• Dr. Bodnár Edina

        bőrgyógyász szakorvos

        4023

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        bőrgyógyász

        Bemutatkozás:


        Születési hely, idő: Debrecen, 1978.12.18.



        Tanulmányok:




        • 1985 - 1993 Margit téri Általános Iskola, Debrecen


        • 1993 - 1997 Tóth Árpád Gimnázium biológia-kémia tagozat, Debrecen


        • 1997 - 2003 DOTE Általános Orvosi Kar, Debrecen (summa cum laude minősítés)


        • 2003 - 2008 DE OEC Bőrgyógyászati Klinika


        • 2008 - Bőrgyógyászat szakvizsga


        • 2014 - Klinikai onkológia szakvizsga

      • Hirdetések
      • Dr. Bodnár Edina legutóbbi válaszai
        Sajnos a kép elég homályos és csak egy lézió látható, az egész háta nem. Azt javaslom, hogy próbálja meg Travocort krémmel kezelni.
        A kép alapján típusos xantogranuloma juvenile található a kisfia nyakán. Gyakori, jóindulatú elváltozás, ami extrém esetben akár több centiméteresre is növekedhet. 3-6 éves korra spontán visszafejlődik, ezért érdemes várni. Amennyiben később sem múlna el magától, számos módon eltávolítható. Legtöbbször csak egy elváltozás van a bőrön, de több lézió esetén igen ritkán szem, tüdő, máj, lép, here, szívburok, vese, mellékvese, csont és a központi idegrendszer elváltozását figyelték meg.
        Valószínű hogy vírusos szemölcs van a nemi szervén. Ha tud, csatoljon fotót, mert úgy tudok pontosabb diagnózist és kezelést javasolni.
        Nagyon fontos hogy 5x800mg dózisban minél előbb elkezdje az aciclovir hatóanyagú gyógyszer szedését. Emellett B-vitaminokat, carbamazepin és tramadol hatóanyagú fájdalomcsillapítókat szedhet. Sajnos a bőrtünetek hetekig, a fájdalom hónapokig megmaradhat.
        Körömágyban lèvő anyajegy okozhatja a barna csíkot a körmön. Vizsgáltassa meg személyesen bőrgyógyásszal és kerülje a köröm mechanikai sérülését.
        A legvalószínűbb hogy a Tantum verde okozza a bőrtüneteket, ezért hagyják abba a használatát. Ha antihisztamin (pl. Fenistil csepp) és lokális szteroid (pl. Locoid/Advantan krém) mellett nem javulnak látványosan a tünetek, mindenképp menjenek vissza a bőrgyógyaszatra.
        Igen, hatásos lesz a gyógyszer, még úgy is ha eszik közben tiltott ételt.
        Érdemes lenne személyesen megmutatni bőrgyógyásznak, és ha nem volt mostanában mammographián, oda is érdemes lenne elmennie. Lehet hogy csak irritáció, gombás fertőzés okozza a panaszt, de daganat, illetve daganatmegelőző állapot is állhat a háttérben.
        A csípések megmaradhatnak ilyen formában. Kezelje Fucicort kenőccsel naponta 2x.
        A két krém hatóanyaga ugyanaz, ezért mindegy hogy melyiket alkalmazza. A kezelés időtartama legalább 2 hét. Kézről nem valószínű a fertőzés, de orális szex útján is megkaphatta a fertőzést.
        Sajnos a leírás alapján nem tudom megmondani, hogy mi okozza a panaszát. Keressen fel személyesen bőrgyógyászt.
        Bakteriális vagy gombás fertőzés okozza a panaszt. Mutassa meg személyesen bőrgyógyásznak, mert lehet hogy antibiotikumot kell szednie.
        Valószínű az az infekció váltja ki a kiütéseket, amire az antibiotikumot szedte. A fogászati góc, illetve az antibiotikum szerepe sem zárható ki. A gombás eredetet én sem tartom valószínűnek. A fogászati gócot meg kell szűntetni. Addigis szedjen antihisztamint.
        A kép alapján ún. angiomáknak, értágulatoknak látom, amik jóindulatú elváltozások. Érdemes személyesen is felkeresni egy bőrgyógyászt, mert egy fotó nem helyettesíti a dermatoscopos vizsgálatot, így nem tudok pontos diagnózist adni.
        Szőrtüszőgyulladás okozta a tünetet, melynek a nyoma akár hónapokig is meglátszódhat.