Mi a placebo-hatás?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Placebo mindaz, ami úgy tűnik, mint a valódi orvosi kezelés, de nem az. Lehet tabletta, injekció, vagy bármilyen más típusú álgyógyszer. Ami minden placeboban közös, az az, hogy nem tartalmaz aktív hatóanyagot, mely kihat az egészségre.

Hogyan alkalmazzák a placebot?

A kutatók a placebot a kutatási fázis alatt használják, hogy segítsen nekik megérteni, milyen hatással van egy új gyógyszer vagy kezelés egy adott állapotra.

Például egy kutatás során néhányan egy új koleszterincsökkentő gyógyszert kapnak, míg mások placebot. A kutatásban szereplő egyik ember sem tudja, hogy az igazi gyógyszert kap vagy placebot.

Ezt követően a kutatók összehasonlítják a gyógyszer, illetve a placebo-hatását a résztvevőkön. Így meg tudják határozni az új gyógyszer hatékonyságát és mellékhatásait.

A fejfájás placeboval is gyógyítható?

A fejfájás gyakran placeboval is kiválóan megszüntethető - állítják holland kutatók, akik tanulmányuk eredményeit a Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics című folyóiratban publikálták. A fejfájás placeboval is gyógyítható?

Mi a placebo-hatás?

Előfordulhat, hogy valaki a placebora is reagál. Ez lehet pozitív vagy negatív válaszreakció is. Előfordulhat, hogy a beteg tünetei javulnak, míg másoknál mellékhatás szerű tünetei lehetnek a placebo kezelésnek. Ezeket a válaszokat „placebo-hatásként” ismerjük.

Vannak olyan állapotok, melyekben a placebo pozitív hatást válthat ki, még abban az esetben is, ha a páciens tudja, hogy placebo-t kap! Tanulmányok bizonyítják, hogy a placebonak pozitív hatásai lehetnek az alábbi állapotokban:

depresszió
fájdalom
alvászavar
irritábilis bél szindróma
menopauza

Az egyik asztmával kapcsolatos kutatás során a placebo inhalátort alkalmazó betegek légzéstesztje semmivel nem volt jobb, mint az egy helyben ülő, semmit nem csinálók légzéstesztje. Ennek ellenére, mikor megkérdezték őket, hogyan érzik magukat, a placebo inhalátort olyan hatékony eszköznek írták le, mintha az gyógyszer lenne.

Hogyan működik a placebo-hatás?

Akupunktúra

Az akupunktúra hatásosabbnak bizonyul a gyógyszereknél migrén esetén, ám hasonló hatással bír az is, mikor a tűket nem az akupunktúra szabályai által előírt energiapontokba szúrják - derítette ki egy átfogó tanulmány. Szakértők szerint ez utóbbi esetben, mindössze erős placebo-hatásról van szó. Akupunktúra - Hatásos, de csak placebo

A placebo-hatás kutatásának központjában az elme és a test közötti kapcsolat áll. Az egyik leggyakoribb elmélet szerint a placebo-hatás a beteg elvárásainak köszönhető. Ha valaki arra számít, hogy a beszedett pirula hatására jobban lesz, akkor lehetséges, hogy a szervezet saját kémiája hasonló hatásokat produkál, mint amit a gyógyszer okozna.

Például, egy kutatás során a résztvevők placebot kaptak, amiről azt mondták nekik, hogy az egyfajta stimuláns. Miután bevették a tablettát, a pulzusuk felgyorsult, a vérnyomásuk emelkedett, és a reakciósebességük javult. Amikor ugyanerre a pirulára azt mondták nekik, hogy segíti az elalvást, a résztvevők ezt a hatást is tapasztalták magukon.

A szakértők azt is mondják, hogy összefüggés van aközött, milyen erősen számít a beteg, és hogy az adott hatás milyen erősen jelentkezik. Minél erősebb a vágy, annál valószínűbb, hogy a beteg tapasztalja a pozitív hatást. A pozitív hatást az is kiválthatja, ha a betegre nagy hatással van az orvos.

Ugyanez igaz a negatív hatásokra is. Ha a beteg mellékhatásokra számít, mint például fejfájás, hányinger, szédülés, akkor ezeket nagy valószínűséggel tapasztalni is fogja.

A tény, hogy a placebo-hatás az elvárásokhoz kötődik, nem jelenti azt, hogy az vélt vagy hamis. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy vannak olyan tényleges fizikai változások, amelyek a placebo-hatás miatt következnek be. Ilyen például a szervezet endorfintermelése, ami a test egyik természetes fájdalomcsillapítója.

Az egyik probléma a placebo-hatással az, hogy nehezen lehet megkülönböztetni a valódi gyógyszerhasználat valódi hatásaitól egy kutatás során. Ha sikerülne megtalálni a módját, hogy az orvosok különbséget tegyenek a placebo-hatás és a valódi kezelés hatásai között, az javíthatja a kezelést és csökkentheti a gyógyszertesztek költségeit. Emellett további tanulmányok szükségesek ahhoz, hogy jobban megismerhessék a placebo-hatás felhasználási lehetőségét a betegségek kezelésében.

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; Forrás: WebMD; Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.