• Mi történik a meddőségi kivizsgáláson?

    WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
    Szerző:
    WEBBeteg

    Azon párok számára, akik rendszeres nemi élet mellett legalább 12 hónapja sikertelenül próbálkoznak a teherbeeséssel, komplex meddőségi kivizsgálás javasolható, melynek során meghatározzák a meddőség fennálló okait, valamint terápiás terv elkészítése történik.

    A kivizsgálásnak – nagyon leegyszerűsítve – három fő komponense van, úgymint peteérés, petevezető átjárhatóság–méhtest anatómia és sperma vizsgálat. Természetesen a vizsgálat ennél bonyolultabb, az alaposság és a részletesség a kulcs, amely a kívánt sikert, terhességet és egészséges kisbabát eredményez.

    A meddőségi kivizsgálás menete alapjaiban minden meddőségi centrumban ugyanaz, de részletekben találhatóak eltérések, ez mindig az adott intézet kivizsgálási protokolljától függ.

    Hirdetések

    Mire számíthatunk?

    A meddőség jelenlegi helyzete
    A nagy populációkon elvégzett vizsgálatok alapján a legtöbb pár (100-ból kb. 84) esetében, rendszeres nemi élet mellett (hetente két-három alkalom) az első évben bekövetkezik a kívánt terhesség, majd a maradék (16 százalék) felénél a következő évben. Ezen adatok szerint tehát kb. a párok 8 százalékát érinti a subfertilitás-infertilitás.

    A meddőség jelenlegi helyzete

    A kivizsgálás mindig egy részletes anamnézis felvétellel kezdődik (ideális, ha a pár együtt jelentkezik az első konzultációra) ezáltal számos  információt kapunk. A meddőség intervalluma, ciklusminta zavarai, menstruációhoz köthető panaszok, megelőző terhességek, alapbetegségek, életmódbeli kérdések (dohányzás, táplálkozás, sport), megelőző műtétek és – mint az egyik legfontosabb anamnesztikus tényező – a jelen panaszok, melyek rávilágíthatnak akár azonnal  például  kismedencei betegségekre (pl. mióma, ciszta, endometriózis), endokrin problémákra (pajzsmirigybetegség, szénhidrátanyagcsere-zavar).

    Női kivizsgálás

    A női kivizsgálást a részletes anamnézis felvétel után, általános fizikális és nőgyógyászati vizsgálat követi. Ennek során megtörténik a külső-belső nemi szervek (kisajak-nagyajak, hüvely, méhszáj, méhtest, petefészkek) vizsgálata, bimanuális és hüvelyi ultrahangvizsgálat. Amennyiben szükséges, ezen vizsgálat során az időszerű méhnyakrákszűrés is elvégzendő. A meddőségi vizsgálat részét képezi infektológiai szempontból általános hüvelyváladék tenyésztés levétele, illetve Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae és Mycoplasma vizsgálata is.

    Hormonvizsgálat két alkalommal szükséges, a ciklus első és a második felében. A második vérvétel ideje függ a ciklus hosszától, ennek pontos napját kezelőorvosunk határozza meg.

    Az első vérvétel a ciklus 2-5. napja között történik. A következő hormonokat tartalmazza:

    • FSH: follikulus stimuláló hormon
    • LH: luteinizáló hormon
    • prolaktin (tejelválasztást szabályozó hormon)
    • TSH: pajzsmirigy funkciót szabályozó hormon
    • tesztoszteron
    • ösztrogén
    • progeszteron

    A második vérvétel általában a ciklus 19-21. napján kerül levételre:

    • prolaktin
    • progeszteron (sárgatest funkció – ovuláció – vizsgálata)
    • Ciklustól független vérvétel
    • Hepatitis B-C; HIV, lues (szifilisz)
    • TORCH (Toxoplazma, rubeola, Cytomegalovírus, herpeszvírus I-II)
    • Varicella
    • Chlamydia trachomatis
    • vércsoport

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A meddőségi kivizsgálás másik alappillére a petevezetők és a méhűr anatómiai vizsgálata, esetleges pathológiás állapotainak (mióma, polyp, méhsövény, méhűri összenövések) tisztázása. Erre kettő általánosan elfogadott és alkalmazott kivizsgálási lehetőség van: hystersalpingographia (röntgenes technika), hysterosalpingo-contrast-sonographia (ultrahangos, kisebb megterheléssel járó módszer).

    Számolhatunk olyan esetekkel, amikor diagnosztikus, endoszkópos műtétek (hiszteroszkópia-méhtükrözés; laparoszkópia-hastükrözés) végzésére kerül sor a meddőségi kivizsgálás során, ezen műtétek szükségességét kezelőorvosunk dönti el.

    A férfi kivizsgálása

    • spermiogram (3 alapvető komponense: spermakoncentráció, -mozgékonyság, -alakiság)
    • általános spermatenyésztés, Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma-vizsgálat
    • Hepatitis B- és C-, HIV-, lues (szifilisz) szűrés,
    • valamint andrológiai vizsgálatból áll.

    Amennyiben szükséges, már rendelkezésre állnak speciális, a sperma megtermékenyítő képességét vizsgáló eljárások (HBA teszt, DNS fragmentációs teszt).

    A fenti kivizsgálás legideálisabb esetben körülbelül 6-8 hét alatt készülhet el, mindezek birtokában a szükséges terápiás terv – szükség esetén műtét, endokrinológiai kezelés - és végeredményül a meddőségi kezelési javaslat felállítható.

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyászszulesz-nogyogyaszt.hu

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Meddőség - A lombikbébi kezelés

    Sokak életében néhány hónap alatt megérkezik az a kis csoda, amire manapság egyre több párnak akár éveket is várnia kell. A meddőség a párok kb. 15 százalékát érinti, de sajnos napjainkban egyre többen és egyre fiatalabb korban szembesülnek azzal a ténnyel, hogy nem jön a baba.

    Milliárdos beruházással korszerűsítik a lombikprogramot Debrecenben

    A klinikai központ szerdán vette vissza a 2003-ban a Kaáli Intézetnek átadott meddőségi kezeléseket.

    Az Anti-Müllerian hormon (AMH) jelentősége az emberi szervezetben

    Az AMH egy olyan hormon, amelynek többféle feladata van a szervezetben. Laborvizsgálat során a vérből kimutatható a szintje, amely többféle dolgot is jelenthet.

    PCOS is állhat a depresszió és a fásultság mögött

    A PCOS gyakori probléma, melyet főleg a fogamzókorú nőknél diagnosztizálnak. Tünetei igen szerteágazóak és sokszor hétköznapiak, így nem mindig figyelnek fel rá.

    Magyar találmány forradalmasíthatja a meddőségkezelések sikerességét világszerte

    Mintegy 20 százalékkal növekedhet a megtermékenyülés valószínűsége az in vitro eljárásoknál és az inszeminációnál egy új magyar módszernek köszönhetően. A Quantbio Kft. által kifejlesztett Prelife-teszt segítségével a méhnyálkahártya állapotáról szerzett ismeretek birtokában megadható a beültetett embrió megtapadására legnagyobb esélyt ígérő időpont.

    A PCOS okai, tünetei

    A policisztás petefészek szindróma (PCOS) a leggyakoribb női endokrin - hormonrendszert érintő - betegség, a fogamzóképes korban levő nők 5-10 százalékánál, más adatok szerint 10-20 százalékánál diagnosztizálható.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA