Síelőknek, snowboardosoknak: Hogy előzhetők meg a sérülések a sípályán?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A síelés és a snowboardozás világszerte kedvelt téli sport. A téli sportsérülések elkerülése érdekében kellő gyakorlatra kell szert tenni, már nyáron oda kell figyelni a megfelelő erőnlétre, az állóképesség javítására és a készségfejlesztésre. Az aktív felkészülés mellett elengedhetetlen a felszerelés rendszeres ellenőrzése és szükség esetén cseréje.

A fáradtság a sérülések leggyakoribb oka

A síelés és snowboardozás közben bekövetkező sérülések 90 százaléka véletlen esés következménye. Az ok azonban lehet a megfelelő technikai felkészültség hiánya, a fáradtság, egy akadály a pályán, rossz pályaminőség vagy a rossz látásviszonyok. Síelők esetében a leggyakrabban a térd, a váll, a felkar és a fej sérül. Snowbordosok körében az alkar, a csukló és a fej sérülési a leggyakoribbak. A balesetek többsége késő délután következik be, amiben főként a fáradtság és sok esetben az alkoholfogyasztás játszik szerepet. A nem megfelelő kötés, a rosszul karbantartott vagy nem megfelelően beállított felszerelés, az elhasználódott cipő szintén balesetek forrása lehet.

Milyen sportokat célszerű űzni nyáron a téli sportokra való felkészüléshez?

Fizikai felkészülés nélkül négyszer nagyobb valószínűséggel következnek be sérülések. A legjobb minőségű felszerelés sem pótolja a felkészülést és a technikai tudást! Ha az első lesiklás után égő érzést és fájdalmat érez a combjaiban, az egyértelmű jele annak, hogy még nincs itt az ideje a síelésnek, sokkal több felkészítő edzésre van szüksége.

Téli sportok kéz- és lábtörés nélkül

A sportolás télen is egészséges, viszont némileg veszélyesebb, mint más évszakokban. Hogyan kerülheti el a sérüléseket? Téli sportok kéz- és lábtörés nélkül

Nyáron az állóképesség javítására fektessük a hangsúlyt! Ennek a célnak leginkább a hosszútávfutás (10 km) és a hosszú távú kerékpározás (30-40 km) felel meg. Forduljon orvosához vagy sportorvoshoz, és kérje, hogy vizsgálják ki célirányosan, és derítsék ki, kellően felkészült-e, alkalmas-e a síelésre, snowboardozásra. Az eredményeknek megfelelően célzottan alakíthatja ki az edzésprogramját (pl. kitartó futás, kerékpározás, korcsolya vagy bármi más kitartó sport). A jó kondíció a technikai tudás és a megfelelő, rendeltetésszerűen használt felszerelés mellett alapvető feltétele a téli sportok űzésének.

Erősítő gyakorlatok és sígimnasztika végzése is ajánlott!

Az speciális síelésre felkészítő gyakorlatok és a könnyű erősítő gyakorlatok is segítik a felkészülést. Sok fitness teremben, egyes sportfőiskolákon és sportegyesületekben is részt lehet venni a gyakorlatokon.

Ellenőrizze a felszerelését!

A felkészülés fontos része a felszerelés ellenőrzése. A megfelelő síkötés mellett fontos az is, hogy a síkötés összeilljen a cipővel. Mivel a síkötés helytelen beállítása súlyos balesetekhez vezethet, a beállításokat minden alkalommal ellenőriztesse szakemberrel! Ha a cipője talpa meghajlott, már nem szabad használni, vegyen új cipőt, hogy a kötés a megfelelő pillanatban oldódhasson ki.

Snowboardosok esetében a cipő és a kötés rögzítettségét ellenőrizni kell. A szíjak és a pofák megfelelő beállítása nagyon fontos annak érdekében is, hogy a kanyarokban ne essen el snowboardozás közben. A síléc és a snowboard deszka talprészének bevonatát és az éleket rendszeresen, minden használat előtt ellenőrizni kell, a hibákat mindig javíttassa ki, szükség esetén vegyen új sílécet vagy deszkát!

Síbalesetek - biztosítás nélkül ne utazzunk el!

Sok utasbiztosítás eleve nem terjed ki a téli sportokra, vagy ha igen, akkor se fedezi minden esetben a síbalesetekre jellemző rendkívül magas ellátási költségeket. Mire figyeljünk? Síbalesetek - biztosítás nélkül ne utazzunk el!

Az is fontos, hogy megfelelő méretű cipőt válasszunk, ami kényelmes, nem szorít, és nem lötyög. Különféle talpbetétek is kaphatók, amik még kényelmesebbé teszik a síelést illetve melegebb érzetet biztosítanak.

Bukósisak és hátvédő

Ma már egyre több sípályán kötelező a bukósisak viselése. Mindenképp ajánlott és érdemes minden alkalommal és valamennyi pályán viselni ott is, ahol nem kötelező, mivel bukósisak viselésével megelőzhetők az esések következtében kialakuló fejsérülések. A 14 év alatti gyerekek közül minden harmadik-negyedik visel bukósisakot, és a bukósisak viselésének köszönhetően a fejsérülések a sípályákon megsérült gyerekek körében csupán a sérülések kevesebb, mint 10 százalékát teszik ki. Mivel 14 és 60 éves kor között csak minden negyedik ember visel bukósisakot, az ő körükben a fejsérülések aránya 35 százalék. A hétvédő nem csak az ütközések során hasznos, hanem védi a gerincet az esések során is. Speciális sí- és snowboard kesztyűk viselésével 75 százalékkal csökkenthető a hüvelykujjat és a kéztőcsontokat érintő törések gyakorisága.

Melegítsen be sportolás előtt!

Síelés és snowboardozás előtt miden alaklommal be kell melegíteni, hosszabb álldogálás és a felvonó használata után is. Az aktívan pályán töltött idő tulajdonképpen csak a nap 20-25 százalékát teszi ki. A legtöbb idő várakozással, liftezéssel és szünettel telik el, de ezt sokszor észre sem vesszük, ezért minden lesiklás előtt különösen fontos a bemelegítés.

(WEBBeteg - B. M.; Forrás: schoen-kliniken.de)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Rybaltovszki Henrik, ortopéd-traumatológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.