• A reflux gyógyszerei és egyéb készítmények

    Szerző:
    WEBBeteg

    A reflux betegség fő oka, hogy a nyelőcső gyomor közötti záróizom működési zavara következtében a gyomor tartalom a nyelőcsőbe jut és ez különböző panaszokat okoz. A működési zavar pontos okát nem tudjuk, de ismert, hogy vannak olyan gyógyszerek, amelyek hatására ez a zavar tovább fokozódik, a tünetek erősödnek.

    A szívgyógyszerek és reflux kezelésére szolgáló szerek

    A refluxos betegek egy nagy csoportja egyéb betegség(ek) miatt nem csak a reflux elleni gyógyszer(eke)t szedi. Gyakori pl. a társulása szívkoszorú érelmeszesedéssel, vagy asztma szerű légzési betegségekkel. A szív keringési betegségei esetén szinte minden páciens kap úgynevezett tartós hatású nitrát készítményt, melyeknek ismert tablettás és tapaszként alkalmazott formája. Ráadásul mellkasi fájdalom jelentkezése esetén ezek a betegek, még gyors hatású nitrátot (nyelv alatti tabletta, vagy spray formájában) is használnak.

    Hirdetések

    A mellkasi fájdalom megelőzése céljából pedig a sejt kalcium-anyagcseréjét befolyásoló gyógyszereket. Ezek mindegyike a simaizmok ellazulását segíti, mely rendkívül előnyős, amikor az erek tágításával a szív keringését javítjuk, ugyanakkor a nyelőcső alsó záróizmának ellazulása a reflux tüneteket fokozhatja, vagy provokálhatja. Tekintettel arra, hogy a szívre ható gyógyszerek sok esetben nem elhagyhatók, ilyen esetben a gyomor tartalom savasságának mérséklésével, vagyis a reflux kezelésével csökkenthetjük a gyomortartalom visszaáramlása által okozott panaszokat. Ismert az is, hogy a savas bennék a nyelőcsőbe jutva reflexes úton a koszorús erek összehúzódását válthatja ki, tovább rontva a szívnek az érelmeszesedés által már egyébként is károsodott keringését. Így a savcsökkentés egyúttal a szívpanaszokat is mérsékelni tudja ezekben a betegekben.

    A tüdő asztma gyógyszerei és a savcsökkentők

     Milyen tünetek esetén gondoljunk refluxra?


    A reflux betegség (GERD) legjellemzőbb tünete a gyomorégés érzése, néha azonban egyéb panaszok is jelentkeznek, az emésztőrendszeri panaszoktól a légúti tüneteken keresztül a fogászati problémákig.
    Milyen tünetek esetén gondoljunk refluxra?>>

    A tüdő asztma kezelése során a cél a kis légutak görcsének oldása szintén simaizom lazítók segítségével. Ezek adagolása többnyire spray-k segítségével a légutakon keresztül történik. Van olyan krónikus hörghurut, mely az asztmához rendkívül hasonló tüneteket okoz, a kis légutak összehúzódásával jár. Terápiájukra tabletta, vagy kapszula formájában bevett hörgőtágítókat alkalmazunk. Ezek a gyógyszerek is hatnak a nyelőcső alsó záróizmára, lazítják azt, fokozzák a reflux okozta tüneteket. Ismert, hogy a nem allergiás eredetű tüdőasztma és a GERD nagyon gyakran együtt fordulnak elő. Egyrészt a nehezített légzés okozta erőlködés, a gyakori köhögés miatt a gyomortartalom gyakran préselődik a nyelőcsőbe, másrészt a nyelőcső savas irritációja provokálhatja reflexes úton nemcsak a szívkoszorús ereknek a görcsét, hanem az asztmás kishörgő-görcsöt is. A roham alkalmával használt steroidok pedig fokozzák a gyomorban termelődő sav mennyiségét.

    A protonpumpagátlók hatása más gyógyszerekre

    A reflux kezelésére használt savcsökkentőknek (protonpumpagátlók) kevés mellékhatása van. Egyes emberek esetén szájszárazság fordul elő, másokban hasmenés jelentkezik. Mint minden gyógyszer, ezek is okozhatnak allergiás reakciókat, amik a legtöbb esetben bőrtünetet jelentenek.

     Hogyan hatnak a protonpumpagátlók?


    A protonpumpagátlók olyan gyógyszerek, melyek megakadályozzák ennek a pumpának a működését, és ezzel akár 100 százalékosan is meggátolhatják a gyomor savtermelő képességét. A protonpumpagátlók működése>>

    Más gyógyszerekkel kevés kölcsönhatás ismert. Az utóbbi időben jelentek meg tanulmányok arról, hogy a protonpumpagátlók gyengíthetik egyes szív és érrendszeri betegségben alkalmazott vérlemezke működést gátló gyógyszerek hatását. Azok a betegek, akiknek úgy nevezett sztent (kis csövecske) került beültetésre a szívkoszorú ereikbe a keringés javítása céljából, soha nem hagyhatják el a érlemezke működést gátló gyógyszereket vagy a hasonló hatású készítmény szedését, mert eldugulhat a sztentjük. Az ő számukra különösen veszélyes lehet, ha refluxuk kezelése során a vérlemezke működést gátló gyógyszerek a hatásukat vesztik. Szerencsére azonban úgy tűnik, hogy vannak biztonságosan adható savcsökkentők, de a többi típus gyengítő hatása sem tűnik számottevőnek.

    (WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága!

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

    Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan kezelhető. Ha Ön tartós tünetekkel küzd, ne folytasson folyamatos öngyógyszerelést, inkább kérje ki szakorvos tanácsát!

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Hogyan utazzon gyógyszereivel?

    A gyógyszerekkel való utazás - még ha vényköteles készítményekről is van szó - nem olyan egyszerű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan utaztathatja gyógyszereit legálisan, bármi is legyen az úti cél.

    Nyelőcsőgyulladás: reflux és ételallergia is okozhatja

    Nyelési nehézség vagy fájdalom hívhatja fel rá a figyelmet, de hasi fájdalmat is okozhat. A nyelőcső gyulladását több tényező is kiválthatja, kezelni ezért minden esetben az alapbetegséget kell.

    Hogyan befolyásolja a gyógyszerek hatását a táplálkozás?

    Egyes élelmiszerek a jóllakottság érzésén kívül más hatással is lehetnek szervezetünkre: gátolhatják, vagy akár fel is erősíthetik bizonyos gyógyszerek hatását. Ezekről a nem kívánt következményekről azonban sem az élelmiszerek csomagolásán, sem a gyógyszerek útmutatóiban nem emlékeznek meg...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA