• Izomlazító technikák a hátfájás megelőzésére, enyhítésére

    Szerző:
    WEBBeteg

    Aki képes tudatosan ellazulni, jobban tudja irányítani saját testét, nagyobb eséllyel előzheti meg a hátfájást. Megtudhatja, hogyan sajátítsa el az izomlazító technikákat, melyek segítségével elejét veheti a fájdalomnak.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    „Csak egyszerűen lazuljon el!” – sokszor halljuk másoktól a jó tanácsot, de mondani könnyebb, mint megtenni. Vannak azonban megfelelő módszerek, melyek segítségével elsajátítható az izomlazítás és a relaxáció készsége. Ezek egyike a Jacobson-féle progresszív izomlazítás. Ennek lényege, hogy minden fontos izomcsoportot egymás után megfeszítünk, majd ellazítunk. A módszer célja, hogy minél jobban képesek legyünk összpontosítani saját testünkre, és ezáltal ellazult, nyugodt, higgadt állapotba kerülni.

    Hirdetések

    Egy másik ismert módszer az autogén tréning, amelynek során az alany pozitív gondolatokat ismételget magának. Közben testének egy adott részére gondol, és egyre jobban ellazítja azt. Néhányan oly mértékben képesek elsajátítani a technikát, hogy bizonyos mértékig képesek szabályozni izmaik működését és pulzusukat is. Az autogén tréningnek két szintje van. Eleinte az ellazultság állapotának megélését hivatott elérni, magasabb szinten viszont már olyan komoly problémák megoldása a cél, amellyel az illető élete során szembekerül. Ezek a gyakorlatok pszichoterápia kiegészítéseként is folytathatók.

    Kockázatok és mellékhatások

    A Jacobson-féle progresszív izomlazítás és az autogén tréning oldja a feszültséget, leépíti a stresszt, és enyhíti a feszültség és stressz következtében kialakuló hátfájást is. A progresszív izomlazítást ortopéd szakorvosok is ajánlják porckorongsérv műtét után lábadozó pácienseiknek.

    A fájdalom szubjektív: pszichés hátfájás


    A családi háttér is meghatározza, hogy milyen erősen reagál valaki a fájdalomra, például a hátfájásra. Néhányan nem tulajdonítanak különösebb figyelmet az ilyesminek, emiatt általában ritkábban panaszkodnak fájdalomra. Más családokban, ahol minden apró karcolást gondosan kezelnek, valaki mindig azt panaszolja, hogy fáj valamije. A fájdalom szubjektív: pszichés hátfájás>>

    A Jacobson-féle progresszív izomlazításnak nem ismertek sem kockázatai, sem mellékhatásai. A gyakorlat elvégzése után azonban kissé kábának érezheti magát, ezért ne üljön a volán mögé a gyakorlat után!

    Mivel az autogén tréningben fontos szerepet kap a képzelőerő, a személyiségi zavarral küzdő, illetve a súlyos pszichés betegségekben szenvedő emberek számára nem ajánlott ez a relaxációs módszer. Szintén ártalmas lehet az önszuggesztió és a belső világba való fordulás azok esetében, akik súlyos depresszióban vagy kóros félelmektől szenvednek. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a hátfájás felerősödik, mivel a test nincs hozzászokva az efféle gyakorlatokhoz. Kérjen tanácsot trénertől, hogyan oldhatná meg a felmerült problémát.

    Nagyon fontos! Figyeljen arra, hogy a gyakorlatokat mindig pontosan végezze! Ne fejezze be hirtelen a gyakorlást, különben előfordulhat félelemérzet, és a hátának sem tesz jót a gyakorlat hirtelen megszakítása.

    Tudományos vizsgálatokkal eddig csak részben támasztható alá a hatékonyságuk

    Az autogén tréning bizonyos esetekben más terápiák kiegészítője lehet, mivel csökkenti a stresszt, és több vizsgálat is alátámasztja, hogy enyhíti a stressz indukálta hátfájást. Ám a vancouveri Brit-Kolumbiai Egyetemen folytatott 1994-es vizsgálatok alapján ezek a technikák nem hatékonyabbak más lazító gyakorlatoknál.

    Nem állnak rendelkezésre olyan tudományos kutatási eredmények, amelyek igazolnák a progresszív izomlazítás hatékonyságát, illetve annak mértékét a krónikus hátfájás enyhítésében. Ráadásul a módszert általában nem önmagában alkalmazzák, hanem a kezelés részeként, ami még inkább megnehezíti a gyógyulásban való szerepének megítélését. Arra sincs elegendő tudományos bizonyíték, hogy a progresszív izomlazítás hatékonyabb-e más izomlazító technikáknál. Várandós nők esetében pedig nem bizonyult hatékonyabbnak a masszázsnál.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Hosszú távú eredmények

    Aki tudja alkalmazni a lazító technikákat, az stresszhelyzetben higgadtabb tud maradni, és képes megakadályozni a szervezet különböző pontjain lévő izmainak akaratlan megfeszülését, ezzel megelőzve az abból adódó fájdalmat is. A helyes technika elsajátítása segíti a testünkben zajló folyamatok kifinomultabb észlelését, az izmok feszülésének gyors felismerését, és célzott feloldását, mielőtt kialakulna a fájdalom.

    Ennek következtében a hátfájás gyakran ki sem alakul, vagy megszűnik. A progresszív izomlazítást célszerű hetente háromszor, az autogén tréninget minden nap gyakorolni. Ha úgy érzi, panaszai felerősödnek, vagy nem javulnak, ne folytassa a gyakorlatokat és forduljon orvoshoz!

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: stern.de)

     
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Derékfájás, hátfájás - Harcoljon a krónikus gerincfájdalom ellen

    A krónikus gerincpanasz a betegszabadságok leggyakoribb oka az iparilag fejlett országokban. Nemzetközi statisztikák szerint a felnőtt lakosság kb. 90 százaléka életében legalább egyszer szenved nyak-, hát- vagy derékfájástól.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Nem minden sport megengedett trombózis után

    A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA