"Sosem tudjuk mit hoz a nap" - Interjú Dr. Turzó Csaba igazságügyi orvosszakértővel

szerző: Dr. Magyar Zsuzsanna - WEBBeteg
megjelent:

A nemzetközi krimi-irodalomból és a mostanában igen divatos és népszerű különböző "helyszínelő" sorozatokból is ismert lehet az igazságügyi orvosszakértő személye. Vajon tényleg tudjuk mivel foglalkoznak? A WEBBeteg Dr. Turzó Csaba igazságügyi orvoszakértővel beszélgetett a szakma rejtelmeiről, a mindennapokról és a sorozatok igazságtartalmára is rákérdeztünk. Interjú.

WEBBeteg: - Hogyan lesz valakiből igazságügyi orvosszakértő?

Dr. Turzó Csaba: - Az általános orvosi diploma megszerzése után, következik öt év felkészülési idő, melyet Igazságügyi Szakértői Intézetben, vagy Igazságügyi Orvostani Intézetben tölt el a leendő szakértő. Csak a felkészülési idő letelte után szerezhet szakvizsgát.

WB: - Napi rendszerességgel vetít a televízió szakmáját is érintő krimiket, sorozatokat. Van olyan ahol ezek a filmek torzítanak, vagy épp csúsztatnak?

Mivel foglalkozik egy igazságügyi orvosszakért??
"Rendkívül öszetett a munkánk. Mi foglalkozunk a rendkívüli halállal elhunytakkal, de hozzánk tartozik a bűnügyekben meghalt személyek boncolása is. Egy-egy bűncselekmény kapcsán mi vizsgáljuk a sértetteket is, de részesei lehetünk az eljárásnak munkaügyi perekben, mikor leszázalékolásról dönthet a bíróság. Az un. műhibaperekben is jelen vagyunk szakértőként. Meg kell még említeni azt az esetet, mikor elmeorvosszakértői vizsgálatról van szó, a vizsgálat egyik résztvevője általában igazságügyi orvosszakértő. Fentiekből következik, hogy munkánk szerves részét képezi a bírósági eljárásokban való részvétel. A szakértői vélemény előadása és védelme, mikor már bírói szakba jutott az ügy."

Dr. Turzó Csaba: - Talán a boncolásokkal kapcsolatosan érezhető leginkább egy kis torzítás, értem ez alatt azt, hogy nem minden olyan egyszerű, mint ezekben az alkotásokban kijelentik.

Nem szabad elfelejteni, hogy egy biológiai rendszerről beszélünk, ahol semmi sem csak fekete és fehér.

Összetett rendszerről van szó, és nem egy tökéletesen kiszámítható gépről.

A szervezeten belül egymásba kapcsolódó "fogaskerekek" működnek, bármelyik sérülése okozhatja az illető halálát.

A filmekben talán a halál pontos idejének meghatározása körül van a legnagyobb torzítás.

Még a legjobban felszerelt intézményekben sem lehet pontosan megmondani egy-egy eset kapcsán a halál beálltának pontos idejét.

Sokszor fogalmazunk úgy, a halál idejének megállapítása "durva becslésen" alapul.

WB.: - Létezik "orvosilag" lezáratlan akta?

Dr. Turzó Csaba: - Lezáratlan akták nincsenek. Tudni kell vállalni azt a véleményt is, hogy "egyértelműen nem tudjuk megmondani, mi okozta a halált". A boncolás során a látott kép alapján következtetünk, ítélünk, elképzelhető azonban, hogy a szervezet működése során van valami olyan hiba, amit a látott képpel nem lehet magyarázni.

WB.:- Mi a vonzó ebben a szakmában és mit érez a legnagyobb nehézségnek?

Dr. Turzó Csaba: - A változatosság talán a legvonzóbb ebben a munkában. Sosem tudjuk mit hoz a nap. A nehézséget pedig az jelenti, hogy időnként drámai dolgokkal találkozik az ember. Leginkább az értelmetlen halál az, ami nyomot hagy a lélekben. Amikor értelmetlenül veszíti valaki az életét. Mikor egy balesetben vétlen félből lesz áldozat, olyankor megáll az ember és elgondolkodik.

WB.:- Hogyan zajlik egy igazságügyi orvosszakértő átlagos napja?

Mikor kötelező a boncolás?
Szerettük elhunyta után bizonyára sok emberben felvetődik a kérdés, hogy milyen esetekben szükséges vagy kötelező a boncolás.

Dr. Turzó Csaba: - A reggeli időszaban nyolc óra körül az intézetbe került holttestek boncolásával indul a nap, amennyiben vannak élő betegek az ő vizsgálatukat is elvégezzük. Mivel egyetemi oktatási intézmény része vagyunk, így előadásokat és gyakorlatokat is tartunk.

Sok esetben heti 2-3 alkalommal is bírósági tárgyaláson kell részt venni, nem csak Debrecenben és a megyeszékhelyet környező nagyvárosokban, hanem akár az ország távolabbi pontjain is.

Ezeken a feladatokon túlmenően folyamatos az ügyek lezárása, amikor a szakértői vélemény és a boncjegyzőkönyv kikerül az intézetből.

WB.: - Mennyire vannak tisztában a laikusok az Önök munkájával? Milyen élethelyzeben találkozhat legnagyobb eséllyel egy átlagpolgár igazságügyi orvosszakértővel?

Dr. Turzó Csaba: - Nem feltétlenül tudják, hogy mit takar a munkánk. Sok esetben úgy tartanak számon minket, mint az orvosok "mumusait", pedig a legtöbb esetben mondhatni, hogy "védői" szerepet töltünk be, akár a patológusok.

Mivel foglalkozik egy igazságügyi orvosszakért??
Magyarországon összesen 10 olyan intézmény található, amely igazságügyi orvostani feladatokat lát el. Ebből 4 intézet az orvosi egyetemeken belül működik, ezek Debrecenben, Budapesten, Szegeden és Pécsett vannak, a további 6 pedig az Igazságügyi Minisztérium intézménye Budapesten, Győrben, Kaposváron, Miskolcon, Szolnokon és Veszprémben.
Az igazságügyi orvostanról bővebben

Ellenőrzünk és védünk. Egyfajta szűrést és minőségellenőrzést végzünk, csak akkor marasztalunk, ha olyat látunk, ami egyértelműen azt mutatja, hogy gondatlanság, vagy mulasztás történt.

Összességében elmondható, azért, hogy a laikusok egyre jobban tudják, hogy mivel foglalkozunk, hiszen az utóbbi időben elég nagy publicitást kapott a szakma.

Legnagyobb eséllyel mikor találkozik velünk egy átlagpolgár? Őszintén kívánom, hogy ne találkozzon velünk.

Velünk általában haláleset kapcsán, vagy olyan perifériáján az életnek talákoznak a polgárok, amelyek számukra nem örömteli változásokat jelentenek (leszázalékolás, bűncselekmény). Persze tanácsot nagyon szívesen adunk.

WB.:- Mint tudjuk, a magyar egészségügy anyagi helyzete nem túl rózsás, elegendő forrás esetén mire volna leginkább szüksége a szakmának? Európához képest hol járunk?

Dr. Turzó Csaba: - Mi mostohagyereknek számítunk az egészségügy finanszírozási rendszerében. Nagyobbrészt szakértői díjakból él az Intézet és az orvosok is. Természetesen fejlesztésekre lenne szükség, azt kell mondanom, hogy a korábban említett sorozozatokban megjelenő kép például egy boncteremről egyáltalán nem idealisztikus.

Olyannak kellene lennie egy korszerű, XXI. századi boncteremnek. Sőt, az ezekben a filmekben bemutatott kiszolgáló háttér sem minősíthető túlzásnak. A vizsgálóeljárásnak is hasonlónak kellene lennie, és a bemutatott készülékek is szükségesek volnának.

Európához képest is el vagyunk maradva. Az ország különböző intézményeiben van, ahol jobb a helyzet van, ahol kevésbé jó, de összességében azt lehet mondani, hogy inkább le vagyunk maradva az Uniós átlaghoz viszonyítva.

WB.: - Ha újra kezdhetné a pályáját ismét ezt a szakmai vonalat választaná?

Dr. Turzó Csaba: - Biztos, hogy ugyanezt csinálnám.

(WEBBeteg - Dr. Magyar Zsuzsanna)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.