• Fájdalomcsillapítás terhesség alatt és szülés után

    Szerző:
    WEBBeteg

    A terhesség, szülés és anyaság izgalmas új feladat, ám ugyanakkor fájdalmas is. A szülési fájdalmak gyakran nem érnek véget az utolsó nyomással. Ám ha tudja, hogyan kezelje a császármetszési heget, fájdalmas melleket, berepedezett mellbimbót, kevésbé fájdalmasan kezdődik életének eme izgalmas időszaka, és figyelmét, energiáit a babára fordíthatja.

    Gátmetszés vagy gátszakadás

    A hüvelyi szülés során a hüvely és végbél közötti terület, az úgynevezett gát könnyen berepedhet, de az orvos dönthet úgy is, hogy gátmetszést alkalmaz a szülés megkönnyítésére.

    Hirdetések

    Szülés után ez a terület napokig, vagy akár hetekig is érzékeny lehet. Fájhat ülés, járás közben, köhögéskor, tüsszögéskor. A fájdalom enyhítésére próbálkozzon az alábbiakkal:

    •    Jég – A szülést követő első 24 órában alkalmazzon jeges borogatást a területen, mely enyhíti a duzzanatot és fájdalmat.
    •    Meleg víz – Spricceljen meleg vizet a területre vizelés során, a szúró fájdalom elkerülésére. A célra bármilyen szórófejes tiszta üveg megfelel.
    •    Érzéstelenítő spray vagy kenőcs – Használjon érzéstelenítő sprayt, krémet a zsibbadt területen.
    •    Meleg fürdő – Legkorábban 24 órával a szülést követően vegyen meleg vizes ülő fürdőt, ahol csak csípőig merül a vízbe. Ez, illetve a területen alkalmazott meleg vizes borogatás enyhítheti a fájdalmat.
    •    Pihenjen – Az oldalán feküdve pihenjen, így enyhítheti a gátra nehezedő nyomást. Ne üljön vagy álljon túl sokáig. Mikor leül, először feszítse meg a fenék izmait, majd ha már ül, csak akkor lazítsa el őket! Puha párnán való ülés is segíthet.
    •    Kegel gyakorlat – Végezzen Kegel gyakorlatot, mely erősíti a gátmetszés vagy repedés körüli izmokat, s gyorsítja a gyógyulási folyamatot.
    •    Tisztaság – Tartsa a területet szárazon és tisztán, gyakran cseréljen betétet, próbáljon nem érni a területhez.
    •    Laza ruházat – Kerülje a szűk fehérneműk és nadrágok viselését, mely dörzsölheti, irritálhatja a sebet!
    •    Rostgazdag étrend – Egyen rostokban gazdag ételeket, fogyasszon sok folyadékot, hogy a székletet lágyan tartsa.

    A fentiekben említett tippekkel jelentősen enyhítheti a fájdalmait, ám ha a következők valamelyikét tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz!

    •    Fertőzés jelei, mint láz, hidegrázás, nem javuló bőrpír és fájdalom, kellemetlen szagú folyás vagy vérzés a varrás területén
    •    Új vagy rosszabbodó fájdalom
    •    Vizelet vagy székletszabályozási problémák

    Császármetszés

    Amennyiben császármetszéssel hozza világra gyermekét, pár nappal tovább kell a kórházban maradnia, amíg nem elég gyógyult ahhoz, hogy hazamehessen.

    Minden öltést vagy kapcsot eltávolítanak a hazamenetele előtt. Otthon előfordulhat, hogy fájdalomcsillapító alkalmazására lesz szüksége. Orvosa bizonyára ellátja a császármetszés hegének ellátásáról szóló utasításokkal. Fontos, hogy betartsa az alábbi szabályokat:

    •    Tartsa a sebet tisztán és szárazon. Mossa le naponta többször langyos vízzel, de ne fröcsköljön vizet közvetlenül a sebre.
    •    Cserélje a kötést rendszeresen
    •    Laza ruházatott viseljen, mely nem dörzsöli a sebet. Fordítson különös figyelmet a fehérnemű szélének elhelyezkedésére, szorosságára!
    •    Hívja az orvosát azonnal, ha belázasodik, szivárgást vagy kellemetlen szagú váladékozást tapasztal a sebből, vagy ha a seb területe duzzadt és pirosodik.

    Fájó mellek és mellbimbó

      A baba fejlődése
    9/1 Az első hónap
    9/2 A második hónap
    9/3 A harmadik hónap
    9/4 A negyedik hónap
    9/5 Az ötödik hónap
    9/6 A hatodik hónap
    9/7 A hetedik hónap
    9/8 A nyolcadik hónap
    9/9 A kilencedik hónap

    A szoptatás az anyává válás egyik legnagyobb élménye, ami sajnos időnként fájdalmas is lehet. A legtöbb nő számára azonban van gyógymód, így semmi nem indokolja a szoptatás abbahagyását. Sőt, valójában maga a szoptatás fájdalomcsillapító hatású.  A mell és a mellbimbó több okból lehet érzékeny, fájdalmas. Ezek közül a leggyakoribbak a következők:

    •    A baba nem megfelelő mellre helyezése – A fájó mellbimbók leggyakoribb oka, hogy a baba nem megfelelően van mellre téve. Akkor van helyesen szoptatva, ha a baba a mellbimbó körüli sötét bimbóudvar jelentős részét is a szájába veszi, így a mellbimbó a baba szájának hátsó részére esik.
    •    Fertőzés - A szájpenész, mely egy gyakori, candida gomba által okozott fertőzés, a meleg, nedves környezetet kedveli. Mivel a babának lehet szájpenésze, ami a mellre átterjedhet, ajánlatos rendszeresen ellenőrizni a száját, kis fehér pöttyök után kutatva. Beszéljen orvosával a megfelelő gyógykezelésről, ám jó ha tudja, hogy egyes gombásodás elleni gyógyszerek nem alkalmazhatóak a mellen!

    Bővebben A szájpenészről részletesebben

    •    Mellfeszülés - A mell fájdalmasan feszült lehet attól, hogy tele van tejjel. Ez az állapot leginkább szülés után 1-2 nappal fordul elő, mikor a valódi tejtermelés megkezdődik, illetve tapasztalhatja minden olyan alkalommal, mikor a szokásoshoz képest későbbre tolódik a szoptatás ideje. A szoptatás, vagy ha éppen nem tud együtt lenni a babával, a tej lefejése  enyhíti a fájdalmas mellfeszülést.
    •    Eltömődött tejcsatornák – Időként előfordul, hogy a tej nem folyik rendesen, mert a tejcsatorna eltömődött. Próbálja ki a meleg vizes borogatást, vagy az enyhe masszírozást a fájdalmas területen! Ez idő alatt is folytassa a szoptatást, a másik mellből! Amennyiben a fájdalom nem enyhül, és láza van, vagy rázza a hideg, forduljon segítségért kezelőorvosához! Minden bizonnyal antibiotikum alkalmazását fogja javasolni.

    Fájdalomcsillapítás terhesség alatt

    Amint a szülési fájdalom nem ér véget az utolsó nyomással, úgy a terhességi fájdalmak nem is az első méhösszehúzódással kezdődnek. Íme néhány gyakori probléma:

     

    Horzsolások, zúzódások – A terhesség elején a szervezet megkezdi a felkészülést mindarra az energiára és nyúlásra, amire a gyermek kihordásához szüksége lesz. Az ízületek meglazulnak, ahogy a test felkészül a szülésre. Lehet gyakran álmos, émelygő, zavarodott, érzelmileg túlcsordult, mely érzések mind befolyásolják a koncentrációt is. Ez gyakran vezethet csúszáshoz, horzsoláshoz, zúzódáshoz, különösen, mikor már a növekvő pocak miatt a test egyensúlya is változik. A kisebb vágásokat, horzsolásokat, véraláfutásokat ugyanúgy kell kezelni, mintha nem volna várandós. Szappanos vízzel, vagy fertőtlenítő géllel tisztítsa meg a seb környékét, és fedje be a sebet. Hidrokortizon vagy antibiotikus kenőcsök alkalmazása előtt kérje ki orvosa véleményét. Amennyiben tisztázatlan eredetű véraláfutást tapasztal, azonnal forduljon orvosához!

    Sajgó lábak és hólyagok – Terhesség alatt gyakori a láb- és bokaduzzanat. Leginkább a harmadik trimeszterben tapasztalható, és több dolog is okozhatja. A méh növekedése nyomást fejt ki az alsó végtagok ereire, mely lassítja a vérkeringést. A testben végbemenő hormonális változások hatására a szervezet visszatarja a folyadékot, ami többletfolyadék a lábban és bokában halmozódik fel,  lábdagadáshoz vezetve. A baba születése után a duzzanatnak el kell tűnnie. Számos módon minimalizálhatja a duzzadással járó kellemetlen tüneteket:

    •    Igyon sok vizet!- Ha elegendő mennyiségű folyadékot fogyaszt,  a szervezet nem fogja úgy érezni, hogy vissza kell azt tartania.
    •    Kerülje a sófogyasztást! – A gyorsételek és az előre feldolgozott sós ételek mind folyadékvisszatartást okoznak.
    •    Ne tegye keresztbe a lábát! – A lábak keresztezése csökkenti a véráramlást a lábban és lábfejben, mely duzzadáshoz vezet.
    •    Póckolja fel a lábát! – Tarson az íróasztal alatt egy sámlit/ dobozt/ könyvstócot, amire felrakhatja a lábát!
    •    Viseljen terhességi harisnyát! – A magasított derekú, kifejezetten várandós nők számára tervezett gumirozású harisnyák segítik megelőzni, hogy a folyadék a lábban és /vagy a bokában felgyűljön.
    •    A bal oldalán feküdjön! -  Amennyiben a duzzanat nem szűnik, feküdjön kis időre a bal oldalára.
    Amikor a lába feldagadt, megduzzadt, azoknak a  terhesség előtti cipőkbe, vagy bármilyen cipőbe tuszkolása könnyen vezethet hólyagok kialakulásához. Ezek ellátásához kövesse az alábbi tanácsainkat:
    •    Hagyja a hólyagot szabadon, amennyire lehetséges! - Ne akarja kilyukasztani, kipukkasztani azt! Mivel a vízhólyag alatti folyadék általában nem fertőzött, segít megvédeni az alatta lévő bőrt.
    •    Amennyiben a vízhólyag kilyukad, hagyja a felső bőrt a helyén.- Segít az alatta lévő bőrréteg védelmében, előbb-utóbb magától kiszárad és leesik.
    •    Alkalmazzon kötést! A megfelelő kötés segíti a gyógyulást.
    •    Viseljen olyan cipőt, mely elég nagy a megduzzadt lábfej számára.
    •    Viseljen puha, nedvszívó zoknit.
    •    Alkalmazzon vazelint a lábfej azon részein, mely gyakrabban hólyagosodik fel.

    Általános fájdalomcsillapítás

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A terhesség során is szenvedhet olyan mindennapi, átlagos fájdalmaktól, melyeket a terhesség előtt is tapasztalt, ám ezeket most a baba érdekében másképp kell kezelni. Beszéljen orvosával, mielőtt bármilyen vénymentes gyógyszer (beleértve a gyógynövény készítményeket, táplálék kiegészítőket, vitaminokat is) alkalmazásába kezdene. Terhesség alatt kerülje az alábbi készítményeket:

    •    Aspirin – Kutatások alapján feltételezhető, hogy születési rendellenességet, alacsony születési súlyt és szülési komplikációkat okozhat.
    •    Ibuprofen – Ez az úgynevezett nem szteroid gyulladásgátló szívproblémákat, szülési komplikációkat okozhat, különösen a harmadik trimeszterben történő alkalmazásakor.
    •    Extra erős, hosszú hatású gyógyszerek – Ezek, amint azt a címkéjük is jelzi, nagyobb dózisú hatóanyagot tartalmaznak, ami különösen terhesség idején nem feltétlenül jobb.
    •    Több tünetre is alkalmazható gyógyszerek – Kérjen orvosától olyan gyógyszert, ami csak azokat a tüneteket kezeli, amit tapasztal.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Felépülés a császármetszésből

    Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtét következik be, mely már önmagában is, de a műtét utáni időszakkal együtt nagy megterhelést jelent az anyai szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy a felépülés teljesen más, mint egy hüvelyi szülésnél, ám ha tudja, mire számíthat, és előre tervez, könnyebbé teheti a folyamatot.

    Császármetszés - Régidőktől napjainkig

    Sokan azt gondolják, hogy a császármetszés a szülés könnyebb változata, azonban ez nem feltétlen van így. Mint minden műtétnek, ennek is lehet szövődménye, ami adott esetben sokkal veszélyesebb és súlyosabb a természetes úton való szülés szövődményeinél. Mit kell tudni a császármetszésről?

    40 év felett veszélyesebb szülni?

    Egy friss norvég tanulmány az anyai életkorral párhuzamosan növekvő szülési kockázatokra hívta fel a figyelmet. Az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza, dr. Demjén László a valós helyzetről és a terhesgondozás kiemelt jelentőségéről beszélt.

    Több idő és kevesebb beavatkozás kell a nőknek szülés közben

    Az egészségügyi szakembereknek bízniuk kellene abban, hogy a nők képesek életet adni a gyermeküknek természetes módon. Ez szerepel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) új irányelveiben, melyek kevesebb szülőszobai orvosi beavatkozást ajánlanak - olvasható a HVG-n.

    A császármetszésnek hosszú távon előnye is lehet

    A császármetszéssel szülő nőknél később kisebb lehet a kockázata az inkontinenciának, mint a természetes úton szülőknél, ugyanakkor egy átfogó tanulmány szerint későbbi terhességeiknél megemelkedhet náluk a vetélés vagy a halvaszületés rizikója - olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

    Történhet-e császármetszés az anya kérésére?

    A császármetszések aránya az elmúlt évtizedben folyamatosan emelkedik. Mi lehet ennek az oka? Amerikai adatok alapján az Egyesült Államokban 29, 1 százalékra növekedett, ami 40 százalékos emelkedést jelent 1996-hoz képest. A legmagasabb arány Brazíliában a legszembetűnőbb, itt ugyanis a császármetszés aránya a jobb anyagi helyzetben levő asszonyoknál 55 százalék, a magánkórházakban megközelíti a 80-90 százalékot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA