Agresszívek és veszélyesek-e a mentális betegek?

MTI
megjelent:

A komoly mentális betegségek, mint a skizofrénia, a bipoláris rendellenesség és a súlyos depresszió, önmagában nem tesz bárki másnál erőszakosabbá valakit, ám a különböző szerekkel való visszaélés igen - közölték hétfőn amerikai kutatók.

Eric Elbogen, az Észak-Karolinai Egyetem munkatársa a mentális betegségek és az erőszak közötti kapcsolatot vizsgálta. Kutatócsoportjával 34 653 ember adatait elemezte, akik 2001 és 2003 között szolgáltattak részletes információkat az amerikai kormány által szervezett egészségügyi felmérésben mentális egészségükről, az erőszakhoz való viszonyukról és más témákról.

Drog és alkohol - az igazi veszély

Három év elteltével megkérdezték ugyanezen embereket arról, hogy részt vettek-e olyan erőszakos cselekedetekben, mint a verekedés, szexuális támadás, kés- vagy fegyverhasználat. Azok, akiknek súlyos mentális betegségeik voltak, de nem éltek vissza különböző anyagokkal, nem vettek részt nagyobb arányban erőszakos eseményekben az eltelt három évben, mint a megkérdezettek átlaga.

Azok a mentális betegek viszont, akik elismerték a drog- vagy alkoholhasználatot, háromszor nagyobb valószínűséggel követtek el erőszakot, akik pedig már korábban is vettek részt erőszakban, azok tízszer nagyobb eséllyel - írják a kutatók az Archives of General Psychiatry című szaklapban.

A súlyos mentális betegség és az anyaghasználat együttes jelenléte így is csak a kilencedik helyen áll azon a listán, amely a bekövetkező erőszak esélyét jósolja meg. Megelőzik olyan kockázati tényezők, mint a fiatalkori letartóztatás, a szülők esetleges bűnözői háttere vagy a munkanélküliség.

"Ezek a megállapítások ellentmondanak annak a vélekedésnek, amelyet gyakran a média is megerősít, hogy a mentális betegség egymagában veszélyessé tesz valakit. Tanulmányunk szerint ez a felfogás téves" - tette hozzá Sally Johnson társkutató közleményében.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.