• Mi az összefüggés a cukorbetegség és a szívbetegségek között?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Hatással van-e a cukorbetegség a szívre? Van-e kapcsolat a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések között? A válasz határozott igen!

    Csökkentse szív-érrendszeri kockázatát! Kérdezze meg orvosát a kezelési lehetőségekről. 2-es típusú cukorbetegség esetén fokozott az olyan szív-érrendszeri szövődmények veszélye, mint a szívinfarktus vagy a stroke. Az állandó magas vércukorszint károsan hat a vérerekre és a szívre. Jó hír azonban, hogy cukorbetegségének folyamatos karban tartásával megóvhatja a szíve egészségét is! 

    2-es típusú cukorbeteg? Figyel a vércukrára? Vigyázzon a szívére is!

    Hirdetések

    Mi is az a cukorbetegség?

    A cukorbetegség (diabétesz) olyan krónikus állapot, mely következtében a vér glükóz (cukor) tartalma megemelkedett. 

    Amikor eszünk, szervezetünk az ételt cukorrá alakítja, ami aztán a vérbe kerül. Az inzulin segít abban, hogy a cukor a vérből a sejtekhez eljusson. A sejteknek ugyanis szükségük van a cukorra, ebből látnak el energiával bennünket, vagy eltárolják azt későbbi használatra. 

    Cukorbetegség esetén az inzulinnal van valamilyen probléma. A cukorbetegségnek 3 típusát különítjük el:

    • 1-es típusú – Amikor a szervezet nem tud inzulint termelni.
    • 2-es típusú – Amikor a szervezet az inzulint nem megfelelően használja fel.
    • Terhességi – Amikor várandósság során alakul ki a magas vércukorszint.

    Mit kell tudni a 2-es típusú cukorbetegségről?

    Amikor a szervezet nem megfelelően használja fel az inzulint, az inzulinrezisztenciára válaszul a hasnyálmirigy még többet kezd termelni belőle. Hosszú távon azonban a hasnyálmirigy nem tud elegendő inzulint előállítani a vércukor normál szinten tartásához, és a vércukorszint kórosan magasra emelkedik. Ilyenkor a diagnózis 2-es típusú cukorbetegség. A cukorbetegség ezen formája felnőtteknél gyakoribb, de gyerekeknél is előfordulhat. 

    A 2-es típusú cukorbetegség kockázatát növeli a

    Hogyan kezelhető a 2-es típusú cukorbetegség?

    Életmódbeli változtatások és gyógyszeres kezelés kombinációjával a vércukorszint nagyon jól karban tartható.

    Két célt tartson szem előtt: egyrészt azt, hogy nap mint nap jól érezze magát, másrészt pedig, hogy megelőzze vagy legalább késleltesse a hosszú távú egészségügyi következményeket. Mindkét esetben figyeljen az étrendje átgondolt megtervezésére, válasszon egészséges élelmiszereket és fordítson elég figyelmet a mozgásra is. Ajánlott a dohányzásról való leszokás, emellett kerülje az alkoholfogyasztást és a stresszt!

    Orvosa feltehetően gyógyszert vagy inzulint is fel fog írni.

    Bár a cukorbetegség nem gyógyítható, de jól karban tartható, így teljes értékű életet élhet vele!

    Hogyan védheti a szívét?

    Fontos szabály 2-es típusú cukorbetegség esetén, hogy ne csak a vércukorszintjére, hanem a szívére is gondoljon!

    Kezdje azzal, hogy mindent megkérdez, ami a cukorbetegséggel vagy szívbetegségekkel kapcsolatban érdekli! Beszélje meg orvosával, mit tehet a szívbetegség kockázatának csökkentése érdekében. Határozzanak meg pontos célokat a HbA1c-, vérnyomás- és koleszterinértékeket illetően, valamint beszéljék meg, hogyan lehet ezeket az értékeket elérni!

    Orvosa olyan kezelést is ajánlhat, ami a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében is segíthet! Kérdezze róla!

    A cukorbetegség kezelés eredményességének nyomon követésére használjon ilyen táblázatot:

    Cukorbetegségek értékek táblázat

    HbA1c (legalább évente kétszer)

    Személyes cél

    Dátum

     

     

     

     

    Eredmény

     

     

     

     

    Vérnyomás (minden alkalommal)

    Személyes cél

    Dátum

     

     

     

     

    Eredmény

     

     

     

     

    Koleszterin (évente egyszer)

    Személyes cél

    Dátum

     

     

     

     

    Eredmény

     

     

     

     

    Mit jelentenek az alábbi kifejezések?
    1. HbA1c

    A HbA1c teszt az elmúlt 3 hónap vércukorszint értékeinek átlagát mutatja meg. Ezt az értéket azért fontos tudni, mert az állandóan magas vércukorszint károsíthatja a vérerek, a szív, a vesék, a lábak és a szemek egészségét.

    Kívánt cél: A HbA1c célértéke a legtöbb cukorbetegnél 7 alatti, de ez az életkortól és az állapottól is függ. Kérdezze orvosát a részletekről!

    2. Vérnyomás

    A vérnyomás a vérnek az erek falára kifejtett nyomását mutatja meg. Ha ez a nyomás túl magas, a szívnek keményebben kell dolgoznia, ami növeli az infarktus, a stroke és egyéb problémák kialakulásának kockázatát.

    Kívánt cél: Az általánosan elfogadott cél a 140 Hgmm alatti érték. Cukorbetegség esetén beszéljen orvosával az Ön számára ajánlott célértékről!

    3. Koleszterin

    A koleszterinszint azt mutatja meg, mennyi zsír van a vérben. A „rossz” koleszterinként is ismert LDL plakk-képződést okozhat az artériákban, ami szívbetegséghez vezethet. A „jó” HDL koleszterin azonban eltávolíthatja az LDL-koleszterint, és védi a szívet.

    Kívánt cél: Nincs általános ajánlás az LDL- és HDL-értékekre, ezért kérdezze kezelőorvosát, mit tanácsol az Ön számára, és ajánlja-e koleszterincsökkentő gyógyszer alkalmazását!

    A jelen anyag a Boehringer Ingelheim közreműködésével készült. További kérdéseivel kérjük, hogy forduljon kezelőorvosához.
    HU/DIA/0817/00092a, lezárás dátuma: 2017.11.08.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tévhitek a pszichiátriában

    Dr. Dinya Zoltán

    A pszichiátriát számos hiedelem övezi. Lássuk a leggyakoribbakat.

    Védjegy bevezetése

    PRIMUS

    Iparági minőségbiztosítási rendszert hoztak létre a magánegészségügyben.

    Figyelmeztető jelek: mikor gondoljon...

    Cukorbetegeknél a szívbetegség kialakulásának kockázata fokozott: a diabéteszben szenvedőknél 2-4-szer nagyobb a kockázata a szív- és...

    A diabéteszes láb kialakulása, a...

    A diabéteszes láb tünetei olyan komplex szövődmények miatt jelentkeznek, melyek az erek elváltozásai és a perifériás neuropátia...

    Diabéteszes ketoacidózis - Megelőzés és...

    A cukorbeteg figyeljen a diétájára, és a pontos inzulinadagolásra. Hogyan lehet megelőzni a diabéteszes ketoacidózist? Melyek a...

    A cukorbetegség szív- és érrendszeri...

    A cukorbetegség világszerte népegészségügyi problémát jelent. Magyarországon kb. 1,5 millióra becsülhető a cukorbetegek száma, azonban a...

    Hat halálos veszély a férfiakra nézve

    A halálozási listákat vezető betegségekben elhunytak között mindig nagyobb a férfiak aránya, mint a nőké, egyetlen kivételt az...

    A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei

    A 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz mellitusz) kialakulásáról sokan nem is tudnak, mivel a szervezet egy ideig képes ellensúlyozni az...

    A zajártalom még a diabétesz...

    A nagyvárosi életnek számos egészségkárosító hatása van. A zajártalom mellett a levegőszennyezettség is károsíthatja az egészséget....

    A látásvesztések egy része megelőzhető...

    Évente ezer ember veszíti el a látását Magyarországon cukorbetegség miatt, pedig ezeknek az eseteknek a 90 százaléka megelőzhető lenne...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA