• Blastocystis hominis: Békés parazita vagy kórokozó?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A múlt század eleji felfedezése óta sokáig vitatták rendszertani hovatartozását. Első leírója ostoros véglény cisztájának vélte, majd élesztő-, illetve penészgombának gondolták, később rokonságba hozták a barna algákkal, mígnem 1983-ban a protozoonok (egysejtű állati szervezet, élősködő) közé sorolták.

    Elhúzódó anyakönyvezése miatt, szakmai körökben a „mikrobiológia lelencgyerekének” is titulálták egykoron. Az előzőekhez hasonlóan, sokat vitatkoztak arról is, hogy a B. hominis békés parazitának tekinthető-e, avagy kórokozónak. A polémia e téren még napjainkban is fel-fellángol.

    Kóreredet, járványtan

    Az egysejtű mérete 4-10 μm-re tehető, de előfordul ettől lényegesen nagyobb átmeneti formája is. Életciklusa bonyolult, és ennek megfelelően változatos a protozoon megjelenési külleme; - úgymint cisztás, vakuolás (hólyagos), szemcsés és amőbaszerű alakok. Ez a polimorfizmus jelentős nehézséget okoz a laboratóriumi diagnózisban, a parazita felismerése és kimutatása speciális festési eljárással finomítható.

    Hirdetések

    A B. hominis világszerte elterjedt, különböző tanulmányok szerint, a parazitológiai laboratóriumokba küldött székletminták 3-18 százalékában megtalálható. Ennek ellenére, az átlaglakosságot érintő előfordulási gyakorisága pontosan nem ismert, azonban a gyakoriság összefügghet a klimatikus viszonyokkal, illetve egy ország fejlettségi (egyben közegészségügyi) szintjével. A forró, párás éghajlaton gyakoribbak a fertőzések, mint a hűvös, száraz klímájú területeken. Németországi adatok szerint, a trópusi utazásról hazatérők 30 százalékában a B.hominis kimutatható a székletből, de az érintettek körében csupán néhány esetben jelentkezett bélhurut.

    A protozoont hordozó gazdaállatok köre sem tisztázott egyértelműen. A publikációkban felmerült az emlősök, hüllők, kétéltűek, rovarok hordozó szerepe. Újabban az emberszabású majmoknál, a tengerimalacnál igazolták a kórokozó-hordozást, továbbá, állatorvosi szűrővizsgálatok alapján, a házi sertések és a vaddisznók jelentős hányada is fertőzöttnek bizonyult. A fertőzésben közvetítő szerepet játszhat, a szennyezet ivóvíz és élelmiszer.

    A Magyarországon előforduló féregfertőzések


    A féregfertőzés lehet teljesen tünetmentes, máskor a féreg parazita életmódja miatt táplálékot, vitaminokat von el a gazdaszervezettől, és hiánybetegséget okoz, avagy testanyagainak közvetlen toxikus, vagy allergizáló hatásának köszönhetően, kóros szervi tünetek jelentkeznek. Egyes férgek lárvái bejuthatnak a szövetekbe, ahol idegentestként gyulladásos gócokat hozhatnak létre. A betegség lehet a kórokozó elpusztítására tett kísérletnek, például immunpatológiai reakciónak a következménye is. A Magyarországon előforduló féregfertőzések: Tünetek és veszélyek

    A kórokozó cisztás formája székletszennyeződéssel, szájon keresztül jut az emberi szervezetbe. A bélrendszerben a ciszta megreped, és vakuolás, szemcsés, amőbaszerű formák szabadulnak ki, és szaporodnak tovább. Ezek egy része idővel ismét cisztás formát ölt, és a széklettel távozik a külvilágba. A kijutott ciszták újabb fertőzések forrásaként szolgálhatnak. A kórokozó kiváltotta bélnyálkahártya-gyulladás hátterében toxikus-allergiás reakció állhat.

    A B. hominis és a gyomor-bélrendszeri tünetek közti ok-okozati összefüggés nem minden esetben konzekvens. Ez a kórokozó viszonylag gyakran kimutatható tünetmentes személyek székletéből és sokszor bármilyen kezelés nélkül el is tűnik onnan. A B.hominis gyakran más kórokozók társaságában található meg a bélrendszerben, és ilyenkor ugyancsak nehéz eldönteni, hogy közülük melyek felelősek a klinikai tünetekért.

    A manapság elfogadott vélemény szerint, a B. hominis fakultatív kórokozó, azaz csak bizonyos körülmények között okoz megbetegedést; - ha a természetes baktériumflóra megváltozik, ha a fertőzött személy már eleve valamilyen emésztőrendszeri megbetegedésben szenved és/vagy immunrendszere meggyengült. Az immungyengeségben szenvedők fokozattan hajlamosak a tünetekkel járó fertőzésre.

    Tünetek

    Tünetekkel járó fertőzés esetén felléphet hasi görcs, puffadás, hasmenés, testsúlyvesztés, émelygés, hányás, végbéltáji viszketés, allergiás bőrkiütés és kedélyállapot-változás, de ismételten hangsúlyozni kell, hogy a legtöbb infekció tünetmentesen zajlik. Feltételezik, hogy a B. hominis fertőzés szerepet játszhat reaktív ízületgyulladás, fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-betegség, irritábilis bél szindróma kialakulásában. Ezek a feltételezések szintén megosztják a téma kutatóinak állásfoglalását.

    Felmerül ugyanis a kérdés: - mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Lehetséges, hogy a protozoon képes primer módon kiváltani a krónikus bélnyálkahártya-gyulladást, illetve a tápcsatorna mozgásának zavarát, de nem zárható ki az a lehetőség sem, hogy egy fertőzés előtti, így más okból létrejött nyálkahártya-károsodás, bélmozgás zavar teremt ideális miliőt, egy későbbi nagy csiraszámú B. hominis kolonizáció létrejöttéhez.    

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Kezelés, megelőzés

    A B. hominis fertőzésnek nincs specifikus terápiája. Fontos, hogy gyógyszeres kezelés (antiprotozoon-szerek, antibiotikum) csupán kifejezett tünetek, illetve egyértelműen kimutatott, magas csiraszámú B. hominis fertőzés esetében javasolt. A kezelés hatására gyakran mérséklődnek a tünetek és a panaszok, de nem biztos, hogy ez az állapotjavulás kizárólag a kórokozó megsemmisülésének köszönhető. A B. hominis ugyanis, a kezelt betegek felénél, a székletből továbbra is kimutatható.

    A megelőzés ugyanaz, mint a többi bélhurutot okozó mikroba esetében; - „a tiszta kéz”, továbbá a megfelelő ivóvíz- és élelmiszer-higiénia.

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerző: Dr. Nagy László, infektológus

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Magánorvosi ellátás

    Oktogon Medical Center

    Kiemelkedő szakmai múlt, minden igényt kielégítő eszközpark. (x)

    Lézeres szemműtét

    Optimum

    Segítünk, hogy körültekintően választhasson a látásjavító lézerközpontok közül. (x)

    Cérnagiliszta-betegség - Éjszaka...

    A cérnagiliszta gyakran alig észrevehető a fertőzöttek számára, csupán az éjszaka jelentkező végbéltáji viszketés hívhatja fel a...

    Toxoplasmosis - Tünetek, kezelés és...

    Az emberek nagy hányada esett már át toxoplasmosis fertőzésen, súlyos megbetegedést azonban csak legyengült immunrendszerű betegeknél...

    A Magyarországon előforduló...

    A helminthiasis - azaz a férgesség mint betegség - olyan kórkép, amelyet a szervezetben parazita életmódot folytató férgek vagy azok...

    A galandférgesség tünetei és kezelése

    A galandféreg világszerte előforduló élősködő. Akár 8-9 méter hosszúságúra is kifejlődhet, vagy petéi az izomba vagy az agyba...

    Mikor forduljunk orvoshoz kullancscsípés...

    Csak, ha valamilyen tünetünk, panaszunk van. A légúti betegségek sokkal gyakoribbak, mint a kullancs által terjesztett fertőzések. Számtalan...

    Kullancsencephalitis és Lyme-kór - Most...

    Tavasztól nyárig és ősszel a legaktívabbak a kullancsok. A közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet: Lyme-kór és...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.