• Dr. Bodnár Edina

        bőrgyógyász szakorvos Szeretnék kérdezni tőle

        4079

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        bőrgyógyász

        Bemutatkozás:


        Születési hely, idő: Debrecen, 1978.12.18.



        Tanulmányok:




        • 1985 - 1993 Margit téri Általános Iskola, Debrecen


        • 1993 - 1997 Tóth Árpád Gimnázium biológia-kémia tagozat, Debrecen


        • 1997 - 2003 DOTE Általános Orvosi Kar, Debrecen (summa cum laude minősítés)


        • 2003 - 2008 DE OEC Bőrgyógyászati Klinika


        • 2008 - Bőrgyógyászat szakvizsga


        • 2014 - Klinikai onkológia szakvizsga

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Bodnár Edina legutóbbi válaszai
        A gyógyulás az immunrendszerétől függ, végső soron az győzi le, a gyógyszer csak segít ebben A labort nem kell ismételni, nyugodtan szedheti a gyógyszert hónapokig is.
        Szinte minden szexuális úton terjedő fertőzést elkaphat így is. Sajnos aktus utáni gyógyszerről mèg nem tudok. Ha nincsenek tünetek, akkor az aktus után 6 héttel érdemes felkeresnie egy STD szakrendelést.
        A legvalószínűbb a gombás fertőzés, ezért folytassa a Canesten kezelést. Amennyiben mégsem múlna, akkor keressen fel személyesen bőrgyógyászt.
        Allergiás eredetű a kiütés, lehet hogy a kórházi fertőtlenítőre, mosószerre. Antihisztamint (pl. Cetirizin/Xyzal/Aerius) kellene szednie, lokálisan pedig steroid (pl. Advantan/Elocom) krém lenne indokolt.
        Az lenne a legjobb, ha a gennyből tenyèsztésre mintát tudnának küldeni, és az eredmény függvényében célzott kezelést kaphatna. Valószínű hogy belsőleg is kell majd antibiotikum, nem elegendő a lokális kezelés.
        Megpróbálhatja a Solutio antisudorica n. oldatot alkalmazni, amely csökkenti az izzadást. Ami 100%-osan megszünteti egy időre az izzadást, az a botox kezelés. Sajnos elég drága, és kb. 6-8 havonta ismételni kell.
        Valószínű hogy tágult visszerek okozzàk a lilás foltokat, amikre szintén hatásos a kompressziós harisnya. Emellett szedhet Detralex tablettát is.
        Még ételallergia/intolarencia irányban érdemes lenne vizsgálódni. A fejbőrre próbálja meg a Clobex sampont és a Xamiol gélt (mindkettőt bőrgyógyász írja fel). Éjszakai viszketést rühessèg is okoz, esetleg azt is ki kellene zárni.
        Kedves András! Sajnos képet nem kaptam a kérdéshez. Az a baj, hogy a leírás alapján nem tudom megmondani mi okozhatja a problémát.
        Valószínű, hogy vitiligója, azaz pigmenthiánya van, az okozza a szakáll foltos kifehéredését. Ez a betegség összefügg az emelkedett anti dsDNS szinttel, ami autoimmun betegséget jelezhet. Forduljon személyesen immunológushoz és bőrgyógyászhoz. Kerülje a napfényt, használjon fényvédőt!
        Valószínű, hogy ott egy ciszta van a bőr alatt. Nem javaslom a nyomkodását, inkább forduljon vele bőrgyógyászhoz.
        Valószínű hogy a férje már átesett korábban a fertőzésen, és erős az immunrendszere, így nem jelentkeznek nála a tünetek. A lànya valószínű, hogy nem fertőződött meg születéskor.
        Valószínű hogy gombás bőrprobléma okozza a panaszt. Kezelje Travocort krémmel.
        Véleményem szerint érdemes lenne endokrinológushoz fordulni, mert a bőrszárazság és a hajhullás hátterében pajzsmirigy probléma is állhat. Próbáljon meg ún. Ung. hydrophil. nonion. mosakodókrémmel zuhanyozni. Naponta kenje a bőrét Stearin testápolóval.
        Ezek Fordyce-foltok, tágult faggyúmirigyek. Csak esztétikai problémát jelentenek, idővel maguktól visszafejlődnek. Nem fertőzőek, kezelést nem igényelnek.