Hogyan birkózzon meg a szülői stresszel?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
frissítve:

Amennyiben Önnek is vannak gyerekei, bizonyára tapasztalta már a szülőséggel járó stresszt – és ezzel nincs egyedül. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a szülők sokkal nagyobb arányban szenvednek a depresszió tüneteitől, mint azok, akik gyermektelenek.

A tanulmány kimutatta, hogy a szülőknek a saját érzelmi jólétükre ugyanannyira oda kell figyelniük, mint a gyermekükére. Íme, néhány dolog, ami segít megbirkózni a stresszel!

Legyen segítsége!

A mai szülőknek sokkal kevesebb segítségük van, mint korábban. Manapság a nagyobb család tagjai távolabb élnek egymástól, a szülők többet dolgoznak, kevesebb időt töltenek egymással, kevesebb érzelmi támogatást adnak és kapnak. Azonban, ha van segítsége a barátai vagy a szomszédjai köréből, könnyebbé válik az élete, és kevesebb stressz éri.

Gazdálkodjon az idővel!

Manapság a szülők – különösen az anyák – folyamatos rohanásban élnek, hogy elvigyék a gyereket az edzésre, zeneórára, nyelvórára, szülinapi zsúrra, nem is beszélve a munka és a háztartás feladatairól. Az ezekkel a feladatokkal való megbirkózás hozzájárul ahhoz, hogy túlterheltnek érezzék magukat. Okos tervezéssel azonban könnyebben megy a válogatás a fontos és a kevésbé fontos programok között. Így több időt tud szánni a családra és a pihenésre is.

Gyakorolja a feszültség levezetését!

Amint képes gazdálkodni az idejével, és lesz némi szabadideje, ajánlott bizonyos stresszűző gyakorlatok rendszeres végzése. Általuk egészségesebbé, boldogabbá és érzelmileg kiegyensúlyozottabbá válik.

Táplálja a lelkét!

Ne csak a gyermeke szellemi fejlődésével törődjön! Noha minden bizonnyal örömét leli majd benne, ne felejtkezzen el önmagáról sem! Ha van valami kreatív hobbija, az nem csak a stressz feloldásában segít, hanem abban is, hogy megőrizze a szellemi frissességét, táplálja a lelkét, és általa ideiglenesen kiléphet a szülői szerepből is.

Vigyázzon a testére!

Ha odafigyel a testére, annak tartós fizikai és érzelmi előnyei vannak. Egészséges étrenddel stabilizálhatja a vércukorszintjét, így megelőzheti a hangulatingadozásokat. Emellett egészségesebb lesz, jobban érzi magát, és tovább él. A rendszeres testmozgás nemcsak az egészséges testsúlyt őrzi meg, hanem endorfinokat és pozitív érzéseket szabadít fel, feszültségoldó, és csökkenti a kortizol nevű stresszhormon termelését.

Legyen boldog, hogy gyereke van!

Gyermeket azért vállalunk, mert szeretnénk élvezni a velük töltött időt, segíteni nekik egészséges, együtt érző, szórakoztató felnőtté válni! Ne felejtse ezt el a mindennapok gondjai között sem! Ölelje őket gyakran, s mondja el nekik minél többször, mennyire szereti őket! Ne vesztegessen el egyetlen napot sem!

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.