• 10 érdekes tény a futásról

    Szerző:
    WEBBeteg

    Futás közben izomzatunk 70 százalékát megdolgoztatjuk. A futás a legegyszerűbb mozgásformák egyike, melynek segítségével fittek maradhatunk és ezen kívül még számos más pozitív hatása is van. Cikkünkből kiderül, melyek ezek.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Tudományos kutatásokat folytattak annak érdekében, hogy kiderítsék igazak vagy hamisak-e egyes futással kapcsolatban köztudatban keringő feltevések. Ennek eredményeként kiderült például az, hogy a futók valóban frissebbek szellemileg, valamint, hogy a futás nem csak a lábakat, de a hátat is erősíti. Sajnos azonban nem csak pozitív hatásokra derült fény, beigazolódott az is, hogy ha valaki túlsúlyosan fut, megterheli az ízületeit, illetve azt is megállapították, hogy a futó sportolók szíve nem terhelhetőbb, mint másoké.

    Hirdetések

    1. A futás élesíti az elmét

    Mi lehet ennek az oka? A futók agyának vérellátása jobb, így jobban tudnak koncentrálni. A rendszeres testmozgás az agyat is edzi, javítja a koordinációs képességet. Az Ulmi Egyetem kutatói bebizonyították, hogy mindez igaz, többek között pszichológiai tesztekkel és az agy elektromos aktivitásának mérésével 100 tesztszemély 17 hetes edzésprogramja során.

    2. Csak az tud fogyni, aki sportol

    A Chicagoi Loyola Egyetemen korábban már tudományosan is igazolták, hogy a túlsúlyosak nem tudnak megszabadulni fölösleges kilóiktól, ha csak sportolnak, de nem diétáznak. Most azt is bebizonyították, hogy csupán diétával sport nélkül sem érhető el fogyás. A sport csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, erősíti az izmokat és a csontokat, és jót tesz a léleknek is.

    3. A sport csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát

    Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája


    A futás nem csak az állóképességet javítja, és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. A felhőtlen örömért azonban kerüljük el a leggyakoribb hibákat! Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája>>

    A rendszeres sport jelentős szerepet játszik a daganatos betegségek megelőzésében. Amerikai kutatók igazolták, hogy a fizikai aktivitás nők esetében csökkenti a mellrák kockázatát. A National Cancer Institute vizsgálatai szerint azoknál a nőknél, akik rendszeresen sportolnak és naponta legalább hét órát alszanak, mindenféle daganatos betegség kockázata csökken. Az alváshiány csökkenti az edzés védő hatását!

    4. A futás az időseknek is jót tesz!

    A futás, kocogás pozitív hatása idős korban is megmutatkozik. A mérsékelt tempójú, nem megerőltető testedzés segít megőrizni a testi és szellemi frissességet.

    5. A koffein nem tesz jót a futóknak

    A kávé doppingszer. Akár futókról, akár másokról van szó, ha fáradtnak érzik magukat, az emberek hajlamosak rá, hogy kávéval próbálják meg ébren tartani magukat. Ez azonban nem jó megoldás, mivel sport közben a szív nagyobb munkát végez, több vért pumpál, ehhez pedig elegendő oxigénre van szüksége. A koffein megakadályozza, hogy ebben a megerőltető szituációban megfelelő mennyiségű vér áramoljon át a szíven. Ezt igazolják svájci kutatók vizsgálatai, akik azt is kimutatták, hogy koffeintabletta bevétele után normál körülmények között egy-ötödével kevesebb vér áramlik át a szíven, magaslati levegőn pedig 39 százalékkal kevesebb. A koffein nem jó megoldás! Még ha ideiglenesen éberebbnek is érzi magát tőle, ez a hatás hamar elmúlik, viszont a teljesítmény romlik. A meglévő szívbetegségek esetén a kávé- és kólafogyasztás sport előtt életveszélyes kockázatokkal is járhat!

    6. A nemi együttlét rontja vagy növeli a teljesítményt?

    Néhány futballedző meccs előtt megtiltja a játékosoknak, hogy nemi életet éljenek, attól tartva, hogy különben romlik majd a teljesítményük. Az Oxfordi Egyetem felmérése szerint azonban e téren különbséget kell tenni férfiak és nők között. Azok a kísérletben résztvevő maratoni futó nők, akik a verseny előtti napon szexuálisan aktívak voltak, átlagosan 5 perccel jobb időt futottak, mint társaik. Frank Sommer, a Kölni Egyetemi Klinika munkatársa azonban óvatosságra int. Az előző napi nemi együttlét a férfiak teljesítményét valamelyest visszaveti, különösen igaz ez azokra, akiknek rövid idő alatt kell nagy teljesítményt nyújtaniuk, így például a rövidtávfutókra.

    7. A futás erősíti a csontokat

    Hogyan előzhető meg a hirtelen szívhalál?


    Hazánkban minden fél órában meghal valaki hirtelen szívhalál következtében. Ilyen és ehhez hasonló elrettentő címsorokat olvashatunk több hazai napilapban és internetes oldalon. Pánik helyett most ismerjük meg azokat a módszereket, amelyekkel megelőzhetjük a tragédiát. Hogyan előzhető meg a hirtelen szívhalál?>>

    A sport jót tesz a csontoknak is, ám nem mindegy, milyen sport. A futás jobban megterheli a csontokat, mint a kerékpározás, vagyis jobban erősíti is őket. A szakértők azt javasolják azoknak, kik olyan sportot űznek, amely kíméli a csontokat, hogy kiegészítésként erősítő gyakorlatokat is végezzenek. Megállapították, hogy nőknél heti háromszori edzés hat hónapon át három százalékkal növelte a csontsűrűséget.

    8. A maratoni futás árt a szívnek

    A sportoló szívének rengeteg vért kell pumpálnia, ehhez pedig elegendő oxigénre van szükség. Esseni kardiológusok vizsgáltak 50 és 72 év közötti maratoni futókat. Azt tapasztalták, hogy esetükben éppolyan gyakori az érelmeszesedés (arteriosclerosis), mint a kitartó sportokat nem űző tesztszemélyeknél. 42 km-t lefutni, nem csupán mentális kihívást jelent, próbatétel a szív és az ízületek számára is. Közben olyan anyagok keletkezhetnek, amelyek károsítják az ereket és gyulladásos folyamatok is kialakulnak. Az izmokban tejsav keletkezik, gyengül az immunrendszer, és a szervezet kevésbé lesz ellenálló a gyulladásokkal szemben. Arra is vannak bizonyítékok, hogy a nagyon hosszú távú futás árt a szívizomnak, a futók 12 százalékának vannak ilyen problémái.

    9. A futás megterheli az ízületeket?

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt
   • A testmozgás kevésbé ismert pozitív hatásai
   • Lovasterápia: kiknek lehet hasznos?
   • Hogyan öregszik a szervezetünk?
   • Spinning
   • Sport és az ízületek védelme
   • A futás hatása a szervezetre
   • Az úszás hatása a szervezetre
   • A Bostoni Orvosi Egyetem tudósai azt vizsgálták, hogy vajon igaz-e az az állítás, miszerint minden plusz kiló óriási megterhelést jelent a futó ízületeinek. Az eredmények szerint nem ilyen egyértelmű a dolog, ugyanis a normál testsúlyúak és túlsúlyosak térdízületéről az 1993-ban és ’94-ben készült röntgenfelvételeket összevetve a 10 évvel később készítettekkel, azt tapasztalták, hogy a túlsúlyosaknál gyakrabban fordult ugyan elő ízületi porckopás (artrózis), de nem gyakrabban, mint azoknál a túlsúlyosaknál, akik nem futottak, ráadásul a futóknak megvan az az előnyük velük szemben, hogy túlsúlyuk ellenére fittebbnek érezhetik magukat.

    10. A futás a hátnak is jót tesz

    A futók ritkábban szenvednek hát- és ízületi fájdalmaktól, mint a lakosság többi része, a futás ugyanis nem csupán a lábizmokat, hanem a hát-, a has- és a törzsizmokat is igénybe veszi, erősíti.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: focus.de)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Nem minden sport megengedett trombózis után

    A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

    Az életmódváltást csoportosan könnyebb elkezdeni

    Az életmódváltás nemcsak lemondásokkal jár, de új szokásokkal is. Egyedül egy kicsit tanácstalan az ember, hiszen új alapanyagokat, új recepteket kell megtanulnia. Az étkezési szokás mellett a bevásárlási szokáson is változtatni kell, vagy éppen a mozgást kell becsempészni a napi rutinba. Ezeket a változásokat szakemberi segítséggel lényegesen könnyebb meglépni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA