet a haematológiai szakorvosi vizsgálat.Üdvözlettel.
        Tisztelt Kérdező! Nem változott a jogszabály. Jelenleg is lehet pitvarfibrillációban támogatással írni a készítményt, amennyiben K vitamin antagonista (syncumar) véralvadásgátlóval 6 hónapot meghaladóan a mért INR értékek kevesebb, mint 60%-a van terápiás tartományban.
        Tisztelt Kérdező! Az autoimmun hepatitis nem fertőző betegség.
        Tisztelt Kérdező! Az Ön által vásárolt készítmény , különös tekintettel egyik összetevőjére (chlorella) befolyásolja a Marfarin hatását. Használata nem javasolható. Ha mindenképpen szedni szeretné, csak szoros háziorvosi és labor (INR) ellenőrzéssel.
        Kedves Tina! Már feltette ezt a kérdést, küldtem is választ. Küldöm újra. Tisztelt Kérdező! Nem írta, hogy mióta észleli a tünetet. Hirtelen kialakult száj aszimmetria sürgős orvosi (neurológia, SBO) vizsgálatot tesz szükségessé.Amennyiben régóta áll fenn az elváltozás, ebben az esetben is mielőbb keresse fel háziorvosát, neurológiai (ideggyógyászati) vizsgálat ekkor is feltétlenül szükséges.Üdvözlettel
        Kedves Gyöngyi! Ez jelentősen emelkedett triglicerid szint, mielőbb foglalkozni kell a problémával, keresse fel háziorvosát! Háziorvosa tud segítséget nyújtani a kivizsgálásban és a kezelésben is. Azt gondolom, hogy ez olyan mértékű emelkedettség, amit nem lehet gyógyszer mentesen kezelni. Speciálisan ilyen eltérésekkel foglalkoznak a lipidológiai szakrendeléseken. A megfelelő étrend, mozgás fontos eleme lesz a kezelésnek. Üdvözlettel
        Tisztelt Kérdező! Hívja fel a Mentőszolgálatot, kérjen segítséget! Sürgősen orvosi/kórházi vizsgálat és kezelés kell.
        Tisztelt Kérdező! A citológiai diagnózis jóindulatú strumagöböt ír le.A lelettel a vizsgálatot kérő orvosnál (endokrinológusnál) kell jelentkeznie.Üdvözlettel.
        Tisztelt Kérdező! Ha jól veszem ki leveléből, tehéntej és tejtermék fogyasztása után jelentkeztek a kiütések. Ebben az esetben tejfehérje allergiáról lehet szó.
        Tisztelt Kérdező! Az Ön életkorában az egészségügyi alkalmassági vizsgálat gépjárművezetői engedélyhez 7200 Ft-ba kerül.
        Kedves Kérdező! Miután még kiskorú vagy, nem dönthetsz orvosi beavatkozások, műtétek ügyében. Nem tudom, mi ez a nagy ellenállás a menstruációval kapcsolatban. Jó lenne, ha beszélgetnél erről édesanyáddal, vagy más felnőttel, akiben megbízol. Az iskola pszichológus is segíthet.
        Tisztelt Kérdező! Övszerű fájdalmat pl. a Herpes zoster (övsömör) okozhat. Hogy Önnél miről van szó, mi okozza a panaszt, azt csak személyes vizsgálattal lehet megállapítani. Keresse fel háziorvosát.
        Kedves Kérdező! Mielőbb orvosi vizsgálat szükséges, ennek során látja a vizsgáló orvos (háziorvos), hogy milyen állapotban van az édesanyja -az állapotot levél útján nem lehet megítélni. A személyes vizsgálat során lehet további vizsgálatokról, kezelésről, kórházi beutalásról dönteni. A háziorvoshoz kell fordulni, sürgős esetben ügyelethez, kórházi SBO-hoz. Mielőbbi állapotjavulást kívánok édesanyjának!
        Tisztelt Kérdező! Ha az anya és az apa is A Rh pos vércsoportúak, a gyermek lehet 0 Rh pos vércsoportú.