• Sport, teljesítmény és genetika

    WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző
    Szerző:
    WEBBeteg

    Rengeteg kiemelkedő, olykor meglepő sporteredménnyel találkozunk, ha figyelemmel követjük a világversenyeket. Minden teljesítmény mögött kemény munka áll, de vajon elég-e, ha csak keményen és elszántan eddzünk nap, mint nap vagy kikerülhetetlenül is közrejátszik a genetika is a kiemelkedő teljesítményben?

    Ma már több oldalról is bizonyított, hogy a genetikának fontos szerepe van az elért eredményekben. Minden ember más és más adottságokkal születik, más kulturális környezetből származik és teljesen más géneket hordoz évszázadok óta magában. Ezeknek a géneknek nagy szerepük van abban, hogy milyen sportágban milyen eredményeket érhetünk el. Afrika például leginkább a futói eredményeiről híres, ami az évszázadok óta tartó életmódjuk, környezeti hatások következtében speciálisan módosult génállományuknak köszönhető, hiszen az életükben a rengeteg mozgás, közlekedésként a futás jellemző.

    Hirdetések

    Felmerül bennünk, hogy genetikailag milyen tényezők lehetnek fontosak, amik ennyire jelentősen befolyásolják a sportteljesítményeket. Ha a legáltalánosabb fizikai adottságokat vesszük figyelembe, az erő, a gyorsaság, a hajlékonyság, a magasság, a csontsűrűség mindenkinél genetikailag adott és bizonyos adottságokat fejleszteni is lehet. A gyorsaság, az erő az izomrost összetételtől függ leginkább. Ezen változtatni nem tudunk, csak fejleszteni az adott izmokat. Az izmaink lassú és gyors rostokból tevődnek össze, melyek aránya személyenként változik és ez alapján sprinterek leszünk vagy maratoni távokat fogunk lefutni.

    Sporttáplálkozási irányelvek: Az energiabevitel


    A 2000-ben kiadott amerikai sporttáplálkozási irányelvek számos kérdést érintenek, amelyek között az energia bevitel, a testtömeg és testösszetétel, a szénhidrát-, fehérje és zsírfogyasztás, a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, a folyadékpótlás témák szerepelnek. Külön kitérnek az edzés előtti, alatti és edzést követő táplálkozásra is. Sporttáplálkozási irányelvek >>

    A főként lassú izomrostokkal rendelkezőknek a hosszan tartó munka megy könnyebben és eredményesebben. Egy úszó, aki több kilométert úszik le egyszerre, egy hosszútávfutó, egy országúti kerékpáros 50 – 100 kilométereket tesz meg megszakítás, megállás nélkül, bennük genetikailag több a lassú izomrost, ami kitartó mozgást, folyamatos teherbírást tesz lehetővé.

    A gyors izomrostok pedig a rövid, hirtelen, kirobbanó mozdulatokat igénylő sportokban teszik sikeressé az egyént. A sprinterek, a gyorskorcsolyázók, a súlylökők jellemzően ilyen izomzattal rendelkeznek, ami nélkül nem lennének ennyire sikeresek. De a vívóknak, a csapatsportokban pedig a röplabdázóknak, kézilabdásoknak is a hirtelen, gyors mozdulatok a jelentősek és eredményre vezetőek. És ez csak az izomösszetétel alapján felállított különbség.

    De a magasság is ugyanúgy meghatározó bizonyos sportokban, a kosárlabdában kifejezetten a magas, 2 méter feletti sportolók lesznek sikeresek, kisebb erőfeszítéssel is könnyebben tudnak zsákolni. De hízékonyságunk, testalkatunk. csontsűrűségünk is nagyban szelektálhatja a hozzánk illő sportokat.

    Milyen sport ideális a munkámhoz?


    Ma már nem kérdés a sport fontossága, mindenki rögtön tud legalább két – három indokot, amiért jelentős a rendszeres mozgás az életünkben. Legyenek ezek a pozitív tények akár élettani hatások, akár a sportos testalkat. Milyen sport ideális a munkámhoz?>>

    A balett és torna is olyan sportág, ahol a siker szorosan összefügg az előbb említett adottságokkal. Egy hajlékony, könnyű csontszerkezettel rendelkező lány valószínűleg sikeresebb lesz ezen a területen és könnyebben fogja venni az akadályokat, mint zömökebb, nehézkesebb mozgású társa, hiszen itt fontos könnyedség, az ízületek lazasága, a vékony testalkat. De fordítva is igaz, hogy egy nehezebb, zömök testalkatú személy a cselgáncsban sokkal több eredményt érhet el, mert sokkal nagyobb izomtömeggel rendelkezik és a csontozata is sokkal nehezebb.

    A sportágválasztás alapos megfontolást igényel

    A gyerekeknél is fontos szem előtt tartani a genetikai adottságokat és a család sportmúltját, amikor sportágat választunk nekik. A mai tudomány állása szerint már gyerekkorban van lehetőség arra, hogy néhány perces vizsgálattal feltérképezzük gyermekünk genetikai térképét, hogy mennyire magasra fog nőni, mennyire lesz hízékony, mennyire terhelhető és az optimális testtömegét is.

    Ezen adatok fényében lehet olyan sportot választani, amely alkatilag ideális a gyerek számára és vélhetően sikereket is fog elérni ebben a sportágban. Amennyiben a gyermek a megfelelő sportot űzi és ebben sikeres is, az kihat élete más területére is. A tanulás is sokkal jobban fog menni, sokkal kiegyensúlyozottabb lesz lelkileg és valószínűleg a barátokat is hasonló körből fog választani. Mindezeknek több hatása is van felnőttkorát tekintve.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Életformává, a mindennapi élet részévé válik a sport, fejleszt fizikailag és lelkileg is, így egy sokkal egészségesebb, nagyobb állóképességgel és teherbírással rendelkező generáció fog felnőni.

    A siekres eredménynek több összetevője is van

    De vajon elég-e a kiemelkedő teljesítményhez, ha jó genetikával rendelkezünk és ennek alapján választunk sportágat? Nem valószínű. Egy világcsúcsnak sok tényezője van, ezek a genetika, egy jó edző, aki ki tudja hozni a maximumot a versenyzőből, egy elszánt versenyző, aki mindent maximálisan belead a felkészülésbe és a versenyekbe, valamint egy biztonságos, támogató háttér, a család, akik minden körülmények között bíztatják és segítik a versenyzőt. Ezen dolgok összességének köszönhetőek az érmek és a rekordok.

    (WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    A 10 leggyakoribb sérülés a futballban

    A futball kontakt sportág, melyben nagy a sérülések veszélye. Különösen a lábak érintettek. Az izmok, szalagok és csontok sérülései hozzátartoznak a focisták mindennapjaihoz.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Nem minden sport megengedett trombózis után

    A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA