• Húgyúti fertőzések gyermekkorban

    A húgyúti fertőzések gyermekkorban a második leggyakrabban előforduló bakteriális fertőzések. Ezek közé soroljuk a húgyhólyaggyulladást és a vesemedence gyulladását.

    Szerencsére jól gyógyuló folyamatokról van szó, azonban az esetek kb. 10-20 százalékában magas vérnyomás, krónikus vesebetegség alakulhat ki. Éppen ezért a fertőzés időben való felismerése és kezelése nagyon fontos.

    A húgyúti fertőzéseket általában baktériumok és vírusok okozzák. Kialakulási mechanizmusukat tekintve szokás leszálló illetve felszálló fertőzések csoportjára osztani őket. A leszálló fertőzés alatt azt értjük, amikor a kórokozó a vér útján más szervekből jut el a kiválasztó rendszerhez és betegíti meg azt. A felszálló fertőzések (melyek hétköznapi néven felfázásként ismeretesek) akkor alakulnak ki, amikor a kórokozók a húgycsőnyíláson keresztül terjednek felfelé a húgyhólyagba, illetve onnan felfelé a vesemedencéhez.

    Hirdetések

    A húgyúti fertőzéseket leggyakrabban az Escherichia coli nevű, normálisan a székletben is meglévő baktérium okozza. Az egyéb kórokozók, mint a Proteus vagy Klebsiella ritkábban fordulnak elő.

    Húgyúti fertőzések: Melyek a tünetek?

     Mi hajlamosít a betegségre?


    Rizikótényezők lehetnek a kiválasztó rendszert érintő fejlődési rendellenességek, mint például a Vesico-Ureteralis Reflux, röviden VUR, amikor a húgyhólyagból a vizelet visszafolyik a húgyvezeték(ek)be. Normális esetben ezt mind két oldalon billentyűk illetve maga a szervek anatómiai viszonya akadályozza meg. Ez a kórkép azért jelent veszélyt, mert ha a kórokozó a húgyhólyagba bekerült, akkor onnan már a fentebb említett módon könnyen feljut a veséhez és megbetegíti azt.
    Rizikótényező még a nem megfelelő személyi higiénia, amikor székelés után a gyermek nem törli ki rendesen a fenekét, vagy a végbélnyílástól a húgycsőnyílás felé azaz hátulról előrefelé törli ki, így a székletben lévő kórokozókat mintegy a húgycsőnyílásra viszi. Fokozott kockázatot jelent a kislányok hüvelygyulladása illetve a székrekedés.

    Csecsemőkorban a tünetek nem specifikusak, azaz nem utalnak egyértelműen a húgyúti fertőzésre. A kicsinek hőemelkedése vagy láza van, bágyadt vagy ingerlékeny, sápadt, étvágytalan és hányás jelentkezhet. Kisdedeknél, nagyobb gyerekeknél húgyhólyaggyulladás kapcsán a már kialakult szobatisztaság után újbóli bevizelések jelentkezhetnek. Mindezek mellett gyakori, fájdalmas vizelési inger van, a gyermek 10-15 alkalommal is kimegy egymás után a WC-re, sokszor csak pár csepp vizeletet ürítve. Bizonyos esetekben a vizelet véres lehet.

    A vesemedence gyulladásakor a gyermeknek magas láza van, vesetája, azaz a derék adott oldala fájdalmas. A gyermek bágyadt, elesett, sápadt.

    Hogy derül fény a pontos diagnózisra?

    Mindenek előtt a gyermek vizsgálata és a szülő gondos kikérdezése az elsődleges. A has vizsgálatakor húgyhólyag gyulladás esetén a hólyagtájék, a szeméremtest feletti terület nyomásra érzékeny, míg vesemedence gyulladásakor a vesetájék ütögetésre fájdalmas. Nem egyszer ezeket az elváltozásokat torokgyulladás kíséri. A diagnózis pontosításában a vizeletvizsgálat nyújt segítséget, amely a reggeli első vizeletből történik.

    Reggel felkelés után a gyermek húgycsőnyílását alaposan szappanos vízzel le kell mosni, majd egy előző nap kiforrázott üvegbe (fertőtlenítőszert ne használjunk, mert az az eredményeket befolyásolja) kell a gyermeknek a vizeletét ürítenie. Fontos, hogy a vizelet első részét a WC-be engedje és utána a következő adagot az üvegbe ürítse. Ezt középsugár vizeletnek nevezzük. Ennek a vizeletnek a laboratóriumi vizsgálata segít a betegség okának a feltárásában.

    Vesemedence gyulladás gyanúja esetén hasi ultrahangra és egyéb kiegészítő vizsgálatra is sor kerül.

    Miből áll a kezelés?

    A húgyhólyaggyulladás otthoni kezeléssel megoldható, melynek során 5-7 napos antibiotikum kezelés, bő folyadékfogyasztás, gyakori vizeletürítés, C-vitamin szedése a javasolt.

    A vesemedence-gyulladást mindig komolyan kell venni, ennek kezelése a cikk elején említett szövődmények megelőzése végett kórházban történik. Ebben az esetben az antibiotikum kezelés általában vénás vagy izomba történő adás segítségével történik. Nagyon fontos itt is a bő folyadékfogyasztás és a gyakori vizeletürítés, melynek segítségével meg lehet akadályozni, hogy a húgyútakban lévő baktériumok pangjanak, tovább szaporodjanak.

    Vesemedence-gyulladás esetén fontos még az ágynyugalom, illetve gyógyulás után hosszabb ideig rendszeres kontroll vizsgálatra van szükség.

    Mit tehetünk a húgyúti fertőzések megelőzése érdekében?

     Fontos tudni


    Meg kell tanítani a gyerekkel, hogy fenekét elölről hátrafele törölje ki!

    Először is fontos a gyermek megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztása, ha székrekedéses, akkor annak rendezése.

    Ha azonban gyermekünknek visszatérően több alkalommal fordult elő húgyúti fertőzése, akkor mindenképpen ki kell őt vizsgálni, hogy milyen hajlamosító tényező (például fejlődési rendellenesség, bélférgesség, lányoknál például hüvelygyulladás stb.) húzódik meg a háttérben.

    (Dr. Balogh Andrea, gyermekorvos)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Terhesség és vezetés

    Hasznos a biztonsági öv használata, megelőzi az anya sérüléseit és így csökkenti a magzati halálozást is.

    Terhességi panaszok

    A várandósságnak kevésbé ismert jele és velejárója is vannak, melyeket megpróbáltunk összeszedni.

    Hajlamosító tényezők

    Az öröklődésnek meghatározó szerepe van a visszértágulat elsődleges formájának kialakulásában.

    Multifokális szemüveg

    Sokakat a lencse ára riasztja el. Nézzük, hogyan is van ez? Mindent a multifokális szemüveglencsékről.

   •  

    Hozzászólások (4)
    Írta: Vendég
    Kedves Anyukák, kislányomat születése után kezelték húgyúti fertőzéssel, emiatt nem is jöhettünk haza csak később a kórházból. Csecsemőknél az ún. bukás is egy nagyon fontos tünet lehet, nálunk is ebből következtettek a húgyúti fertőzésre. Három hónapos korra már három vagy négy antibiotikum kúrán voltunk túl és tényleg kezdtem aggódni. Aztán utánaolvastam a neten, hogy milyen természetes gyógymódok vannak, Így találtam a tőzegáfonyára. Amikor elkezdtem a hozzátáplálást (5 hó), szinte rögtön elkezdtem neki tőzegáfonya levet adni, nem sokat, próbáltam a felnőtteknek javasolt mennyiséget visszaszámolni a kislányom súlya alapján. Bevált, ezután kb. 9 hónaposan volt újabb fertőzése, egyszer pedig valószínűleg a korházban fertőződhetett meg a vizelete "húsevő baktériummal", hiába szerették volna azonnal elkezdeni a kezelését a nephrologián (ahova mi is havonta jártunk kontrollra), kértem a teszt megismétlését, és láss csodát, teljesen negatív volt. Eyyébként egy ismerős laboros mondta nekem, hogy az ilyen jellegű ferőzések inkább kórházi körülmények között terjednek (mármint a húsevő). Azóta is áldom az eszem, hogy nem mentem bele egy újabb tortúrába. Kb. 1,5 évesen elhagytuk a pelust, szükséges volt a fertőzések miatt, azóta már megelőzésképpen adom neki a tőzegáfonya szirupot időről-időre. Több húgyúti fertőzése azóta nem is volt. Mindenkinek ajánlom a természetes tőzegáfonya levet, kicsit savanyú, de csecsemőknél a gyümölcshöz keverve egy kis kölespehellyel finom babaételt lehet belőle készíteni, más gyümölccsel keverve is.

    Írta: FViki
    Csak annyit fűznék az előttem szóló összefoglaláshoz, mint hasonló cipőben járó anyuka, hogy a mosható pelenka használata is segíthet, mert azok (mármint a jobbak) szellőző anyagból készülnek, s így elkerülhető a bedunsztolódás, eldobhatóból ezt csak egy-egy biopelenka tudja, de vannak már hibrid pelenkák is. Akinek szerencsétlen módon szintén hajlamos a babája a felfertőződésre érdemes jól megválasztania a pelenkát.

    Írta: KArkó Henriett
    Kedves Anyuka!Köszönöm minden aggódó anyuka és nagymama nevében, hogy időt szánt arra, hogy másoknak segítsen eligazodni és átlátni ezt a problémát. Az Ön története segít elejét venni sok felesleges tortúrának.Egy aggódó nagymama

    Lapozzon a hozzászólások között!