Felkészültek Londonban: orvosok, 700 önkéntes, automata defibrillátorok

szerző: Tóth András - WEBBeteg összeállítás
megjelent:

A londoni olimpia valamennyi sporteseményén a lehető leggyorsabban segítséget nyújtanak a hirtelen és váratlan szívhalált elszenvedő sportolóknak - közölte a 2012-es olimpiai játékok kardiológus csoportjának vezetője.

Az olimpiai játékok szervezői figyelembe vették, hogy hirtelen és váratlan szívhalál esetén az ellátás lehető leggyorsabb megkezdése a legfontosabb. Amikor valaki szívmegállás következtében eszméletét veszti, minél előbb el kell kezdeni az álló szív működését pótló mellkasi nyomásokat, a szívmasszázst.

A hirtelen szívhalál-esetek jelentős többségében a szív először nem megáll, hanem remeg, fibrillál, amely a vérkeringés megszűnését jelenti, de szerencsés esetben áramütésre a véráramlás helyreáll.

Állandó készenlét

Az orvosok mellett 700 önkéntes, valamint jól képzett elsősegélynyújtók is rendelkezésre állnak majd a londoni olimpia helyszínein. Automata defibrillátorokat is kihelyzetek megfelelő távolságba.

Mi állhat a háttérben?
Amerikai, svájci és francia kutatók fedezték, hogy a hirtelen, váratlan szívhalál hátterében a szívizomzat kálium ioncsatorna működésének hullámzása a legfontosabb tényező. Az izomrostok ritmusos összehúzódásához a különböző ionok arányának változása szükséges, és ehhez az egyes ionok áramlása pontos szabályok szerint történik.

Sanjay Sharma, a londoni St. George Kórház professzora elmondta, hogy az angol sportszakorvosok a felkészülés folyamán megvizsgálták a hazai csapatok tagjait, mert a hirtelen szívhalál megelőzése a legfontosabb. Ezer sportoló közül kettőnél WPW-szindrómát találtak, amely szívritmuszavarokat okoz.

Óriási erőfeszítések

Az elmúlt hónapokban négy csúcsformában lévő sportoló vesztette életét szívmegállás következtében, szerencsére volt olyan eset, amikor éppen a gyors segítség mentett életet. A labdarúgót, Fabrice Muambát óriási erőfeszítésekkel sikerült újraéleszteni és óriási taps fogadta, amikor egy szakaszon ő futott az olimpiai lánggal. A focipálya szélén összeeső Muamba összesen 70 defibrillátoros áramütést kapott, a megfelelő hatékonyságú szívműködés csak 78 perc után tért vissza.

Amikor nincs kéznél defibrillátor

Az olasz Morosini, aki idén tavasszal egy labdarúgó mérkőzés 31. percében esett össze, a késlekedés nélkül kezdett újraélesztés ellenére meghalt, mert a focistadionban nem volt defibrillátor, és várni kellett, amíg kerítenek egyet. Londonban ilyen probléma nem fordulhat elő.

(WEBBeteg - Tóth András újságíró, MTI)

Cikkajánló

Szamárköhögés
Szamárköhögés

Megugrott az esetek száma hazánkban.

A látótér vizsgálata
A látótér vizsgálata

Értelmezése és félreértelmezése.

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.