Utazás terhesség alatt

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Utazást tervez, mielőtt megérkezik a baba? Ha Ön nem veszélyeztetett terhes, akkor az utazás egészen biztonságos. Természetesen azt ajánljuk, hogy utazás előtt konzultáljon orvosával, különösen, ha veszélyeztetett terhes.

Használja ki a második trimeszter lehetőségeit!

Ha repülne, akkora második trimeszter a legalkalmasabb erre - ilyenkor a vetélés esélye jelentősen kisebb, és a legtöbb nő számára ilyenkor már a reggeli rosszullét is alábbhagy. Emellett a második trimeszterben a legtöbb leendő anyukának sokkal több energiája van, mint az elsőben, illetve több életereje, mint a későbbiekben lesz.

Ne aggódjon, ha utazása nem a második trimszterre van betervezve - nem kőbe vésett szabály, hogy csak ilyenkor lehet repülni. Ám figyelmeztetjük, ha sokáig vár, akkor előfordulhat, hogy az utazáshoz már nem lesz semmi kedve.

Utazzon kényelmesen!

Utazhatok repülőgépen, ha terhes vagyok? Az orvos válaszol

Terhesség ideje alatt mikor lehet repülni (8-10 órás útról lenne szó), és mikor nem ajánlott? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdései közül. Utazhatok repülőgépen, ha terhes vagyok? Az orvos válaszol>>

Ha repülővel fog utazni, akkor foglaljon le egy olyan helyet, ami minél közelebb van a repülő elejéhez - a repülő végéig végigsétálni a szűk folyosón nagy kihívás lehet, míg a gép orrában lévő hely könnyebbé fogja tenni mind a beszállást, mind a leszállást. Ha az első sorban ül, akkor még extra lábtere is lesz!

Emellett tegyen meg mindent a kényelme érdekében - vigyen magával egy kispárnát, amit a háta mögé tehet, és viseljen laza, kényelmes öltözéket. Emellett csekkoljon be az otthoni számítógépéről vagy okostelefonjáról, hogy kevesebbet kelljen sorban állnia a reptéren!

Ne utazzon őrült helyekre!

Érdemes az orvosával egyeztetni az úticéljáról, mielőtt lefoglalná utazását. A legtöbb út rendben van, ám valószínűleg nem ez a legalkalmasabb időpont egy Afrikai szafarihoz, hiszen a legtöbb maláriát megelőző gyógyszer nem biztonságos terhesség alatt. Emellett olyan helyre ajánlott utaznia, ahol megfelelő kórházak vannak, illetve annak is nézzen utána, hogy rendelkezik-e megfelelő utasbiztosítással.

Ismerje az általános irányelveket és szabályokat!

Utazás alatt fokozottabban leselkedik ránk a trombózis veszélye

Itt a nyár, és az emberek ilyenkor kikapcsolódni utaznak a vízpartokra, szép hegyekbe, turistaparadicsomokba. Azok, akik nem olyan szerencsések, hogy ilyen hely közelében lakhatnak, bizony sokszor igen hosszú utat kell, hogy megtegyenek, ami sajnos nem veszélytelen, mivel a több órás zötykölődés akár trombózishoz is vezethet. Utazás alatt fokozottabban leselkedik ránk a trombózis veszélye>>

Ha úgy tervezi, hogy repülni fog, akkor érdemes észben tartania, hogy a legtöbb orvos nem ajánlja, hogy a 36. hét után repüljön - illetve minden egyes légitársaságnak is megvannak a saját szabályai a terhes nők utazásával kapcsolatban. Emellett szintén nem ajánlott a 32. hét után tengeren túlra repülni.

Ha ikreket vár, akkor nem ajánlott a 32. hét utáni repülés, hármasikrek esetén pedig már a 20. hét után nem tanácsolják a szakértők a repülést. Mindenképpen egyeztessen orvosával, illetve a légitársasággal, mielőtt lefoglalná a repülőjegyét.

Ha esetleg hajóútra menne, akkor is érdemes a hajótársasággal egyeztetnie, hiszen általában itt is léteznek korlátozások terhes nőkre nézve - általában a 23. hétig utazhat. Az autóval való utazás a legbiztonságosabb a terhesség bármelyik szakasza alatt, ám minél előrehaladottabb a terhesség, annál kényelmetlenebb lehet egy út.

Jusson át minél gyorsabban a biztonsági ellenőrzésen!

Mindenképpen viseljen műanyag zsákot a lábán, ha le kell vennie a cipőjét, illetve bizonyosodjon meg arról, hogy semmi olyat nem visel, amellyel lelassítaná a biztonsági ellenőrzés folyamatát - például övet, aprót a zsebeiben, stb. Minél gyorsabban jut át a biztonsági ellenőrzésen, annál hamarabb ülhet le, és kezdhet el relaxálni a beszállás előtt.

Hagyjon elég időt mindenre!

Bizonyosodjon meg arról, hogy időben odaér a reptérre - különösen, ha a legforgalmasabb időszakban utazik, hiszen így elég ideje lesz arra, hogy átjusson a biztonsági ellenőrzésen és kijusson a kapujához. Semmi oka nincs arra, hogy kicentizze a dolgokat - terhesen nem csak nem egyszerű, de stresszes és fárasztó is sprintelni, és biztosan nem szeretné így kezdeni a nyaralását!

Nézzen utána a kórházaknak!

Hematóma a terhesség alatt

A méhlepény rétegein belül vérrögök alakulhatnak ki, melyek azonban az esetek többségében maguktól elmúlnak. Hematóma a terhesség alatt>>

Mielőtt elutazna, folytasson egy kis kutatómunkát és keresse meg a legközelebbi és legjobb kórházak elérhetőségeit, jegyezze fel ezeket mobiltelefonjába vagy egy jegyzettömbbe, amit magánál tart. Egy előforduló vészhelyzet esetében nagyon hálás lesz, hogy ennyire felkészült, hiszen minél hamarabb juthat orvosi segítséghez, annál jobb.

Vigyen magával egészséges nassolnivalókat!

Az ingyenes főételek és nassolnivalók a legtöbb légitársaságon sajnos már a múlté - amit pedig megvehet, azok sajnos se nem olcsók, se nem egészségesek. Ha autóval utazik, akkor sajnos leginkább gyorséttermek és benzinkutak fognak szembejönni az egészséges éttermek helyett. Így a legjobb megoldás, ha előre betankol egészséges, rostban gazdag, energia-növelő nassolnivalókból - például diákcsemegét és más magvakat, müzliszeletet, gyümölcsöket és zöldségeket és rengeteg vizet. Mindezekkel elkerülheti a székrekedést, a puffadást, illetve az alacsony energia-szintet.

Öltözzön rétegesen!

A teste terhesen máshogy reagál a különböző hőmérsékletekre. Így előfordulhat, hogy sokkal könnyebben lesz nagyon melege, illetve hogy extra érzékenyen fog reagálni a hidegre. Ezért érdemes rengeteg különböző fajta és vastagságú ruhát bepakolnia magával, és rétegesen öltözködnie. Például egy kardigán, amit egyszerű felvenni és levenni nagyszerű választás lehet.

Rakja fel a lábait!

Terhesség alatt megemelkedik a vérrögök kialakulásának veszélye, így repülés közben bizonyosodjon meg arról, hogy rendszeresen sétál a sorok között, hogy vérkeringése megfelelően működjön. Ez különösen fontos, ha egy hosszabb repülőútról van szó.

Ha autóval utaznak, akkor is rendszeresen álljanak meg - erre valószínűleg egyébként is szüksége lesz a gyakori vizelési inger miatt. Amennyiben nem tud sétálni, akkor feszítse meg vádlijának izmait olyan gyakran, ahogyan csak tudja, hogy csökkentse a vérrögképződés esélyét, és póckolja fel a lábait olyan magasra, amennyire csak lehet.

Ügyeljen a biztonságára!

Utazás közben bizonyosodjon meg arról, hogy mind Ön, mind a kisbabája biztonságban utaznak - viselje a biztonsági övét és bizonyosodjon meg afelől, hogy autójában minden működik, beleértve a légzsákokat is. Természetesen azt nem is kell külön kihangsúlyoznunk, hogy kerülje az olyan veszélyes tevékenységeket utazása során, mint például a lovaglás vagy a szörfölés.

Ne vigyen túlzásba semmit!

Még akkor is, ha Ön leállíthatatlanul energikus, próbáljon meg erőt venni magán utazás során. Nem muszáj minden egyes turista-látványosságot bezsúfolni a programjába 50 km-es környezeten belül. Tervezze úgy a menetrendjét, hogy minden ráérősen beleférjen a városnézésbe. Élvezze a vakációját és relaxáljon - akár még egy terhes-masszázsra is beiratkozhat!

(WEBBeteg - CS. K., fordító; Forrás: ivillage; Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)

Cikkajánló

Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.