• Ki nyerte meg az év praxisát 2012-ben?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kiderül február 14 - én csütörtökön 11 órakor a díjátadó ünnepségen. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Arany János utcai épületének VIII. emeleti nagytermében veheti át a 10 legelismertebb határon túli, és a 10 legelismertebb hazai háziorvos a nyerteseknek járó „Az év praxisa a Kárpát medencében” elismerést, és a vele járó ajándékokat.

    Az okleveleket Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, Beneda Attila kabinetfőnök és Balogh Sándor az OALI főigazgatója adja át.

    Több mint 200 ajánlás érkezett, egyharmada határon túli, kétharmada hazai.  Pécstől Salgótarjánon át Baktalórántházáig számos vidéki ajánlás érkezett. A legfiatalabb ajánló a 13 éves Kitty, a legtöbb ajánlást - 23 - egy budapesti doktornő kapta, őt baktalórántházi kollégája követi 20 ajánlással. Nemcsak itthonról, hanem a Kárpát-medence legtöbb régiójából jöttek jelölések: Erdélyből, Szerbiából, Szlovákiából, és a Vajdaságból sokszor apró kis falvakból.

    Hirdetések

    A bírálóbizottság tagjai - Dr. Balogh Sándor, Bakonyi Péter, Dr. Bedros J. Róbert, Berszán Lajos, Dr. Farsang Csaba,  Dr. Fekete György, Dr. Hajnal Ferenc, Dr. Illyés László, Dr. Kásler Miklós Dr. Kiss Róbert, Lenkefi Ida, Oszwald Marika és Zettwitz Sándor - hosszas töprengés,  és egyeztetés után választották ki a bőséges kínálatból a 10-10 legjobb történetet. A zsűri szakemberekből és jeles közéleti személyiségekből állt - onkológus, kardiológus, gyermekgyógyász, kórházigazgató, televíziós szakember, plébános, de akadt köztük szállodaigazgató és operettprimadonna is -  akik bár  fontosnak tartották a szakmaiságot, a legfontosabb szempont  a díj odaítélésénél, az emberség, az empátia, a  munka  társadalmi értéke volt.

    Az év praxisa


    Az év praxisa a Kárpát medencében pályázaton a páciensek november 30-ig díjazhatták háziorvosukat, történetükkel. Írhattak az orvos és a nővér szaktudásáról, empátiájáról, arról, mennyire ért az idősek, a gyerekek nyelvén, a jó orvos-beteg kapcsolatról, a bizalomról, vagy éppen az életmentő beavatkozásokról, mert ilyen sztorikkal is találkoztunk. Az idei ajánlás tehát november 30-án lezárult, a zsűri eldöntötte, hogy melyik 10-10 praxis kerül fel a portálra. A szavazók december 15. és december 30. között adhatták le voksaikat, négyóránként, azaz naponta hatszor.

    A páciensek szerint a legnépszerűbb, ha egy háziorvos rendelési idő után is rendelkezésre áll, a legelhivatottabbak pedig meglátogatják betegeiket a kórházban, vagy éppen otthon, hívás nélkül is.  Akad doktornő, - ő is a nyertesek között van - aki saját édesapja MR vizsgálatát adja át betegének, hogy ne kelljen egy hónapot várnia kislánya agydaganat gyanújával. Dicsérik a szintén TOP listás háziorvost, mert megmentette inzulinos betege életét, újraélesztette infarktusos betegét, a másik páciensnek pedig megmentette lábát az amputációtól. A beteg számára fontos, ha orvosának vannak érzelmei, empátiája, nem hiánycikk nála a jó szó, a mosoly, és használja az alternatív gyógymódokat is. Olykor kerékpáron jelenik meg, máskor pizsamában, köntösben rohan, ha éjszaka hívják, rendszeresen szervez szűrővizsgálatot, és akad, aki a beteg helyett még a gyógyszert is kifizeti.

    A sorrendet - ahogyan az elmúlt esztendőkben is,- nem a zsűri, hanem a portál olvasóinak szavazatai döntötték el. 2012.  december 15-től december 30-ig szinte napról napra, óráról órára változtak a helyezések.

    A kéthetes internetes szavazás valóságos mozgalommá terebélyesedett

    Az Oromhegyesi Helyi Közösség / Vajdaság  / elnöke például  kiírta a Facebookon lévő Év praxisa oldalra, hogy náluk nemcsak az egész település - 1800 lakos -  de a testvértelepülések polgárai, a faluból elszármazottak, rokonaik és barátaik is szavaztak a település  versenyben lévő doktornőjére. A szavazás utolsó napján- december 30-án este 10 órakor aggódva jelezte, hogy talán meghackelték a portált, mert nem érik el. Aztán kiderült nem nálunk van a baj, náluk túlterhelt a szolgáltató. Példaértékű, ahogyan egy egész falu állt csatasorba orvosáért.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Legalább ilyen lendülettel szavaztak a záhonyiak, valamint a tiszamogyorósi, az eperjeskei és a mándi lakosok háziorvosukra, miközben egyik dicsérő levél követte a másikat  munkájáról a  közösségi portálon.  Az első két helyezett egyébként közel tíz-tízezer szavazatot kapott.

    (azevpraxisa.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    Egyetlen fecni akár életet is menthet

    Amikor belépünk egy rendelőbe, és elmondjuk a panaszainkat, a „milyen gyógyszereket szed” vagy az „érzékeny-e valamilyen készítményre” mondatok az első kérdések között szoktak szerepelni, amit kezelőorvosunk nekünk szegez. Sajnálatos módon ezen a ponton gyakran megakad a beszélgetés, a hatékony kezelési terv felállítása pedig szertefoszlik.

    Tünetek, amikkel orvoshoz kell fordulni

    Számtalan olyan súlyos vagy nem túl súlyosnak látszó tünettel szembesülhetünk, amelyek megjelenése esetén tanácsos minél hamarabb orvoshoz fordulni. Melyek ezek?

    A gyógyszereken túl - Az orvos figyelmének gyógyító ereje

    Nemrégiben bebizonyosodott, hogy nemcsak a gyógyszerek képesek csökkenteni a betegek fájdalmát, de a bizalomgerjesztő orvosi jelenlét is. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakembere a szakértelem és az empátia jelentőségéről beszélt.

    Az év praxisa a Kárpát-medencében - Íme a díjazottak

    Mindszentről és Erdélyből, Mádéfalváról érkezett a két első helyezett. A hetedik alkalommal kiírt pályázatot Dr. Ávéd János hazai és Dr. Kovács Rozália határon túli háziorvos nyerte meg.

    Az iskolaorvosok több segítséget remélnek a gyermekek érdekében

    A szülők közül sokan nem is tudják, hogy ki a gyermekük iskolai orvosa, hogy mikor rendel és milyen tevékenységet lát el. Szabály szerint minden oktatási intézményben jól látható helyen ki van függesztve az orvos neve, rendelési ideje, és ugyanez vonatkozik a védőnőkre, a pszichológusokra és logopédusokra is. Dr. Poncsák Anikó, iskolaorvossal beszélgettünk mindarról, amit a tanév kezdetén mindenkinek érdemes tudni az iskolaorvosi tevékenységről.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA