• A rühatkák magukkal a hámsejtekkel táplálkoznak. A vékonyabb bőrterületeket részesítik előnyben, ahová könnyebben befúrják magukat, úgymint az ujjak közötti területek, az emlőbimbó udvara, a nemi szervek és azok környéki terület.

    A rühesség (scabies) parazitafertőzés, melyet egy atka, az Acarus siro varius hominis (régi nevén Sarcoptes scabiei varius hominis) okoz. Ezen atka megtermékenyített nősténye befúrja magát a hámsejtekbe és ezen járatokba rakja a petéit. A nőstény néhány hét alatt elpusztul, de a lárvák a petékből körülbelül három hét alatt kikelnek.

    A rühatkák magukkal a hámsejtekkel táplálkoznak. A vékonyabb bőrterületeket részesítik előnyben, ahová könnyebben befúrják magukat, úgymint az ujjak közötti területek, az emlőbimbó udvara, a nemi szervek és azok környéki terület, a hajlatok feletti bőrterületek, a könyök, a köldök bőre. Az arc és a fejbőr zsírosabb bőre általában megkímélt.

    Hirdetések

    Hogyan terjed a rühesség?


    A fertőzés közvetlen emberi kontaktussal terjed, de ritkábban ruhaneműk, ágyneműk is közvetíthetik. Ritka az állatról emberre való terjedés. A tünetek lappangási ideje viszonylag hosszú, 2-6 hét, néha több is lehet.

    Maga a scabies fertőzés nem okoz speciális bőrtüneteket, viszont a szervezet érzékennyé, allergiássá válik a bőrben tartózkodó élősködőkre ill. az ürülékükre. Emiatt a fokozottan érzékeny bőrön apró kiütések jelenhetnek meg, néhány betegnél a tartósan fennálló fertőzés elszórtan bőr alatti csomókat hoz létre. A legjellemzőbb, hogy a kifejezett viszketés miatt pontszerű vakarásnyomokkal van borítva a bőrfelszín.

    A kivakart bőrterületek néha, főleg legyengült állapotú betegeken, felülfertőződhetnek. Ilyen esetben testszerte gennyes pörkök, vastag szaruréteg borítja a bőrfelszínt, amely igen fertőző állapot.

    A téma cikkei

    13/1 Orsóférgesség
    13/2 Cérnagiliszta-betegség
    13/3 Élősködők: ostorférgesség
    13/4 Toxocariasis
    13/5 Hólyagférgesség
    13/6 Galandféreg, galandférgesség
    13/7 Rühesség
    13/8 Tetvesség
    13/9 Chlamydia trachomatis
    13/10 Trichomoniasis - Gyakori szexuális úton terjedő fertőzés
    13/11 Giardiasis
    13/12 Toxoplasmosis
    13/13 Pneumocystis carnii

    Az igen jelentős viszketés, amellyel a betegség jár, jellegzetesen este, ágymeleg hatására fokozódik. Ennek az az oka, hogy ilyenkor az atkák elkezdenek vándorolni a járatokban.

    Milyen vizsgálatokra számíthat?

    A betegség kórisméje gyakorlatilag a látott tünetek, illetve a panaszok alapján felállítható. Jellemző, hogy a családban vagy a beteg környezetében lévő emberek közül másnak is jelentkeznek hasonló panaszai.

    Ritkán sor kerül mikroszkópos vizsgálatra, a rühatka bőrből vagy az azt borító pörkökből való kiemelése után, még ritkábban a bizonytalan esetekben bőrminta vételére, szövettani elemzésére kerülhet sor.

    Hogyan kezelhető a rühesség?

    A betegség kezelése során benzilbenzoát tartalmú folyadék vagy szalicilát és kén tartalmú kenőcs a leggyakrabban használatos. Ezek a különböző kenőkúrák lehetnek 24 órásak vagy 3 napig tartóak, attól függően, hogy melyik az alkalmazott szer.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A terápia része kell, hogy legyen a ruházat és az ágynemű fertőtlenítő, magas hőfokon történő mosása, vasalása. A nem mosható textíliákat légmentesen el kell zárni nylonzsákokba legalább 4 hónapra. Legalább ilyen fontos a beteg környezetében élők kezelése, a hosszú lappangási idő miatt még akkor is, ha azok panaszmentesek.

    Nem végezhető viszont az említett kenőkúra koraszülötteken, alacsony súlyú újszülöttön, alultáplált vagy epilepsziás gyermeken. Óvatosan kell eljárni, ha kiterjedten vannak egyéb bőrtünetek, például atópiás ekcéma, ilyenkor ugyanis erős irritatív reakciót válthat ki a kenőcs, ezenkívül a hámfosztott területeken keresztül nagyobb mennyiségű szer szívódhat fel a keringésbe.

    Egy átlagos rühfertőzés 3 nap alatt megszüntethető, viszont a viszketés jóval később, lassan, fokozatosan enyhülve szűnik meg.

    (Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász, DRportal szakértő)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Só utáni sóvárgás

    A só utáni sóvárgás mögött néha súlyos egészségügyi állapot húzódik meg. Az Addison-kór leggyakoribb jelei és tünetei.

    A reumatológiai betegségek rehabilitációja

    Kiknek van szüksége rehabilitációra? Hogyan és hol történik a rehabilitáció?

    Gyakori vizelési inger

    Sokaknál előforduló jelenségről van szó, amelynek hátterében nem csupán testi okok állhatnak, hanem lelki tényezők is kiválthatják.

    A végtagok fájdalmas kivörösödése

    Milyen tünetek jellemzőek az erythromelalgia nevű betegségre? Milyen kezelési lehetőségek léteznek?

   •  

    Hozzászólások (5)
    Írta: Kövi Rózsa
    Csecsemők esetén nem lehet benzilbenzoáttal kezelni őket. Ez érthető. Van egy növény, ami megszünteti a rühességet: a neem olaj. Ezt fürdővizbe kell tenni. Vagy talán még a diófalevél.Fontos, ha lekezeltük, akkor 3 napig menjünk el otthonról. Ne érintsük meg a rühes ruhákat. 3 nap múlva újból használhatók, ezalatt táplálék hiányában megdöglöttek.A bőrgyógyászok totál homályban vannak efelől. Mikor nekem volt, a nő behivta egy másik kollégáját is és együtt kiötlötték, hogy a szteroidos+ekcéma elleni kenőccsel biztos meggyógyítanak. Pénzkidobás.Különben én mondtam, hogy biztos rühesedés, de nem fogták fel, mondván, macskától nem lehet elkapni. Ők már tudják.Érdelkes módon a gyógyszertáros egyből javasolta a Linimentumot.Nekem 2* volt. Amikor macskától kaptam, csak kézfejen, vagy könyökig tartott.Embertől elkapottnál aztán tetőtől talpig mindenütt-fejbőrön is.Kezelés után még egy hétig éreztem, de ezek inkább a járatok voltak, amit a bőrbe fúrtak.Szóval a bőrgyógyászoknak vhogy képezni kéne magukat, és ne gondolják, hogy ez max. a háború alatt volt. Érdemes lenne hallgatniuk az állatorvosokra is.Ennyivel tudok hozzájárulni a témához.

    Írta: Ericat
    A börbetegségek hátterében nagyon gyakran húzodik parazita okozta fertözés, az atkákat szinte lehetetlen kiirtani egy többtagu család esetében. A tünetek késöbb is kiujulhatnak. Nagyon kérem a börgyógyászokat és háziorvosokat, hogy vegyék komolyabban ezt a területet.Nem lehet 3 nap alatt leszámolni a rüheséggel, még korházi feltételek mellett is nagyon nehéz.Többször volt benne részem, ezért tudom, hogy csak panaszmentes állapot létezik.Az atkák népes családja közül,sem csak a rüh-atka okoz problémát. Aki állatokkal foglalkozik az tudja.Börgy´gyászok és parazitologusok kidolgozhatnának egy olyan készitményt ami az emberek számára is alkalmazható, hiszen pl. kutyák , macskák számára már létezik ilyen.

    Írta: Ápoló
    Tisztelettel kérdezném,mi van olyan esetekben mikor az ember a munkahelyén kapja el? (pl. kórház)És ha a fertőzött személy kezelésre történt ,de fen áll az újra fertőződés veszélye?Van valami hosszan tartó vagy megelőző szer?

    Lapozzon a hozzászólások között!