• Áttétes vastagbélrákkal meddig lehet még élni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Sajnos mostmár Önt kérdezem, hisz bebizonyosodott a legrosszabb. Korábban írtam, hogy apósomnak (aki 77 éves) folyamatosan láza van, felpuffad és rövid időn belül sokat fogyott. Mivel egész életében 1x volt kórházban gyomorrontással és egyetlen gyógyszert sem szedett, semmi baja nem volt, ezért nagyon félt attól, hogy kórházba kell mennie. De sajnos a tünetek miatt már kénytelen volt vállalni mindent. Már minden vizsgálaton túl van, illetve a műtéten is. A vastagbéldaganat a végbélnyílástól kb. 17cm-re van. Minden negatív, viszont a mája annyira áttétes, hogy nem tudnak vele mit csinálni. Pénteken megműtötték, és azt mondták, hogy kirakják a vastagbelét, ez meg is történt, de még nem nyitották meg. Most megint puffad, de talán ma megcsinálják. Tudom mivel jár ez otthon, de kérdésem, hogy, ha már a nagyon fontos méregtelenítő szerv sem tud dolgozni, meddig van még remény az életre? Mire számíthatunk? Neki nem merjük elmondani, hisz boldog, mert túlélte a műtétet. Szerintem magábaroskadni, ha megtudná. Nagyon nehéz! Várom válaszát! Köszönettel: Bobe

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a vastagbélrák témában

        Bobe jeligére válasz 77 éves apósáról sok mindent ír, csak a lényeget nem: milyen daganat volt (legtöbbször adenocarcinoma), mennyire terjedt a bélfalra, környéki nyirokcsomókra, és a májának mennyi részét foglalja el a daganat. Mennyit fogyott? Milyenek a májfunkciói (SGOT, SGPT, GGT, stb.)? Működik még rendesen a veséje, szíve? Egyébként többszörös máj-áttéttel nem lehet élni, ez halálos betegség. Ne közöljék vele. Hazudozzanak, babusgassák, amíg lehet.


        Kérdés: 2010. augusztus 29., 06:40; Megválaszolva: 2010. szeptember 08., 13:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: