• Kardio CT - Már a tünetek megjelenése előtt kiszűri a szűkületet!

    Szerző:
    WEBBeteg

    A radiológiai diagnosztika nem csupán tüdő- és emlőszűrésre alkalmas, bár általában ezekre a vizsgálatokra használják. A szívkoszorúér meszesedéseit, szűkületeit is diagnosztizálni lehet a kardiológiai CT segítségével.(x)

    Hogyan szűkülnek be a koszorúerek?

    Diagnoscan Magyarország - elérhetőségek

    • Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69
    • Budapest – Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Volt MÁV Kórház, Dózsa György út): 06-30-944-68-60
    • Debrecen: 06-30-944-69-20
    • Győr: 06-30-944-68-55
    • Szeged: 06-30-944-69-50

    Az oxigénben gazdag vért a koszorúerek szállítják a szívhez, ezzel biztosítják működését. A koszorúerek falában zsíros lerakódások, meszesedések képződhetnek, szűkületet okozhatnak. Emiatt kevesebb vér áramlik át az éren, a szív nem kap elég tápanyagot és oxigén, működése csökken. Eleinte csak terheléskor okoz tüneteket, súlyos mellkasi fájdalmat. Előrehaladott stádiumban azonban nyugalmi állapotban is érzékelhető, ha pedig a koszorúér teljesen elzáródik, a szívizom egy része egyáltalán nem kap oxigént, szívinfarktus alakul ki.

    Mire használják a kardiológiai CT-vizsgálatot?

    A kardiológiai CT-vizsgálat alkalmas rá, hogy kiszűrje a koszorúerek szűkületét már akkor, amikor tünetek még egyáltalán nem jelentkeznek. Különösen nagy veszély leselkedik azokra, akiknek magas a koleszterinszintje, a vérnyomása, sok stressznek vannak kitéve (menedzserbetegség), esetleg dohányoznak, zsírosan táplálkoznak. Azoknak is érdemes fokozottan figyelniük, akik családjában szív- és érrendszeri betegség fordult elő.

    Hirdetések

    Hogyan zajlik a kardiológiai CT-vizsgálat?

    A kardiológiai CT-vizsgálat gyors, 20 percet vesz igénybe, és fájdalommentes. Egy vénás injekció beadása után felvételek készülnek a szívről (1 mm-nél vékonyabb szeletekben), ezek után pedig láthatóvá válnak a koszorúér és a szív elváltozásai, a plakkok, a fejlődési rendellenességek, anatómiai eltérések. A kardiológia CT-vizsgálat szinte 100 százalékos eredményt ad, birtokában a kardiológus orvos dönthet a további vizsgálatok szükségességéről, esetleg a kezelés módszeréről. A gyógyszeres terápia mellett valószínűleg életmódváltásra is szükség lesz, szívbarát életmód, megfelelő táplálkozás, rendszeres mozgás és a stressz kerülése a cél.

    CT vizsgálat - Vizsgálati helyek


    Az összes nem speciális CT-vizsgálat: Budapest, Cegléd, Debrecen, Győr, Hódmezővásárhely, Orosháza, Salgótarján, Szeged
    CT angiográfiák: Budapest, Debrecen, Győr, Salgótarján, Szeged
    CT enterográfia, colonográfia (virtuális colonoscopia): Budapest, Debrecen, Győr, Szeged
    Szív CT-vizsgálat (CT coronarographia): Bp-Péterfy, Győr, Szeged, Debrecen
    CT vezérelt intervenció: Bp-Péterfy, Debrecen, Győr, Szeged

    Hogyan vehető igénybe kardiológiai CT-vizsgálat?

    Bővebb információ


    Tudnivalók a szűrővizsgálatról>>

    A Diagnoscan Magyarország Diagnosztikai Központjában térítés ellenében elvégzik a kardiológiai CT-t. A vizsgálatra csupán pár napot kell várni, kellemes környezetben, nagy szaktudású orvosok közreműködésével, a legmodernebb eszközökkel zajlik. Fájdalommentes, rövid, a kivizsgálás előtt érzett kellemetlenséget az intézmény légköre csillapítja. A kardiológiai CT vizsgálat bár alacsony dózisban, de sugárterheléssel jár, ezért gyakoriságáról konzultáljon kezelőorvosával, háziorvosával, radiológusával. Az időben elvégzett szűrés életet menthet.

     

    (Diagnoscan Magyarország, Első Egészségügyi Marketing)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    6 tünet, amellyel kardiológushoz kell fordulni

    Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a halálozások több mint felét. Jó tudni, hogy a megelőzés, vagy időben történő beavatkozás életet menthet. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa azokról a tünetekről beszélt, amelyek okát feltétlenül ki kell vizsgáltatni.

    A szívmegállásnak hetekkel korábban lehetnek tünetei

    Az akár végzetes kimenetellel járó szívmegállásról leginkább azt gondoljuk, semmilyen előjele nincs. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa azonban olyan amerikai kutatási eredményekre hívta fel a figyelmet, amelyek szerint lehetnek előzetes tünetek.

    Hallott már az álcázott magas vérnyomásról?

    Az álcázott hypertonia, azaz az orvosi rendelőben mért normális, de a megszokott napi tevékenység során magas vérnyomás gyakori probléma, amely jelentős szív-érrendszeri kockázati tényező.

    A szívelégtelenség és tünetei

    Számos szívbetegség vezethet szívelégtelenséghez. Idővel a koszorúér-betegség és a magas vérnyomás fokozatosan felemészti a szív erejét, és túl gyenge vagy túl merev lesz ahhoz, hogy kellőképpen megteljen és pumpáljon.

    A szívzörej tünetei, diagnosztizálása és kezelése

    A szívzörej nem szívbetegség, de lehet annak a tünete. A vér áramlása vagy a szívburkok mozgása által keltett hangjelenségre sokan azt hiszik, hogy súlyos szívfejlődési rendellenességről van szó, de szerencsére ez a legtöbb esetben nem így van.

    6 alattomos tünet, amit a menedzserkardiológia vizsgál

    A menedzser életmódot folytató nők és férfiak életében jelenlévő stressz számos probléma forrása lehet. A bajt nem csak a feltűnő mellkasi fájdalom és az erős szívdobogás jelezheti, de apróbb tünetek is. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa azokra a jelekre hívja fel a figyelmet, amelyeket a menedzserkardiológia hivatott kivizsgálni.