• A paralimpia beolvadhat az olimpiába?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Augusztus 29-én kezdődnek a paralimpaiai játékok, több mint két héttel az olimpia után. A művégtagokkal futó Oscar Pistorius részvétele az olimpián nagy port kavart. De vajon ő marad az egyetlen az olimpiák történetében, aki mozgássérültként részt vehetett a sporteseményen?


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Alig értek véget a 30. nyári olimpiai játékok. Londonban máris a következő nagyszabású sporteseményre készülnek: a paralimpiára. A világ legjobb mozgáskorlátozott sportolói és sportolónői szerdától mérhetik össze erejüket szeptember 9-éig a brit fővárosban.

    Hirdetések

    Mindkét rendezvény megszervezéséért a Londoni Olimpiaia Bizottság (LOCOG) felel. A paralimpiai játékok iránti érdeklődés nem múlja alul a „nagy testvéréét”. A 2,5 millió jegyből 2,1 milliót adtak el, ami rekordnak számít a paralimpiák történetében.

    A paralimpián résztvevő sportolók elismerése egyre nő. „A paralimpia az elmúlt években óriási népszerűségre tett szert, és az olimpiától függetlenül is nagy nézőközönségre tarthat számot.” – mondta Heinrich Popow, aki Pekingben a 100 méteres síkfutás ezüstérmese lett. Popow bal lábát kilenc éves korában amputálták.

    A nők részvételét sem volt egyszerű kiharcolni…

    Indult az olimpián a leggyorsabb láb nélküli ember


    Oscar Pistorius az első ember, aki mindkét lábának amputációját követően rajthoz állhatott atlétikai világbajnokságon is. Az olimpiára készülő sportoló elképesztő akaraterejével és kitartásával vívta ki az egész világ elismerését. Indul az olimpián a leggyorsabb láb nélküli ember>>

    Az olimpiai családnak mindig szüksége van valamire, hogy megújulhasson. A nők olimpiai részvételének elfogadása a 20. század elején heves ellenállást váltott ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyes tagjaiból.

    A gyengébb nem részvételét sokan ellenezték, és a női sportolók jelenlétét még sokáig rossz szemmel nézték, 1928-ban az olimpián résztvevő sportolóknak még csupán a 9,6 százaléka volt nő. Mára már elképzelhetetlen lenne női sportolók nélkül az olimpia! Akkor „miért lenne lehetetlen, hogy egyszer a mozgássérült sportolók is részt vehessenek az olimpiai játékokon?” – tette fel a kérdést Gertrud Pfister sportszociológus egy 1996-os cikkében.

    Vélemények és ellenvélemények

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     A Német Paralimpiai Szövetség (DOSB) szerint a paralimpia integrációja sosem történhet meg. A korábban említett Heinrich Popow szerint sem lenne jó ötlet összemosni a két eseményt.

    A társadalmi életben is egyre inkább odafigyelünk mozgássérült embertársainkra. Miért pont az olimpia lenne az, ahol ez a pozitív irányú tendencia ne érvényesülne?

    „Ha a két versenyt együtt tartanák, sokat javulna a mozgássérült és egészséges emberek kapcsolata.” – véli Christian Specht, a berlini Kreutzberg-Fridrichshain Mozgássérült Tanács tagja.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: taz.de)

     
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    A 10 leggyakoribb sérülés a futballban

    A futball kontakt sportág, melyben nagy a sérülések veszélye. Különösen a lábak érintettek. Az izmok, szalagok és csontok sérülései hozzátartoznak a focisták mindennapjaihoz.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Nem minden sport megengedett trombózis után

    A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA