• Az érszűkület diagnosztikai lehetőségei - A járáspróba

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az érelmeszesedés (arteriosclerosis, atherosclerosis) folyamatában az ütőerek (artériák) belső falán lipidek rakódnak le plakkokat képezve. Az elmeszesedő erek megkeményednek, belső átmérőjük pedig egyre szűkül (érszűkület). Az érelmeszesedés bármely ütőeret érintheti, így például a szívkoszorúereket, a nyaki verőereket vagy a perifériás artériákat is.

    A perifériás artériás betegség (PAD) és tünetei
    Hogyha lábai fájnak, zsibbadnak, járáskor meg kell állnia, mert begörcsöl a vádlija, vagy a perifériás artériás betegség egyéb tünetit észleli, akkor ne legyintsen, és ne írja ezeket a természetes öregedés számlájára! A korai diagnózis és kezelés ugyanis hozzájárul a szívbetegség és a stroke kialakulásának megelőzéséhez is.

    A PAD tünetei

    A perifériás artériák szűkülete következtében a végtagok vérellátása romlik. Majdnem mindig a lábak (egyik vagy mindkettő) érintettek. A perifériás artériás betegség (PAD) elnevezést a medence és a végtagok ütőereinek keringési zavarára használják, mely általában járás közbeni fájdalommal és emiatt időszakos sántítással jár. A betegeket a fájdalom gyakori megállásra kényszeríti, ezért nevezik a kórképet kirakat(néző) betegségnek is. A PAD az érelmeszesedés előrehaladottabb stádiumában alakul ki, leggyakrabban 50 éven felülieknél. A dohányosok és cukorbetegek körében különösen gyakori.

    A PAD vezető tünetei

    • Terhelésre jelentkező fájdalom a fenék, csípő, comb, lábszár és lábfej területén.

    • A beteg csak bizonyos távolságot tud megtenni fájdalom nélkül, megálláskor enyhül a fájdalom.

    • Az érintett lábfej vagy lábszár sápadt, hűvös és zsibbadhat is.

    • A lábfej és lábszár fájdalma a lábak lelógatásakor enyhül.

    • A lábfej sérülései egyre nehezebben gyógyulnak.

    Hirdetések

    A PAD diagnosztizálása és a járáspróba

    Az érelmeszesedés
    Az érelmeszesedés (arteriosclerosis) az ütőerek (artériák) belső falainak zsírok lerakódása miatt történő beszűkülésével, és megkeményedésével járó betegség. Tudjon meg többet a betegség kialakulásáról!

    Az érelmeszesedés

    Már a beteg panaszainak meghallgatása után gyakran felmerül a PAD gyanúja az orvosban, aki megvizsgálja a páciens lábait (bőrszín, hőmérséklet, bőr-, illetve szövetelváltozások tekintetében), megtapintja a lágyéki, térdhajlati és lábfeji pulzust. A pontos diagnózishoz további, fizikális és képalkotó vizsgálatokat végeznek. A számos rendelkezésre álló vizsgálat egyik csoportját képezik a járáspróbák, melyeknek több típusuk van, ezek közül hármat mutatunk be. A járáspróbák a terhelési próbák közé tartoznak, vagyis a pácienst fizikai aktivitás közben vizsgálják. A teszteket sík talajon vagy futószalagon végzik.

    • 6 perces járáspróba (6MWD)

    Standardizált eljárás a kardiopulmonális (szív-tüdő) okokra visszavezethető fizikai teljesítőképesség-csökkenés objektív megítélésére, a betegség súlyosságának, illetve stádiumának meghatározására, valamint a betegség prognózisát illetően is következtetéseket lehet levonni belőle. Fontos szerepet játszik a terápia hatékonyságának, illetve bizonyos műtéti eljárások sikerességének megítélésben, valamint megállapítható általa, hogy a páciens mekkora fizikai terhelésnek tehető ki.

    A 6 perces járáspróbát a perifériás artériás betegségben szenvedő páciens állapotának felmérése mellett alkalmazzák a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), szívelégtelenség, hipertrófiás kardiomiopátia, tüdőfibrózis, valamint pulmonális artériás hipertónia (PAH: a tüdőartériákban fellépő magas vérnyomás) súlyosságának meghatározására is. Szerepe van annak megítélésében, hogy ezen betegségek terápiája, illetve a páciens rehabilitációja mennyire hatékony.

    Kontraindikáció (ellenjavallat): A teszt nem végezhető el mozgáskorlátozott páciensek esetén, valamint ha a beteg megtagadja a vizsgálatot, továbbá abban az esetben sem, ha az alanynak olyan betegsége van, amelyet a fizikai terhelés súlyosbít (pl.: akut betegségek, lázas állapot, a vizsgálat időpontjában fennálló mellkasi fájdalom).

    A 6 perces járáspróba a páciens fizikai teljesítőképességének megítélésére alkalmas: kiderül, hogy mekkora az a távolság, amit a beteg vízszintes talajon 6 perc alatt meg tud tenni. A teszt előtt a páciensnek 5 percig nyugalomban kell lennie, eközben nem szabad járkálnia, sem beszélnie. A teszt közben tempóváltásokat és pihenőket szabad tartani, a páciens maga határozza meg a sebességét, de törekedni kell a lehető legnagyobb távolság megtételére, hogy a maximális teljesítőképessége meghatározható legyen. A járást segítő eszközök, illetve egy másik személy támogatása megengedett. A megtett járástávolságot méterben mérik, illetve pulzoximetriával a következő vitális paramétereket detektálják: légzésfrekvencia, pulzusfrekvencia, a vér oxigéntelítettsége (vérünkben az oxigén szállításáért felelős hemoglobin molekulák hány százaléka köt oxigént). Emellett mérik a vérnyomást, a vizsgálat előtt és után vérgázanalízist végeznek. A vizsgálat előtt és után a páciens szubjektív légzési nehezítettségét a Borg-skála alapján osztályozzák.

    Ha a kontraindikációkat figyelembe veszik, komplikációk nem várhatóak a vizsgálat során. Ha a páciens kimerültnek érzi magát, a vizsgálatot abba kell hagyni!

    Troosters-képlet

    A 6 perces járáspróbával kapott eredmény megítélése az úgynevezett Troosters-képlet segítségével történik. Az így kapott névleges értéket (referenciaértéket) a mért értékkel hasonlítják össze. A néveleges érték (vagyis, amennyit a normál populáció teljesít) a Troosters-képlettel számolható ki, figyelembe véve a páciens jelenlegi életkorát, testtömegét, testmagasságát, illetve nemét:

    6MWD (m)=218 + (5,14 x testmagasság [cm] - 5,32 x életkor [év]) - (1,8 x testtömeg [kg] + 51,31 x nem [nő: 0; férfi: 1])

    A prognózis szempontjából az egészséges tesztalanyok normál értékeivel való összehasonlítás a mérvadó: Edzett egészséges emberek a 6 perc alatt több mint 1000 m-t tesznek meg, edzetlenek kb. 700-800 métert, a nők fizikai teljesítőképessége valamivel csekélyebb, mint a férfiaké.

    • Ergometriás vizsgálat (terheléses EKG) futószalagon

    A lábak feltételezett vagy már ismert keringési zavara esetén ezzel a vizsgálattal mérik, hogy mekkora az a távolság, amit a páciens meghatározott körülmények között (általában 3 km/óra, 12%-os lejtésű futószalag) meg tud tenni az első panaszok jelentkezéséig, illetve addig, amíg már nem képes tovább haladni. Minél súlyosabb a betegség, annál rövidebb ez a távolság. Közvetlenül a terhelés után meghatározzák a bokaartériában a vérnyomásesést, illetve azt az időtartamot, ami alatt a vérnyomás visszaáll a kiindulási értékre. A vizsgálattal igazolható a keringési zavar, és pontosan meghatározható a betegség stádiuma. Fontos diagnosztikai eljárás, amely segítséget jelent a terápia megválasztásában is. Mozgáskorlátozott emberek vizsgálatára ez a módszer nem megfelelő.

    • 10 méteres járásteszt

    A vizsgálat során a páciens szabadon választott tempóban (ahogy egyébként is szokott közlekedni) tesz meg 10 méteres távolságot. Járást segítő eszközt használhat közben, ezt dokumentálni kell. A 10 méter megtételéhez szükséges időt stopperórával mérik tizedes pontossággal másodpercben, és méter/secundumban (m/s) adják meg.

    Pl.: Ha valaki 15,3 mp alatt teljesítette a 10 métert: 10/15,3 = 0,65 m/s

    • A nők átlaga: 1,23 m/s
    • A férfiak átlaga: 1,37 m/s

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; apotheken.de, gesundheits-lexikon.com, klinikum.uni-muenster.de, igptr.ch/cms, vitaconnect.net
    Lektorálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    A szívelégtelenség kivizsgálása

    A szívelégtelenségben szenvedő beteg életkilátásai a háttérben álló októl, a súlyosságtól és az általános egészségi állapottól függenek. A pontos diagnózis felállításával számos betegnél kiválasztható az a terápia, amellyel jelentősen javítható lesz a szív működése.

    Diagnosztikai módszerek - EKG

    Az EKG-vizsgálat során a szív elektromos feszültségváltozását regisztrálják. A vizsgálat nem igényel nagyobb előkészületet és nem terheli meg a szervezetet, nem fájdalmas, ugyanakkor nagyban hozzájárul a szívinfarktus és szívritmuszavarok diagnosztizálásához.

    Szívbetegséghez vezethet az öröklötten magas koleszterinszint

    Azoknak az embereknek, akiknek genetikailag magasabb a koleszterinszintje, fiatalon is nagyobb az esélyük a szívbetegségekre, mint a normál értékkel rendelkezőknek. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa az összefüggésekről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

    Urológiai vizsgálatok - Hogyan készüljön fel rá, mire számítson?

    Egy jól felszerelt urológiai rendelőben a vizsgálómódszerek széles tárháza áll az orvos és a beteg rendelkezésére, egy kiemelt intézményben pedig a megfelelő radiológiai háttérrel szinte minden információt megkaphatunk, amire szükségünk van.

    A gyomorfekély diagnosztizálása és kezelése

    A gyomor- és nyombélfekély megfelelő gyógyszeres kezeléssel kontrollvizsgálatok mellett otthon is jól gyógyítható, ám a szövődménnyel járó esetek természetesen kórházi ellátást igényelnek.

    Nem csak magas vérnyomás - hypertonia szindróma!

    Az orvos és a beteg is akkor jár a legjobban, ha a magas vérnyomásra úgy tekintünk, mint egy szindrómára, ami mögött számtalan tényező húzódik. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája bemutatja az összefüggéseket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.