Kerülik az orvosok a gyógyszer-mellékhatás jelentését

Szerző: Független Hírügynökség

Bár kötelező az orvosoknak jelenteni a gyógyszerek súlyos mellékhatásait, többségük ezt mégsem jelzi a hatóságoknak - írja a Népszabadság a sanofi-aventis kutatására hivatkozva.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézethez tavaly 750 bejelentés érkezett nem várt mellékhatásokról, de ha minden esetet regisztrálnának, akkor becslések szerint ez a szám 2-5000 között lenne.

A gyógyszeripari cég a vizsgálatban 1028 orvost kérdezett meg, közülük sokan arról számoltak be, hogy heti egy-két esettel is találkoznak, ami miatt terápiát kell változtatniuk.

A felmérés szerint azért nem jelzik a mellékhatásokat, mert tartanak attól, hogy a bejelentés utáni vizsgálatban megkérdőjelezik, hogy jó döntés volt-e az adott gyógyszer alkalmazása és egyébként is nagy lenne az adminisztráció. A Népszabadság a felmérésről több orvost is megkérdezett, akik lényegében megerősítették a kutatás adatait, hozzátéve: tudják, hogy nem helyes amit tesznek.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.