• Dr. Bodnár Edina

        bőrgyógyász szakorvos Szeretnék kérdezni tőle

        3948

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        bőrgyógyász

        Bemutatkozás:


        Születési hely, idő: Debrecen, 1978.12.18.



        Tanulmányok:




        • 1985 - 1993 Margit téri Általános Iskola, Debrecen


        • 1993 - 1997 Tóth Árpád Gimnázium biológia-kémia tagozat, Debrecen


        • 1997 - 2003 DOTE Általános Orvosi Kar, Debrecen (summa cum laude minősítés)


        • 2003 - 2008 DE OEC Bőrgyógyászati Klinika


        • 2008 - Bőrgyógyászat szakvizsga


        • 2014 - Klinikai onkológia szakvizsga

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Bodnár Edina legutóbbi válaszai
        Ha Önnek tél óta nem volt herpesze, akkor nem valószínű, hogy Öntől kapta el, feltéve hogy herpesze van a partnerének. Lehetséges hogy övsömör, ami a bárányhimlő reaktivációja. Valószínű hogy Önnél nem fognak tünetek jelentkezni.
        Valószínű hogy ún. trombotizált angioma (apró értágulat, ami elzáródott), ami szerencsére magától el szokott múlni. Ha nem múlik el 1 hónap alatt, akkor mutassa meg személyesen is bőrgyógyásznak.
        Sajnos valószínű, hogy rühesség okozza a panaszt. Kezeljék le magukat Linimentum scabicidummal vagy InfectoScabbal, és fertőtlenítsék az ágyneműt, ruhákat.
        Valószínű valamilyen bakteriális vagy vírusfertőzés okozhatta a problémát. Forduljanak személyesen bőrgyógyászhoz, mert kép nélkül sajnos nem tudok biztosat mondani.
        A fitymaszűkületen a steroid krémek (pl. Advantan/Locoid) segíthetnek, elkerülhető vele a műtét. A vércukor rendes szinten tartása szintén nagyon fontos, mert a gombás fertőzések tovább szűkítik a fitymát. Esetleg időnként használhat gomba ellenes hatóanyagot is tartalmazó steroid krémet (pl. Travocort, Pimafucort). A steroid krémek receptkötelesek, de háziorvos is fel írhatja őket.
        Félévenként ellenőrzés elegendő, de ha bármilyen elváltozást észlel magán, azonnal orvoshoz kell fordulni. A napégést, illetve reggel 10 ès délután 3 óra között a napon való tartózkodást kerülje. Használjon 50+ UVA és UVB tartományban is védő fényvédő krémet, de azzal se tartózkodjon egyfolytában sokat a napon, illetve 2 óránként kenje újra.
        A meleg és az ételek is gyakran okoznak ilyen kiütéseket. Adjon a kicsinek Fenistil cseppet, és kenjék a kiütéseket vizes rázókeverékkel. Próbáljon meg egy-egy kis időre kihagyni 1-1 ételt, hátha kiderül melyik étel okozza a kiütéseket.
        Valószínű, hogy valamire (legtöbbször étel) allergiás a pici. Fenistil cseppet adjon neki, és helyileg Susp.siccans rázókeveréket. Próbálja kikövetkeztetni, hogy melyik étel lehet a bűnös. Egy időre hagyjon el 1-1 ételt, hátha kiderül a probléma oka.
        Valószínű, hogy gombás fertőzés okozza a problémát. Kezeljék Canesten krémmel.
        Sajnos nem kaptam fotót a kérdéshez. De mindenképp személyes bőrgyógyászati vizsgálatot javaslok, mert fotó alapján nem lehet eldönteni, hogy az elváltozás melanoma áttét-e, sokszor csak a szövettani vizsgálat segít a pontos diagnózisban.
        Valószínű hogy nem kapta el a fertőzést, de a vírus tünetmentesen is lappanghat a szervezetben.
        Nem hiszem, hogy a Roaccutan okozza a problémát. Az emelkedett bilirubin szint miatt belgyógyászati vizsgálatot, a rossz közérzet, étvàgytalanság miatt pedig endokrinológiai vizsgálatot (hypothyreosis?) javaslok.
        Kiszáradásos ekzéma vagy ichtiosis okoz ilyen tüneteket. Ureás testápolót használjon minden nap naponta többször, és naponta egyszer steroid tartalmú kevert kenőcsöt. Érdemes lenne személyesen felkeresnie bőrgyógyászati allergológia szakrendelést, ahol kiderülhet a panaszokat kiváltó tényező.
        Valószínű hogy gombás, vagy bakteriális fertőzés tartja fent a panaszt. Kezelje Travocort krémmel. Amíg nem szűnik meg a panasz, használjanak óvszert.
        Kedves Kérdező! A pajzsmirigy problémák sajnos hajhullással, a fejbőr gyulladásával, az alulműködés a hajszálak elvékonyodásával is együtt jár. Nagyon fontos a pajzsmirigyhormonok megfelelő beállítása. Forcapil kapszulát, illetve szelén tablettát szedjen, helyileg ha gyulladt a fejbőr, akkor Alpicort oldatot javaslok. Üdvözlettel: Dr. Bodnár Edina