A szteroidok alkalmazási módja

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász frissítve:

A gyulladáscsökkentő hatású kortikoszteroidokat széles körű felhasználási területük miatt sokféle módon lehet alkalmazni. Sok esetben célszerű a helyi alkalmazás, mivel így összességében elég kevesebb mennyiséget alkalmazni belőle, és a mellékhatások valószínűsége is kisebb.

A téma cikkei

Helyi hatású szteroidok

Bőrgyógyászati panaszok esetén krém, kenőcs hab vagy spray felvitele a legegyszerűbb, de vigyázni kell, mert ha túl nagy felületet kenünk be, a hatóanyag felszívódhat, és elég nagy mennyiség juthat a véráramba ahhoz, hogy mellékvesekéreg-elégtelenséget váltson ki.

Az asztmások inhaláló készülékekkel belélegezve juttatják a tüdőbe a gyulladásgátlót, hogy csökkentse tüneteiket. Inhalálás után fontos a szájöblítés!

Allergia esetére léteznek szteroid tartalmú orrcseppek és orrspray-k.

Szemészeti és fülészeti gyulladások esetén szemcseppek, szemkenőcsök, fülcseppek nyújtanak megoldást, akár fertőtlenítőkkel vagy antibiotikumokkal kombinálva.

Ízületi gyulladásokra ízületbe adandó szteroid injekciók is rendelkezésre állnak.

Az emésztőrendszer gyulladásaira (pl. vastagbélgyulladások) a tabletták mellett helyi hatású kúpok is alkalmazhatók.

Hiába helyi hatásúak az eddig említett gyógyszerformák, mégsem szabad túlzásba vinni alkalmazásukat, mert a kortikoszteroidok nagyon jól felszívódnak a nyálkahártyákról, a bőrről, és a hörgőkből, ezért akár a teljes testre kiterjedő, szisztémás mellékhatásokat is okozhat túladagolásuk.

Szisztémás hatású szteroidok

Tartós gyulladásgátló terápia során, főleg rheumatoid arthritis, vagy COPD kezelésére, továbbá hormonpótlásra szisztémásan adják a szteroidokat, injekció vagy tabletta formájában. Ekkor általában naponta egyszer, lehetőleg reggel kell alkalmazni ezeket.

Bővebben A szteroid injekciók alkalmazása

Amikor nem ajánlott a szteroidok alkalmazása

Ellenjavallott a szteroidok alkalmazása szív- és érrendszeri megbetegedések, fekély, csontritkulás, pszichózis, zöldhályog, vagy bármilyen jellegű fertőzés esetén, ugyanis a szteroidok csökkentik a szervezet immunválaszát a fennálló fertőzésekre. Ha fertőzés alatt van szükség kortikoszteroidok alkalmazására, akkor egyidejűleg megfelelő antibiotikus vagy vírusellenes kezelést fog előírni a kezelőorvos.

Sok más gyógyszer befolyásolja a szteroidok hatását. Többek között a fogamzásgátló tabletták hormontartalmával vetélkednek a lebontó enzimekért, ezért a gyulladáscsökkentők lebomlása lassul, hatásuk nő. Egyes gomba- és víruselleni szerek is gátolják lebomlásukat, szintén növelve a hatást.

Epilepszia-ellenes szerek viszont gyorsítják a lebontást, így a gyulladásgátlás kisebb mértékű lesz. Véralvadásgátlók és cukorbetegségre szedett készítmények hatását a szteroidok szintén csökkentik.

Szteroid terápia felfüggesztése

Aranyszabály, hogy a tartósan szedett, vagy hosszabb időn át adott szteroidot nem szabad azonnal, egyik napról a másikra elhagyni, mert a gyógyszer hatással van hypothalamus-hypophysis-mellékvesekéreg tengelyre, és a hirtelen megvonása mellékvesekéreg elégtelenséget okozhat. A gyógyszert mindig a kezelőorvos által javasolt módon, az adagokat néhány naponta - általában 2-4 milligrammonként - csökkentve javasolt elhagyni.

Mikor javasolt a gyógyszer elhagyása?

  1. Ha a terápiás hatást/előnyt elérte a kezelés.
  2. Ha a megfelelő dózisú és időtartamú kezelésnek nincs eredménye (nincs terápiás válasz).
  3. Ha súlyos, gyógyszeres kezeléssel nem uralható mellékhatások jelentkeznek.
  4. Szteroid pszihózis alakul ki, amely antipszihotikumra nem reagál.

További tudnivalók

Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Aktualizálta: Dunás-Varga Veronika, bőrgyógyász

Cikkajánló

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.