A sportoló fiatalok boldogabbak

Magyar Sporttudományi Társaság
megjelent:

A székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának munkatársai serdülőkorú fiatalokat vizsgáltak abból a szempontból, milyen hatással van a mozgás a hangulatukra.

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

Munkájuk során sportoló és nem sportoló gyermekek lelki folyamatainak panaszleltárából néhány pszichikus tünetet dolgoztak fel. Elsősorban a negatív hangulati elemek megjelenési gyakoriságát kutatták. A következő kérdésekre keresték a választ: A nemnek és a fizikai aktivitásnak van-e hatása a vizsgált tünetek gyakoriságára. Az egészséggel való elégedettség szintjei szerint különbözik-e a sportoló és a nem sportoló gyermekek tüneteinek megoszlása.

Anyag és módszerek

A testmozgás kevésbé ismert pozitív hatásai

Túlsúly, szív- és érrendszeri betegségek, legyengült immunrendszer... A mozgáshiány életmód ezen negatív következményeit csaknem mindenki ismeri. Most összegyűjtöttük a rendszeres sportolás kevésbé ismert hasznait is. A testmozgás kevésbé ismert pozitív hatásai

Öt sportágban 290 serdülőkorú fiatalt vizsgáltak (236 fiú, 54 lány). A kontrollcsoportot azok a székesfehérvári általános és középiskolás tanulók képezték, akiken a végleges kérdőívet kipróbálták (176 fiú, 289 lány). Az összesen 16 szubjektív egészségi panasz közül a rosszkedv, az idegesség, a félelem és az unalom gyakoriságát kérdezték meg. Arra is kérték a fiatalokat, hogy minősítsék egészségi állapotukat. Az alcsoportok homogenitását és függetlenségét kereszttábla elemzéssel vizsgálták. A megoszlásban mutatkozó különbségeket Khi2-próbával figyelték.

Eredmények

A pszichológiai tünetek előfordulási gyakorisága a sportolóknál független volt a nemtől. A fizikai aktivitás szintje mindkét nemnél jelentősen befolyásolta a szubjektív jóllét mutatóit. A nem sportoló fiatalok tünetei lényegesen gyakoribbak voltak, mint a rendszeresen sportolóké. A rosszkedv és az idegesség a nem sportolóknál hetente fordult elő leggyakrabban, míg a sportolóknál a ritkán kategória volt a legnépesebb.

A félelem, mint tünet ritkán jelent meg, de lényegesen gyakoribb volt a nem sportolóknál. Míg a nem sportolók 61 százaléka gyakran unatkozott, addig ez az arány a sportolóknál 12 százalék volt. A nem sportoló és a sportoló fiatalok 79-98 százaléka kiválónak vagy jónak ítélte meg egészségi állapotát.

Az egészségi állapot szintjei szerint bontott almintákban csak a sportolóknál találtunk szignifikáns eloszlásbeli különbségeket. A fiúknál a rosszkedv és az idegesség, a lányoknál a félelem jelentősen kisebb arányban fordult elő a kiváló egészségi állapotot jelzőknél, mint azoknál, akik egészségüket jónak ítélték.

Kell a mozgás

A nem sportolókhoz képest a sportoló fiúk és lányok tüneteinek homogenitása, lényegesen ritkábban előforduló panaszaik arra mutatnak rá, hogy a sporttevékenység, a megfelelő szintű fizikai aktivitás stresszvédő faktornak tekinthető. A fiatalok saját egészségükre vonatkozó szubjektív megítélése nagymértékű elégedettségre utal, ami összecseng más hasonló vizsgálatok adataival.

(A tanulmány a X. Országos Sporttudományi Kongresszuson hangzott el, a Magyar Sporttudományi Szemle 14. évfolyam 54. számában olvasható.)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.