• Az anabolikus szteroidok és mellékhatásai

    Szerző:
    WEBBeteg

    Már évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget a teljesítményfokozás lehetősége, amelyek célja a fizikai erő növelése, a fáradtság leküzdése és a koncentrálóképesség fokozása. A felépítő (más néven anabolikus) szteroidok napjainkban az egyik legelterjedtebb teljesítményfokozó anyagok, amelyek a kereskedelmi forgalomban is fellelhetőek.

    Gyakorlatilag minden sportágban - futás, úszás, súlyemelés, bodybuilding - használnak ilyen szereket a sportolók a felkészülési idő alatt, pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) legújabb doppinglistájára is felkerültek ezek a szerek. A hasznosnak vált hatásai mellett érdemes mérlegelni a túlzott használatkor fellépő mellékhatásokat is, és ezeket figyelembe véve felelősségteljesebben nyúlni a doppingszerekhez.

    Mit  tudunk az anabolikus szteroidokról?

    Az emberi szervezetben is megtalálható, természetes androgén anabolikus hormonja a tesztoszteron, amely majd minden anabolikus szteroid alapja. A férfiaknál a pubertáskor után termelődik a herében. A tesztoszteron felelős a férfiak másodlagos nemi jelleg kialakításáért, amely alatt a testszőrzet, a hangmélység, a libidó, az agresszió és a szexuális viselkedés kialakulását értjük.

    Hirdetések

    Fokozza a fehérjeszintézist, az izomtömeg, illetve izomerő növekedését segíti, gátolja az ivari szabályozást a hipotalamusz-hipofízis-here tengelyen keresztül. A tesztoszteront először 1935-ben állították elő bikaheréből.

    Milyen mellékhatások jelentkeznek túlzott használatakor?

    Egyes sportolók az edzésmunka során a kívánt hatás elérése érdekében a terápiás szteroid adag sokszorosát fogyasztják, akár napi 300 mg-ot több héten keresztül. Ilyen bevitt mennyiség mellett a szervezetben ellenállás alakul ki. A mellékhatások megítélésénél fontos figyelembe venni a használó nemét, korát, a készítmény minőségét, mennyiségét és a kezelés időtartalmát. Az egészséges gyermekek és nők általában fogékonyabbak a szteroid hatásaira és mellékhatásaira.

    A mellékhatás lehet toxikus és hormonális. A toxikus mellékhatás alatt a készítmény a májkárosító hatását értjük, amely a tartós alkalmazás során, arra érzékeny egyénekben fordul elő. Ezért nagyon fontos az anabolikus szteroid alkalmazása esetén a folyamatos májfunkció ellenőrzés! A hormonális mellékhatás az alkalmazott dózistól függően a virilisatio (férfiasodás) és az agyalapi mirigy hormonjának csökkent  termelése.

    Férfiasodás és hormonhatás

    Nőknél fokozott szőrnövekedés férfias minta alapján, a csikló (clitoris) növekedése, menstruációs zavarok, a testarányok férfiassá válása és férfias hang megjelenése egyaránt megfigyelhető.

    Férfiaknál a herefunkció zavara miatt csökken a spermiumok száma és mozgékonysága. A prosztata megduzzad, a libidó csökken, impotencia alakul ki. A kifejezett másodlagos nemi jelleg miatt a testszőrzet, a pénisz fokozott növekedése, a hangmélység változása, valamint agresszió figyelhető meg.

    Nőiesedés

    A hosszan tartó anabolikus szteroid szedés esetén a mellek megduzzadnak, növekszik a zsírlerakódás, az izomzat kezd puhábbá válni.

    Májkárosító hatás

    A májsejtek megnagyobbodása és az epeutak elzáródása miatt sárgaság jelentkezik, később ehhez társultan a májsejtek elhalása és fokozott újraképződése miatt májzsugorodás alakulhat ki, amelynek talaján gyakran májdaganat is diagnosztizálható.

    Szív-és érrendszeri hatások

    A só- és vízháztarás zavara miatt a szövetek megduzzadnak, a vér mennyisége megnő, a szív teljesítménye fokozódik és ezzel a vérnyomás növekedése figyelhető meg. A zsíranyagcsere károsodás következtében emelkedik a vér zsírsav és triglicerid szintje, amely korai érelmeszesedéshez vezet, és fokozódik a szívinfarktus, agyvérzés rizikója. Rendszeres és tartós szedés esetén ajánlott a koleszterin vérszint ellenőrzése.

    Immunkárosodás

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    Az anabolikus szteroidok hatására növekszik a kortikoszteroidok vérszintje is, amely a szervezet védekező rendszerének gyengítő hatását segíti elő.

    Egyéb hatások

    Megváltozik a bőr minősége, pattanások jelennek meg, verejtékmirigyek működésének zavara alakul ki. A fejbőrön szőrmentes területek, akár kopaszság is jelentkezhet. Gyermekeknél a hosszú csöves csontok növekedésében visszafordítatlan változások mehetnek végbe, így a növekedés megállhat. 

    Ha minden eddig feltüntetett tünet vagy mellékhatás együttesen jelentkezne egyetlen egyénnél, az igen rémisztő képet adna. Ebben az esetben bizonyára elgondolkodnának a szer használatán mindazok, akik egy gyors siker érdekében túlzott mennyisében fogyasztják az anabolikus szteroidokat.

    (Dr. Lajtos Melinda)

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Mivel helyettesíthetjük a tejet?

    A laktózintoleranciában és a kazein allergiában szenvedők étrendjébe is beilleszthető tejpótló termékek.

    Pollenallergia

    Miért romlik a pollenallergia a stressztől és a vörösbortól? Ha már itt a szezon mit tehetünk? Nem mindegy, mit eszünk? (x)

    Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

    Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségektől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és környezetünket.

    Kaparó torok

    A tüneteket okozhatja a túl száraz levegő, kórokozók, a hangszalagok túlzott igénybevétele, nátha, pollenallergia vagy dohányzás.

   •  


    Szóljon hozzá ön is!
    Hozzászólások (5)
    Írta: anonym
    2012-01-27 13:42
    *Akarom mondani, kedves első író. Elnézést, nem voltam elég figyelmes, így már mindne világos :D

    Írta: anonym
    2012-01-27 13:41
    Kedves utolsó író!Én, amennyiben jól tudom, a Weigh gyógyszertár termékeit már Magyarországon is be lehet szerezni, legalábbis, nekem sok edző ismerősöm emlegeti ezt a nevet. Online rendeléssel próbálkozott már? Szerintem nagyon hasznos, a Paypal rendszerén keresztül történő vásárlás pedig a legbiztonságosabb.Nem tudom, mennyit tudtam segíteni, de remélem, válaszom nem volt teljesen hasztalan.

    Írta: gido7
    2011-08-06 17:15
    szerintem ,menj el egy edzőterem közelébe és bármelyiket be tudják neked szerezni persze nem hivatalosan.

    Írta: Péter
    2011-07-27 02:08
    Üdv!Nekem csak egy kérdésem lenne!Ez a cikk, illetve az itt leírt mellékhatások csakis a "túlzott mennyiségi fogyasztásra" vonatkoznak, vagy általában, ha bárki kiprobálja, esetlegesen használja (huzamosabb ideig), de mértéktartóan, akkor is előfordulnak-e?Ha lehetséges, e-mail-ben kérhetnék válasz!Előre is köszönöm!Üdv,PéterEMAIL: energy.system@citromail.hu

    Írta: delondongo
    2010-02-10 03:42
    Az izomerősités orvosilag definiállva, a valamilyen hormon alulfunkciálltsága miatt sok betegnél,eddig ismeretlen okokból izomgyengeség néha izomsorvadás áll be amit gyógyitani kellene-ha tudnák. az anabolitikus szerek alkalmazását a nagy gyógyszergyártók ép az ilyen beteg embereknek fejlesztik ki. Nekem évek óta van izomsorvadásom és már az életem felét kerekesszékben töltöm. Még lakáson belül fájdalomcsillapitókkal képes vagyok néhány lépés megtételére de már félek nem sokáig. Az orvosok tabunak tekintik az ilyen iziomerősitőket,mindjárt a visszaélésre gondolnak magyarországon,mig pl a Weith gyógyszergyár épp a mozgáskorlátozott izomgyengeségben vagy sorvadásban levő betegeknek fejlesztette ki ezt a gyógyszer,7 évig klinikailag tesztelték és tavaly forgalomba is hozták.Mikor lesz ez elérhető itthon is mert már nincs hozzá erőm,hogy kiutazzak az USA ba és ott szerezzem be pl.a Mayo klinikán.Orvosaim kijelentették az izomsorvadás gyógyíthatattlan,tornázzak-ha tudnék,ezért tartok most itt minekután már 8 éve diagnosztizáltak nálam monomotoros izomdisztrofiát.Talán valakinek van kedeve válaszolni nekem e témáben-elsősorban orvosra gondoltam.Üdvözlettel"Bice-Boca"