• Dr. Nagykálnai Tamás

        onkológus

        642

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        onkológus

        Bemutatkozás:


        Budapesten születtem 1942. december 3-án, édesapám körzeti orvos volt a Terézvárosban.



        Budapesten a Madách Gimnáziumban végeztem, majd a Pécsi Orvostudományi Egyetemre nyertem felvételt. Itt négy és fél évig tanultam Lissák, Szentágothay, Halász, Lestyán, Donhoffer, Romhányi, Kerpel-Fronius, Méhes, stb. professzorok alatt, majd a Budapesti Orvostudományi Egyetemen fejeztem be tanulmányaimat általános orvosként (med. univ.) 1966-ban.



        1968-ban kerültem a budapesti Uzsoki utcai Kórházba dr. Vándor Ferenc professzor keze alá, a Sugárterápiás Osztályra. Itt az évek multával onkoradiológusi (sugárterápiás), majd klinikai onkológusi (daganatos betegségek gyógyszeres kezelése) szakképesítést nyertem.



        1973-ban a berlin-buchi Robert Röslle Klinikán, 1981-ben a stockholmi Karolinska Kórház Radiumhemmet osztályán, majd 1984-ben az Egyesült Államokban a Yale Egyetemen, valamint a houstoni MD Anderson Rákközpontban tettem több hónapos szakmai tanulmányutakat.



        Vándor Professzor 1978-ban bekövetkezett váratlan halála után dr. Németh György Professzor vette át az Uzsoki Kórház Onkoradiológiai Osztályának vezetését egészen 1992-es távozásáig, amikor az Országos Onkológiai Intézet sugárterápiájának vezetését vette át.



        Ez alatt a 14 év alatt Németh Prof. hosszas heidelbergi tanulmányútjai alatt megbízott osztályvezetőként vezettem az Uzsoki Kórház Onkoradiológiai osztályát.



        1992-től újabb 15 évig (2007-ben bekövetkezett nyugdíjba vonulásomig) ugyanitt dolgoztam beosztott főorvosként. Harmincra tehető azoknak a nemzetközi klinikai vizsgálatoknak a száma, melyekben vizsgálóként (investigator), vagy társ-vizsgálóként (co-investigator) részt vettem. Egy nagy nemzetközi vizsgálatban (PANDORA) vezető vizsgálóként (principal investigator) szerepeltem nyugdíjazásomig.



        Az onkológiai szakterület egyik eddigi legnagyobb - angliai központú - nemzetközi klinikai vizsgálatában (ATAC) a Steering Committe (Kormányzó Bizottság) tagja vagyok ma is, és változatlanul részt veszek az onkológiával foglalkozó nagy külföldi gyógyszergyárak hazai képviseleteinek tanácsadó testületeiben.



        Csaknem 40 évet töltöttem az Uzsoki utcai Kórház Onkoradiológiai Osztályán a daganatos betegek kezelésével, ez alatt az idő alatt rengeteg előadást, számos tudományos közleményt, könyvfejezetet írtam, majd később több könyvet írtam az onkológia (emlőrák) témakörében.

      • Hirdetések
      • Dr. Nagykálnai Tamás legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Férjének nyelvrákja volt. Később nyaki áttétek miatt újabb műtét, és posztoperatív sugárkezelés volt szükséges. Az idén fellépő nyelési nehézségek már arra utaltak, hogy a garatban valami probléma lehet: belülről nézve a nyelvgyök bedomborodik, a gégét elnyomja egy kívülről is egyértelmű, ökölnyi nagy tumoros massza, mely a bőrön való áttörés (kifekélyesedés) előtt áll. Mellkas CT-n is áttét gyanúja van. Kemoterápiát terveznek. Véleményem: a meglepően jó leírás alapján a betegség - az eredetileg a nyelv mobilis részéből kiinduló laphámrák és annak kiújulása (valamint plusz áttétképződése) miatt - gyógyíthatatlan: sem műtéti, sem sugaras, sem gyógyszeres kezeléssel nem lehet megmenteni. Ilyenkor úgynevezett "palliatív" kemoterápiát szokás felajánlani. Viszont az operált, sugárkezelt (oxigén-hiányos) területen lévő daganat alig fog reagálni, minimális haszna lesz csak a kezelésnek. 2-3 héttel elhúzhatja az életét, de ugyanakkor meghosszabbítja a félelmeit és a szenvedéseit. Etikai kérdés, hagy annak van-e értelme.
        Kedves Kérdező! 6 évvel az emlőrákja után nagyon ritka a kiújulás. Pláne hormon-érzékeny volt, kemo-t kapott, hormont kapott, tehát jól volt ellátva. Gondolom, hogy igazán egy kiújulástól fél. Egyikünk sincs védve, ugyanakkor a leírtak alapján egyszerű a dolog: Szerintem nem daganatra utalnak a tünetek, inkább hosszú idejű mellékhatásra. Hogy indokolt volt-e a "lórúgás" kemoterápia, azt meg kell kérdezni a doktortól. Aki meg tudja kérdezni, az él. Aki nem tudja megkérdezni, az már nem él. Mi melyikek vagyunk, hova tartozunk? Üdvözlettel, Dr. Nagykálnai Tamás
        Tisztelt Kérdező! Ha a méhtesten belül volt a daganat, akkor az méhtestrák volt, és nem méhnyakrák. T.i. más szövettanuk van - és más a sugárérzékenységük is. De ez most mindegy. Ha jól értem, erős végbélgyulladás (proctitis) keletkezett. Sajnos, leginkább az idő, ami majd enyhíti a tüneteket, de Hidrocortison tartalmú apró kis beöntések ("instillációk") is javíthatnak. Orvosa ezt felírja magának. Dr. Nagykálnai Tamás
        1./ A kemoterápiát lehetőleg valóban a műtét után két hónapon belül illik elkezdeni. (Túl korán nem , mert zavarja a sebgyógyulást, túl későn sem, mert éppen a mikro-áttétek ellen adjuk, tehát ne adjunk túl sok időt ezek képződéséhez.) 2./ A kemoterápia sejtméreg ("cytotoxikus", vagy legalábbis "cytosztatikus" anyagokról van szó). Ha ezt a "mérgezést" csökkentjük, csökkentjük a daganat-ellenes hatást is. A reklámokon keresztül a komplementer készítményeket gyártók bombázzák a társadalmat, ezért a kedves emberek tömege azt hiszi, hogyha XY anyagot meg ZX anyagot szed, akkor jó lesz. Nem lesz jó, ráadásul csökkentheti a kemoterápia hatásosságát. Nem tudjuk pontosan, mert ezekkel az anyagokkal és - esetünkben a FAC kombinációval - együttes vizsgálati tapasztalatok nincsenek. Tehát nincs "bizonyítékokon alapuló orvoslás" (evidence based medicine). Nincsenek olyan vizsgálatok, hogy ezer FAC-ot kapó betegnek adtak mellé X lila füvet, másik ezernek nem adtak, vagy éppen Y sárga füvet adtak, és mi volt a különbség mondjuk 5 év múlva. Azaz: X anyag vagy Y anyag vagy erősíti, vagy gyengíti a FAC hatását, de lehet, hogy közömbös, nem tudjuk. Bizonytalanra ne menjen, itt egy pár százalékon múlhat az élete: nem mindegy, hogy 85%-ban, vagy 90%-ban éli túl tünetmentesen a daganatos betegséget. dr. Nagykálnai Tamás
        A leírásból kiderül, hogy a nagymamának emlőrákja van (amit a C5090 kódból látok csak), de hogy melyik a sok közül, azt nem írja le a kérdező. Kb. hány éves a beteg? Történt műtét? Történt sugárkezelés? Mi volt a részletes szövettan? Ilyen módon általában találgatni vagyok kénytelen, mert nem tudom a betegség természetét. Amit viszont leír, az egy előrehaladott, mellkasban, mellhártyán áttétes daganat (a "sternumot is részben destruáló"), ami tehát a szegycsontot is érinti. Kezelhető, de végső gyógyulásra nem lehet számítani. A Famos gyógyszerről : ez egy hormontabletta, de mivel az eredeti tumor hormonérzékenységét (szövettani részleteit) nem írta le a kérdező, így nem lehet válaszolni. Dr. Nagykálnai Tamás
        Tisztelt Kérdező! Bár nem ismerek olyan közvetlen vizsgálatot, ami a Zitazonium és a Scippa kölcsönhatására irányul, de általában el lehet mondani, hogy a tamoxifen (Zitazonium) endokrin hatását nem befolyásolják az antidepresszánsok (pl. a citalopram). Dr. Nagykálnai Tamás
        Tisztelt Kérdező! Bár nem tetszett leírni a petefészekdaganat szövettanát, de a kemoterápiára szükség van a kockázat csökkentésére. Hogy ki fognak-e újulni, vagy sem, azt nem tudom megmondani. A kiújulási kockázatot kell a gyógyszeres kezelésekkel csökkenteni. dr. Nagykálnai Tamás
        Tisztelt Kérdező! A "tumormarkerek" az egyik negatív értékről a másik negatív értékre ingadoznak. Egy teljestest csontizotóp vizsgálat eldönthetné, hogy valóban van-e a csontrendszerben áttét, vagy nincs. dr. Nagykálnai Tamás
        A Zometa infúzió daganatos betegségek IGAZOLT csontáttéteinek kezelésére való. Itt nem tudom, hohy milyen betegségről van szó. Hogy miért nem írja fel a doktor, azt talán tőle kellene megkérdezni. Egy másik onkológushoz persze el lehet vinni a beteg leleteit. Dr. Nagykálnai Tamás
        Tisztelt Kérdező! A leírás alapján ez nem rák, de érdemes lenne eltávolítani, és a kivett csomót újra, részletes szövettani vizsgálat alá venni. dr. Nagykálnai Tamás
        Tisztelt Kérdező! Nem írja, hogy milyen műtét történt. Teljesen eltávolították a mellét? Kivették a hónalji nyirokcsomókat is? Milyen volt ezeknek a szövettana? Hormon-receptorok milyen mennyiségben voltak a daganatsejteken? Mi volt a HER2-receptor vizsgálat eredménye? Nehéz ezek hiányában véleményt mondani, de az csaknem biztos, hogy sugárkezelés és kemoterápia is szükséges. És hogy mit jelent a nyirokér-terjedés? Azt jelenti, hogy daganatsejteket láttak a mikroszkópos vizsgálatnál a nyirokerekben. dr. Nagykálnai Tamás
        Tisztelt Levélíró! Mutathat-e a szövettani eredmény áttétet valahol?- kérdezi. A szövettan (a kivett bélszakasz) a primér tumor kiterjedését fogja mutatni, nem az áttétek (mondjuk máj, nyirokcsomó, stb.) meglétét. Tudniillik az áttét az máshol keletkezik, a sejtek az elsődleges daganatból elszóródnak a vérrel és a nyirokkal. Az áttéteket hasi UH, CT, vérkép, stb. alapján lehet megítélni. Hogy Édesapja mennyi idő alatt épül újra fel a műtét után, azt nem tudom, mert nem vagyok távolbalátó, de 10-14 nap elég szokott lenni. Dr. Nagykálnai
        Tisztelt Kérdező! A gyulladásos emlőrák (mastitis carcinomatosa) kezelése elsősorban gyógyszeres. Ha megfelelően reagál (javul), akkor jön csak szóba a műtét. Csont és máj-áttétek esetén a primér daganat (az emlő) műtétje teljesen felesleges, hiszen ott vannak máshol a daganatos gócok. A prognózis így is, úgy is elég rossz, főleg, ha áttétek is vannak. Nem tudom nagyon biztatni. Dr. Nagykálnai Tamás
        Jó lett volna tudni, hogy 1./ szövettanilag és stádiumában milyen tumor miatt 2./ melyik tüdőlebeny eltávolítása történt, és 3./ hol jelez a PET/CT nyirokcsomót Ezek ismeretének hiányában csak általánosságban tudom mondani a következőket: ha a kérdéses nyirokcsomó közel van a test felszínéhez (mondjuk a nyakon, vagy a kulcscsont fölötti árokban, vagy a hónaljban, vagy a lágyékban), akkor a tűszúrásos mintavétel ("aspirációs cytológia") egyértelműen eldöntheti, hogy daganatos-e az a bizonyos nyirokcsomó, vagy sem. Ez felszínes nyirokcsomók esetén csak néhány másodpercet vesz igénybe. Mélyebben lévő nyirokcsomók esetén (tüdő hílusban lévők, vagy hashártya mögöttiek, vagy kismedenceiek, stb.) már nem ilyen egyszerű a helyzet. Ezeket nehezebb pontosan eltalálni, és néha csak kellemetlen eljárásokkal ellenőrizhetők. A kérdéses nyirokcsomó anatómiai helyzete egyébként utal arra, hogy köze van-e a régi tüdődaganathoz, vagy sem. Például kismedencei csomóba soha nem ad áttétet a tüdődaganat, de egy jobb oldali tüdődaganat esetén egy jobb oldali kulccsont fölötti megnagyobbodott nyirokcsomó erősen gyanús. dr. Nagykálnai Tamás
        Tisztelt Kérdező! Lényeges információk hiányoznak a leveléből. Milyen stádiumú prosztata-tumorról van szó? Operálható, vagy nem? A prosztatájának sugárkezelését megtervezték - valószínűleg a saját CT-je (vagy MR-je) alapján. A terveket úgy kell elképzelni, mint a kismedence harántmetszetét (a CT ilyet csinál), és erre egy térkép-szerűséget, a különböző besugárzási irányokból összeadódó adagoknak megfelelően "izodózis"-görbéket rajzolnak számítógéppel. Új besugárzási terv elkészítése az adott intézet sugárterápiás orvosain, illetve fizikusain múlik. Ha akarnak, csinálnak még egy-két-három tervet, ez csak idő és türelem kérdése, a computerrel elég könnyű rajzolni. DE: Mivel a prosztata csak néhány miliméterre van a végbél elülső falától, szinte lehetetlen olyan tervet készíteni, ami nem fogja tartalmazni a végbél egy részét. Persze lehet ilyen tervet is készíteni a computerrel, de akkor azon a helyen fog a daganat kiújulni, pontosabban "jelentősen megnő annak a kockázata", hogy ott fog kiújulni. dr. Nagykálnai Tamás