Öttusa: Tipikus sportsérülések

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Az öttusa öt sportágból tevődik össze. A lovaglás, vívás, lövészet, úszás és terepfutás nagyon nagy követelmények elé állítja a sportoló szervezetét.

A versenyzőtől erőt, kitartás, gyorsaságot és kiváló koordinációs képességeket követel meg. Az öttusa napjainkban nem kap kellő figyelmet és érdeklődést, pedig Pierre de Couberten báró, az újkori olimpiai játékok megálmodója, az öttusázókat tartotta ideális atlétáknak.

A terhelhetőség optimalizálása

Öt különböző sportágban helytállni nem mindennapi teljesítmény. Annak érdekében, hogy a sportsérülések és túlterhelésből adódó károsodások elkerülhetők legyenek, a sportolónak kiváló erőnlétre, állóképességre, kitartásra van szüksége. Ez a sportoló szívétől rendkívüli teljesítményt igényel. Ezért a sportorvosi vizsgálatok során a szív vizsgálata különösen nagy jelentőséget kap.

Az úszáshoz és futáshoz kitartásra és lendületre van szükség. A lövészethez, lovagláshoz és víváshoz pedig technikára és koncentrációra.

Sérülések lovaglásban

Az esés a lóval való helytelen bánásmód, illetve tapasztalatlanság, felkészületlenség következménye lehet. A legtöbb lovasbaleset során csonttörés, koponya-, gerinc- és lágyrészsérülés következik be. A díjugratásban leggyakrabban a vállöv, a felső végtagok, a fej, a nyak, a medence és az alsó végtagok sérülnek meg, ritkán a kezek és lábfejek.

Vívósérülések

A védőfelszerelésnek köszönhetően a vívókat szúrt, vágott sérülések csak igen ritkán érik. A testtartásból adódóan a térd és a csuklóízület van nagyobb megterhelésnek kitéve. Gyakoriak a térdízületi sérülések, esetleg kopások, néha térdszalagsérülések is bekövetkeznek. A krónikus túlterhelésből adódó ártalmak sokkal gyakoribbak, mint az akut sérülések.

Sérülések lövészetben

A testmozgás kevésbé ismert pozitív hatásai

Túlsúly, szív- és érrendszeri betegségek, legyengült immunrendszer... A mozgáshiányos életmód ezen negatív következményeit csaknem mindenki ismeri. Most összegyűjtöttük a rendszeres sportolás kevésbé ismert hasznait is. A testmozgás kevésbé ismert pozitív hatásai>>

A sportolóknak is csak kellő óvatossággal, körültekintéssel lehet a lőfegyvereket alkalmazni, hiszen veszélyes eszközökről van szó. A légpisztoly használata helyett 2011-ben hivatalosan bevezették a lézerpisztolyos lövészetet és találatkijelző rendszert.

Úszósérülések

Az úszás a víváshoz hasonlóan olyan sportág, amelyben inkább túlterhelésből adódó sérülések fordulnak elő, a hirtelen, akut sérülések sokkal ritkábbak. Az úszók körében a leggyakrabban a váll sérül meg. Előfordulhat íngyulladás, vállízületi kopás, és főként mellúszóknál nyakcsigolya-sérülések. Ezek azonban főként azoknál a sportolóknál jelentenek gondot, akik kizárólag ezt a sportot űzik.

Sérülések terepfutásban

A leggyakoribb futósérülés az Achilles-ín gyulladása. Ennek fő oka a túlzott megterhelés, a gyenge vagy megrövidült lábszárizmok és az egyenetlen talaj. Öttusázók esetében, mivel terepfutásról van szó, főleg az utóbbi okozhat gondot. Az ágyékcsigolya-sérülések szintén kihathatnak az Achilles-ínra.

Másik gyakori probléma a térdfájdalom. A túlterhelés következtében főleg a porcok sérülhetnek meg.

Izomgörcsök is gyakorta előfordulnak elektrolit-, folyadék- és oxigénhiány miatt. Az izmok anyagcserezavara, fáradása, túlterhelése vagy magnéziumhiány áll a háttérben, de az izomgörcs olykor súlyosabb betegség tünete is lehet, ezért orvosi kivizsgálást igényel.

A terepfutók körében is előfordulhatnak, valamint izomláz, zúzódások, rándulások, ficamok, meghúzódhatnak vagy elszakadhatnak az ízületi szalagok.

A futók gyakran panaszkodnak arra, hogy szúr az oldaluk. Ennek oka lehet a rossz légzési technika, de a tünet előfordulhat akkor is, ha futás előtt túl sokat ivott a versenyző vagy romlott ételt evett. A panasz arra is utalhat, hogy a lép, a máj és a belek irányából a vér nem tud megfelelően áramlania a szív felé. Ha futás közben Ön is hasonló gonddal szembesül, szúr az oldala, csökkentse a tempót, emelje fel karjait és lélegezzen be mélyet! Kilégzéskor engedje le a karjait és hajoljon előre. Ha ez nem segít, tudatosan figyeljen oda a ki- és belégzésére, vagy légzése ritmusában enyhén nyomja a fájdalmas területet! Fontos az egyenletes légzés.

Mivel a terepfutás a szabadban zajlik allergiás sportolóknak a pollen okozta tünetekkel is számolniuk kell!

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: fitforfun.de)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.