• A szaruhártya-gyulladás

    Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens
    Szerző:
    WEBBeteg

    A keratitis a szaruhártya (cornea) különböző eredetű gyulladásos folyamatát jelenti. A szaruhártyának 5 rétege van. Mivel a gyulladás bármely rétegben kialakulhat, ezért több eltérő típusú szaruhártya-gyulladást is megkülönböztethetünk.

    A téma cikkei

    3/1 A szaruhártya-gyulladás típusai
    3/2 A szaruhártya-gyulladás tünetei és diagnosztikája
    3/3 A szaruhártya-gyulladás kezelése

    Általánosságban elmondható, hogy a szaruhártya-gyulladást az alábbi tünetek kísérik:

    • égő érzés,
    • szúró érzés,
    • viszkető érzés,
    • könnyezés,
    • fényérzékenység,
    • enyhe vagy erős fájdalom,
    • látásélesség csökkenése,
    • váladékozás,
    • ödéma a szemhéjon.

    Egyes típusoknál más betegségre utaló tünetek is felléphetnek:

    • duzzadt nyirokcsomók,
    • torokfájás

    Gyakori kérdések A szaruhártya-gyulladás tüneteivel bővebben itt foglalkozunk

    A külső rétegét érintő gyulladás maradéktalanul meggyógyul, maradandó elváltozás nem alakul ki. A szaruhártya mélyebb rétegeit érintő gyulladások azonban sajnos nem gyógyulnak meg nyom nélkül. Hegek, homályok alakulhatnak ki, amelyek attól függően hol helyezkednek el, a látást is befolyásolják.

    Baktérium okozta szaruhártya-gyulladás

    A cornea baktériumok által kiváltott gyulladásos folyamata, amely kezdetben a szaruhártya gyulladását, majd szaruhártyafekély (ulcus corneae) kialakulását okozza. A keratitisek kialakulását mindig megelőzi a cornea felszínes hámhiánya, felületes sérülése, amelyen át a kórokozó a strómába [i] hatol. Gyakran polimikrobiális [i] fertőzés áll a gyulladás hátterében.

    Hirdetések

    Gram-pozitív, Gram-negatív?

    A Gram-festés gyakorlati módszer baktériumok csoportosítására. A módszer segítségével a baktériumok két csoportra oszthatók aszerint, hogy egy bizonyos festési eljárással lilára festhetők-e vagy sem:

    • Gram-pozitív baktériumok azok, amelyek kékre/lilára színeződnek és
    • Gram-negatív baktériumok azok, amelyek rózsaszín/piros színt kapnak.

    A következőkben a leggyakoribb kórokozók, ágensek olvashatóak:

    • Pseudomonas aeroginosa: az egyik legveszedelmesebb Gram-negatív baktérium, mely a kontaktlencse-viselés következtében kialakuló szaruhártya-gyulladások 60 százalékáért felelős.
    • Staphylococcus aureus: gyakran előforduló Gram-pozitív, a bőr és a felsőlégutak flórájában is gyakorta fellelhető „sokoldalú” baktérium. Gócszerű, jól körülhatárolt, fehér vagy sárgás-fehér beszűrődés jellemzi a gyulladást.
    • Staphylococcus epidermidis: az orrnyálkahártyán és a kötőhártyán is előforduló baktérium, mely főleg az egyszerű szaruhártya-fekély kialakulásáért felelős.
    • Streptococcus pyogenes és Streptococcus pneumoniae: gyakran előforduló Gram-pozitív baktériumok, melyek agresszív fertőzéseket okozhatnak.

    Rizikófaktorok:

    • A helytelenül tárolt és alkalmazott kontaktlencse viselése a legfontosabb rizikófaktor. A nem megfelelő higiénia alapvető fontosságú, hiszen a kontaktlencse számos kórokozó kiváló telephelye lehet.
    • A szem felszínét érintő apró sérülés, mikrotrauma (pl. sebészeti kezelések során), idegentest is gyakran lehet felelős a szaruhártya gyulladások kialakulásáért.
    • Immunfolyamatok is kiválthatják a szaruhártya gyulladásos reakcióit.

    Vírus okozta gyulladások

    Szaruhártyafekély

    Gyakori kérdések Egy hónapja szaruhártya gyulladást állapítotak meg nálam. Egy hónapi tiltást kaptam a lencsétől de mivel jégkorcsolyázok és úszok muszáj volt már hamarabb betennem. Egy hétre rá megint begyulladt ezuttal szaruhártya fekélyem lett. Érdekelne hogy ezek után a betegségek után használhatok-e a későbbiekben lencsét és hogy a betegségemek körülbelűl mennyi a gyógyulási ideje? Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus válasza az orvos válaszol rovatban

    Herpes simplex (HSV) által okozott szaruhártya-gyulladás: A herpeszes keratitis sohasem a vírussal való első találkozáskor jön létre. Az első fertőzés kötőhártya-gyulladás formájában zajlik általában, amely hamar meggyógyul. Három formája lehet:

    • felületes forma: a szaruhártya hámjában különböző (faág, csillagszerű, diffúz pontozott) beszűrődések keletkeznek, amelyek áttetsző homály formájában láthatók.
    • stromában mély gyulladásos folyamat: szürkésfehér foltok jelennek meg, melyek nem határolódnak el élesen az ép részektől. Hámhiány többnyire nem alakul ki.
    • az endothelium herpeszes infekciója: első tünetként kifejezett mértékű látásromlás jelentkezik.

    Herpes zoster (VZV) által okozott gyulladás: Mindig egyoldali megbetegedés. A Varicella-Zoster vírusfertőzés kiújulásaként jön létre. A szem csak akkor betegszik meg, hogy ha az V. agyideg első ága is érintett. Típusos bőrelváltozások vannak jelen, a szemhéjak duzzadtak. A betegség gyakran kiújul (recidivál), ami talán megelőzhető, ha a hajlamosító tényezőket kiiktatjuk: stressz, túlzott napozás.

    Adenovírusok által okozott gyulladás: egyik képviselője a keratoconjunctivitis epidemica nevű betegség, mely elsősorban a kötőhártyát betegíti meg, de az esetek nagy részében a szaruhártya is érintett.1,4,5

    Gombák által okozott keratitis

    Milyen kontaktlencse kellene?

    Gyakori kérdések Körülbelül egy hónapja volt szaruhártya gyulladásom, amire kaptam antibiotikumos kenőcsöt és cseppet. A gyulladás elmúlt, elvileg maradandó elváltozás nem maradt fent. Egy kis mértékű szemszárazságot érzek a gyulladt szemen (csak az egyik gyulladt be) a gyulladás óta, Előtte soha nem volt ezzel problémám. Ez szokásos szaruhártya gyulladás után, illetve elmúlik ez idővel? Dr. Hangyál Éva, szemész válasza az orvos válaszol rovatban

    A szaruhártya stromában szürkés-fehér beszűrődés, amely éles szélű, körülötte kis, satellita léziók láthatóak. A szteroid és antibiotikum cseppek hosszú távú alkalmazása egyre gyakrabban vezet a szaruhártyát is érintő gombás megbetegedéshez. A tartósan kontaktlencsét viselők is a veszélyeztetettek közé tartoznak.

    Leggyakrabban Candida albicans a kórokozó, de előfordul Aspergillus fumigatus (főleg növényi sérülések után), Fusarium vagy Aktinomyces fertőzés is.1,5

    Amőba által okozott keratitis

    Leggyakrabban Acanthamőbák okozzák. Típusosan kontaktlencse viselőkön fordul elő, akik a kontaktlencse mosófolyadékából vagy csapvízből viszik fel a kórokozót a szaruhártyára. A cornea gyulladása herpeszhez hasonló, faág vagy csillagalakú beszűrődéssel kezdődik, majd 2-3 hét után kialakul a gyűrű alakú beszűrődés.

    Mindezeken kívül léteznek endogén vagy immunspecifikus eredetű, ill. immunbetegségekhez (rheumatoid arthritis) társuló keratitisek, ritkább esetekben akár ismeretlen eredetű szaruhártya-gyulladással is találkozhatunk.

    Lapozzon! Hogyan kezelhető a szaruhártya-gyulladás?

    A szaruhártya-gyulladás típusai, kenetvétel és szaruhártya-átültetés:

     


     

    Források

    (1) A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja a keratitisek kezeléséről (1. módosított változat). Készítette: Szemészeti Szakmai Kollégium. (2011) Egészségügyi Közlöny LXI. évf. 18. szám 2613. old.

    (2) Süveges Ildikó: Szemészet. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2010. 122-137.

    (3) Brad Bowling: Kanski’s Clinical Ophthalmology: A Systematic Approach. 8th edition (2016) 168-199. old.

    (4) Hoffman J (2015): Gonococcal conjunctivitis: the importance of good-quality conjunctival swabs. Br J Gen Pract 65(639):552-553.

    (5) Leck A (2009): Taking a corneal scrape and making a dignosis. Community Eye Health 22(71):42-43.

    Dr. Cserháti Zoltán, szemész szakorvos

    Forrás: WEBBeteg összeállítás
    Orvos szerzőnk: Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Csecsemőkori puffadás

    WEBBeteg

    A kólika kínzó tünetei enyhíthetőek! Tekintse meg infografikánkat!

    Innováció hajhullás ellen

    WEBBeteg

    Hatékony segítség hajhullás ellen férfiak és nők számára egyaránt. (x)

    A szárazszeműség - Ilyen betegség is van

    Ég a szeme? Néha elhomályosul a látása, amely pislogásra javul? A szárazszeműség (keratoconjunctivitis sicca) nagyon gyakori betegség...

    A szaruhártya-gyulladás tünetei és...

    A szaruhártya (cornea) vizsgálata során többnyire két részt vizsgálnak: a felszínt és az átlátszóságot. A szaruhártya rétegeinek...

    A szaruhártya betegségei: a keratoconus

    A keratoconus a szaruhártya vázának fokozatos elvékonyodása következtében kialakult előredomborodás. Viszonylag gyakori, fokozatosan...

    Szaruhártya-átültetés (keratoplastica)

    A szaruhártya-átültetés a leggyakoribb beavatkozás az összes transzplantáció közül. Elvékonyodott, nem átlátszó, heges vagy megsérült...

    Mi az alvási apnoe?

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Előfordul, hogy az éjszakai alvás után is fáradtan ébred fel? Álmos napközben? Hogyha igen...

    Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

    A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA