• Rituálék fogságában - A kényszerbetegség

    Mindannyian jártunk már úgy, hogy le kellett ellenőriznünk, bezártuk-e a lakás ajtaját, kihúztuk-e a vasalót. Vannak azonban, akik ezt több százszor is kénytelenek megismételni, akár több utcasarokról visszafordulva is.

    A szorongásos betegségek közé tartozó kényszerbetegségen, más néven obcesszív-kompulzív zavaron (OCD), a kényszergondolatokkal és/vagy kényszercselekedetekkel járó, tartós az egyén életét jelentősen megnehezítő állapotot értjük. Sokkal ritkábbnak gondolják, valójában viszonylag gyakori pszichiátriai betegségről van szó, a lakosság körülbelül 3 százalékát érinti.

    Hirdetések

    Maguk a betegek is tisztában vannak állapotukkal, de a pszichés zavarokkal szembeni előítéletek miatt igyekeznek betegségüket eltitkolni, szokásaikat megmagyarázni mások előtt, így csak igen súlyos esetben fordulnak orvoshoz (vagy viszi őket oda családjuk).

    Többnyire szégyellik állapotukat, úgy vélik, őrültnek tekintenék őket, ezért inkább csendben szenvednek otthon, akár teljesen bezárkózhatnak, pedig megfelelő gyógykezelésük napjainkra többnyire igen jelentős javulást eredményezhetne.

    A betegség kialakulásában genetikai és környezeti tényezők együttes hatását feltételezik, vizsgálatok szerint családi halmozódást mutat. Kényszeres tünetek azonban bizonyos traumás, daganatos vagy gyulladásos agyi történéseket követően is felléphetnek.

    A tünetek gyakran társulnak más szorongásos, depressziós betegségekkel (fóbiák, pánik tünetek, evészavarok, stb.), gyakran csak ezeket a tüneteket panaszolják el a betegek, a kényszeres tünetek csak rákérdezésre derülnek ki.

    Obcessziók - kényszergondolatok

    Kilátások

    A kényszerbetegségek 80 százaléka többé-kevésbé jól reagál gyógyszeres és/vagy pszichoterápiára, de 20 százalékuknál érdemi eredmény nem mutatkozik. Itt szóba jöhet idegsebészeti beavatkozás, mellyel egyre jobb eredményeket sikerül elérni, ez bizonyos idegpályák átvágásából áll, ám ez a beavatkozás visszafordíthatatlan jellegéből fakadóan a betegség előfordulásához képest igen ritka.
    A betegek többsége tartós gondozásra, gyógyszerelésre szorul, gyakran néhány kényszeres tünet is tartósan megmarad, de összességében életminőségük jelentős mértékben javul, újra munkaképesekké válnak, teljes jogú családtagok lehetnek.

    A kényszergondolatok énidegen, az akarattól függetlenül felbukkanó gondolati tartalmak, melyeknek az egyén megpróbál ellenállni, a gondolatot elhessegetni, de többnyire alulmarad. Ez a küzdelem hihetetlen lelki szenvedést okoz, energiákat von el. Több formáját is megkülönböztetjük. Kényszerasszociációk során logikátlanul kapcsolódnak egymáshoz gondolati tartalmak, melyek gyakran az erkölcsi gátakba ütköznek, ijesztőek (pl. gyermek-baleset). Újra és újra a gondolatáramba kerülve megrémisztik a beteget. Előbukkanhatnak kényszerképzetek, mikor szinte látja maga előtt a történéseket (pl. balesetet).

    Ismert a kényszeres meggyőződés, mikor a beteg is tudatában van meggyőződése valószínűtlenségével, de nem tud szabadulni a gondolattól (megcsalás, munkahely elvesztése, stb.) Kényszeres szorongás során az egyént megbénítja a kényszergondolattal kapcsolatos jövőtől való félelem. Kényszeres tépelődés során nem tud döntést hozni, a már megszületett döntést ismételten felülbírálja, nem tud elhatározásra jutni.

    Kényszerimpulzusok során, olyan késztetéseket él meg az egyén, melyek teljesen idegenek tőle, pl. gyermek kidobása az ablakon, mások bántalmazása, öngyilkosság, stb. Bár szinte soha nem teszik meg, nagyon erősen szoronganak, hogy egyik pillanatban, a figyelmük lankadásával megtörténik a baj, mégis szörnyű tetteket követnek el. Ennek elkerülésére ezért "biztonsági intézkedéseket" hoznak, ám ezek éppen jellegük miatt jelentősen beszűkítik életterüket (pl. nem merik gyermeküket kézbe venni, másokat kérnek meg az ellátásukra, nem mernek az ablakhoz menni, stb.).

    Impulziók - kényszercselekedetek

    Olyan cselekvéssorokról van szó, melyek végrehajtásának az egyén megpróbál ellenállni, de végül mégis végrehajtja, ez pillanatnyi megkönnyebbülést, a szorongás átmeneti oldódását jelenti. Ezek sztereotip, rituálészerű, merev sémák szerint zajló cselekvéssorok. Amennyiben a sémától eltér az egyén, akkor elölről kell kezdeni az egész rituálét. Gyakori, hogy az idő múlásával egyre hosszabb ideig tartanak a rituálék, egyre több elemük lesz, egyre többször kell végrehajtani azokat a szorongás oldódásához. Végül a beteg egész napját rituálékkal töltheti, órákig tarthat, míg felöltözik, vagy étkezik, esetleg átmegy az úttesten.

    Valamennyi szokással, rituáléval mindannyian rendelkezünk, ez normális. Napjaink szokott ritmusához hozzátartoznak a megszokott cselekvéssorok. A társadalmi érintkezéseket is kötött szabályok szerint végezzük (protokoll), ez gyakran nagyon hasznos. A különbség a rítusok mennyiségében, időtartamában, megváltoztathatatlanságában keresendő. Az átmenet folyamatos a két véglet között.

    A legismertebb kényszerek egyike a tisztasággal kapcsolatos. Az ilyen betegek órákon át tisztálkodnak, takarítanak meghatározott rítusok szerint. Gyakran csak otthon tudnak mosdót, WC-t használni, étkezni. Életüket teljesen kitölthetik a tisztálkodási kényszerek.

    Ellenőrzési kényszer során a betegnek folyamatosan meg kell győződnie, hogy bizonyos dolgok megtörténtek-e. Mindannyian jártunk már úgy, hogy le kellett ellenőriznünk, bezártuk-e a lakás ajtaját, kihúztuk-e a vasalót. A betegek azonban ezt akár több százszor is kénytelenek megismételni, akár több utcasarokról visszafordulva is, különös, kötött koreográfia szerint. Hajlamosak egyre többször ellenőrizni magukat, így egyre több időt vesz igénybe a cselekvéssor, mely végül egész napjukat kitöltheti. Ismétlési kényszer során bizonyos mozdulatsorokat kell adott számban megismételni, például negyvenszer felhúzni és lehúzni a zoknit a jobb lábra, míg az felhúzva maradhat. Ha a számolás közben megzavarják, akkor (úgy érzik) teljesen elölről kell kezdeni az egészet.

    Elkerülési kényszer során az egyén bizonyos emberek, helyek mindenáron való elkerülésére törekszik. Elhatárolási kényszernél a beteg különböző rítusokat végez, hogy egyik cselekvéssort elválassza a másiktól. Kényszeres meglassultságnál a beteg minden mozdulata lassított felvételnek tűnik, nehezen változtat.

    A kényszercselekedetek hátterében mindig megtalálható valamely kényszergondolat, bár sokszor nem ez áll az előtérben, akár nem is tudatosul. A kényszergondolat igen nagy feszültséggel jár, mely szinte elviselhetetlen, a kényszercselekedetek ennek a feszültségnek átmeneti oldására születnek, majd egyre inkább kiterjednek, elhatalmasodnak, és már maguk is feszültségforrásként működnek.

    Terápiák

    A kényszerbetegek túlnyomó többségének szüksége van gyógyszeres terápiára. Elsőként választandó szerek a hangulatjavítók. Itt a hatás azonban még lassabban jelentkezik, gyakran 4-6 hetet is várni kell az érdemi hatásig, mely az együttműködést jelentősen megnehezítheti a beteg részéről. Gyakran nagyobb dózisok is szükségesek a depressziónál megszokott adagoknál. Ráadásul a gyógyszert, gyógyszereket éveken át tartósan szedni kell. Szükség lehet többféle gyógyszer kombinált alkalmazására is (nyugtatók, hangulatstabilizátorok, esetleg antipszichotikumok).

    A gyógyszerek mellett elengedhetetlen a pszichoterápiás kezelések igénybevétele. Leghatékonyabb a viselkedésterápia. Ingerexpozíció és válaszmegelőzés során a beteget szorongást okozó helyzetnek teszik ki, de a kényszercselekedeteket megakadályozzák, míg a szorongás magától alább nem hagy. Pl. "koszos" használati tárgyak összefogdosását követően kézmosás nélkül kell a betegnek étkeznie.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ellenőrzési kényszerek esetén jól bevált a túl ceremonizálás, mikor a szükségesnek érzett számú ismétlésnél jóval több ismétlést írunk elő, melyet a beteg is soknak érez. Kényszergondolatok esetén beválhat a habituációs tréning, mikor az adott gondolatot annyiszor íratjuk le a beteggel, míg már nem vált ki szorongást. Segíthet a gondolatstop módszer is, mikor a gondolat felbukkanásakor a beteg "állj, stop, tovább" utasítást ad magának.

    (WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • A vastagbélrák rizikófaktorai és tünetei

    Milyen idős kortól fordulhat elő a vastag-, illetve a végbél daganatos betegsége? - Az Orvos válaszol.

    Interjú Dr. Kovács Tiborral

    "Örök gyermek maradok egy ilyen fiatalos környezetben, a kis betegek között."

    Crouzon-szindróma

    Mi okozza, milyen tünetekkel jár, és hogyan kezelhető ez a ritka genetikai betegség?

    Az ACE-gátlók működése

    Fontos tudnivalók a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egyik csoportját képező ACE-gátlók működéséről és hatásairól.

   •  

    Hozzászólások (18)
    Írta: Gyula
    Kedves fórumozók!Viszonylag hosszú ideje küzdök ezzel a betegséggel és eléggé megnehezíti a mindennapokat.21 éves vagyok az első tünetek kb 8 éves koromban jelentkeztek. Voltak súlyosabb és enyhébb időszakok, de teljesen tünetmentesek nem igazán. Mostanra érkeztem el körülbelül a végpontra, az "ez így tovább már nem mehet" állapotába, mivel mostanra általános problémává vált és az éketem túl sok területére gyakorol hatást. Alapvetően jó alaphangulatú, optimista embernek tartom magam, aki képes túllépni a problémáin és ez az élet "nagy" dolgait, fontos döntéseket illetően ez így is van. Éppen ezért annyira idegen tőlem ez az állapot, amibe ez a betegség taszít. Nálam főleg stresszhelyzetekben jelentkeznek a tünetek fokozott intenzitással, és már-már teljesen elvesztem az irányítást önmagam felett, muszáj megtennem bizonyos rögeszmés dolgokat, hogy visszanyerjem azt legalább egy kis időre is. Ha nem teszem meg az eszméletlenül nagy szorongással jár, nem tudom attól függetleníteni magam, csak arra tudok gondolni, hogy most meg kell tennem azt a bizonyos dolgot, mert addig nem tudok a feladatra koncentrálni. Nagyon nagy erőfeszítésembe kerül ezektől a kényszeres gondolatoktól ill. cselekedetektől elvonatkoztatni és az esetek döntő többségében nem is sikerül. Ez azt eredményezi, hogy hiheretlenül rágörcsölök olyan dolgokra, amik egyébként abszolút, egyáltalán nem zavarnának.Az lenne a konkrét kérdésem, hogy köztetek van olyan, aki gyógyszeres kezelés nélkül túl tudott lépni ezen, az mennyire volt eredményes és milyen módszerekkel próbálkozott? Illetve ha nem, akkor mit ajánlotok, hová fodulhatnék tanácsért?Köszönettel: Gyula

    Írta: adél
    Sajnálatos módon ismerem a betegséget. Én még jobban szenvedek tőle, mint az akinek valóban ez a betegsége. Szolgálati lakásban lakunk, jelenleg nincs módunka költözésre. Van egy lakótársunk, aki 42 éves, és a rögeszméi már az őrületbe kergetnek. Reggelente 30-40-szer nyitja, csukja a bejárati ajtót. Ugyan azokkal a mozdulatokkal. A lépcsőházban kapcsolgatja a villanyt... ugyan úgy... Már a szomszédokat is zavarja. Próbáltam róla leszoktatni, fél évbe tellett, de kitalált magának újakat. Több mint egy óráig fürdik, (kéthetente egyszer) de az vagy másfél órán keresztül tart. De állítom, hogy nem is fürdik meg normálisan, mert csak megnyitja a vizet, elzárja, megnyitja elzárja... Ugyan abban az időben megy ki a konyhába, a wc-be, stb.... Az úttesten nem megy át, csak akkor, ha nem jön autó. Volt, hogy emiatt elkésett a munkahelyéről. Nagyon nagyon irritál a jelenléte, borzasztó egy ember... és nem hiszem el, hogy nem képes elmenni orvoshoz, vagy hogy a családja nem szól neki... Ebből a lakásból MIATTA már 10-en elköltöztek. Én leszek a tizenegyedik. Tényleg nem lehet elviselni az állandó ismétlődő baromságait.Ráadásul ő igénytelen is... Nem fürdik, nem mos fogat, nem használ illatosítót a wc-ben, nem takarít, nem mosogat, és nem viszi ki a szemetet. A szobája egy rotható bűzbarlang, mert bent gyűjtögeti a szemetet. El tudja valaki képzelni milyen bűz van??? Hol vagy ANTSZ??? Hol vagy józan ész??? Neki súlyos problémái vannak...kéne neki egy kis elmegyógy, vagy valami..... ÉS.... azt nem értem, hogy tud az ilyen ember dolgozni???Félre értés ne essék, én másokat nem bántok.... Biztos szörnyű lehet, de ez az ember annyira életidegen....

    Írta: Tamás
    Kedves Orsi! Nekem is ugyan ez a bajom,1 éve kb pokollá teszik az életemet a rögeszmés gondolatok,már számtalan megoldást próbáltam,több-kevesebb sikerrel. Mi volt a cseppeknek a neve,ami segítségével kijutottál e szörnyűségből? Vagy ez ilyen "egyedi" összeállítás volt?

    Lapozzon a hozzászólások között!