• A lábgomba tünetei

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ha lábgombáról (tudományos nevén Tinea pedis) beszélünk, legtöbbször Dermatophytonok által okozott fertőzésre gondolunk.

    A lábgomba leggyakoribb okozója a Trichophyton rubrum nevű faj.

    Több mint 9 vagy 10 esetben ez a gomba okozza a fertőzést. Az angolok a lábgombával fertőzött lábat „atléta-láb”-nak (sportoló láb) nevezik.

    A téma cikkei

    4/1 A lábgomba
    4/2 A lábgomba okai
    4/3 A lábgomba tünetei
    4/4 A lábgomba kezelése, megelőzése

    Közép-Európában a lábgomba a leggyakoribb fertőző betegség, mely több férfit érint, mint nőt. Becslések szerint minden tizedik ember szenved a lábgombától.

    Ennek ellenére csak kevesen kezeltetik a kellemetlen gombás fertőzést. Ha a fertőzött ember mezítláb jár, minden egyes lépéssel fertőző hámsejteket hagy maga után, amelyek a következő arra járó csupasz lábán megtapadnak, és kifejlődhet a lábgomba.

    Első sorban a lábujjak között talál magának optimális, azaz nedves és meleg tartózkodási helyet. Számára ezek a legjobb feltételek, amik mellett hosszú időn át zavartalanul terjedhet.

    Hirdetések

    A lábgomba a strandokon is fertőz!


    A leggyakoribb nyári fertőzés okozója, a lábgomba a hazai strandokon is jelen van. A fürdőzőknek nemcsak ettől kell tartaniuk: nem ritka a fürdőzés után a hasmenés, a középfül-gyulladás és a láz sem. A lábgombát nem a vízben, hanem a medence peremén lehet összeszedni, a kórokozó ugyanis a fa-, háncs,- és gumifelületeken telepszik meg.
    Támad a lábgomba!>>

    A lábgomba tünetei

    • Megvastagodott felrakódás a talp(ak)on
    • Lábviszketés és égő érzés
    • Kismértékű részleges kivörösödés
    • Néha kis hólyagok
    • Hámlás, nedvedzés

    A lábgomba egyik változata a lábujjak közötti területeket támadja meg (mycosis interdigitalis). Ekkor a bőr nedvesnek és felpuhultnak (macerált) tűnik. A felpuhult bőrön keresztül könnyen átjuthatnak a kórokozók, és súlyos bőrgyulladást okozhatnak. A mycocis interdigitalis jelentősen növeli az orbánc (erysipelas) kockázatát!

    Az ágyék és a hónalj területén is kialakulhat bőrgomba. A gombafertőzés első sorban azokat a testrészeket veszélyezteti, amelyek nedves felületén ideális körülményeket talál a szaporodáshoz.

    A lábgomba átterjedhet a körmökre is, a körömgomba pedig hosszadalmas, gyakran egy évig is kezelésre szoruló, nehezen gyógyuló megbetegedés.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Folytonos szomjúságérzet

    Fennállása esetén a szervezet úgy érzékeli, hogy abszolút vagy relatív folyadékhiány alakult ki. Mire utalhat?

    Légúti betegségek

    A fűtési szezonban sokan szembesülnek azzal, hogy az ablakokon gyöngyöző pára jelenik meg, ami nem csak esztétikailag zavaró, de számos komoly betegség forrása is.

    A depresszió kezelése

    Nem mindenki reagál egyformán az antidepresszánsok szedésére, a gyógyszeres kezelés folyamatos orvosi konzultációt igényel.

    Diabétesz és hipertónia

    Veszélyesebb a cukorbetegség, ha magas vérnyomás is társul hozzá. Fontos a szigorúbb kontroll!

   •  

    Hozzászólások (3)
    Írta: Tibor
    2015-09-04 00:35
    1.) "több férfit érint mint nőt" : Talán azért mert több férfi dolgozik a gyártás területén mint nő, ahol munkavédelmi zárt cipőt kell viselni.2.) "kevesen kezeltetik" : kezelik, csak mivel műszakban dolgoznak 8-12órákat, ez egy életen át tartó kezelés és megoldják ahogy tudják gyógyszertári anyagokból.

    Írta: Kriszta
    2014-07-13 17:52
    és kinek van ideje napi egy órát lábat áztatni??Sokkal biztosabb a lézer. Nekem gyorsan egoldotta a problémámat.

    Írta: Géza
    2012-09-25 06:28
    Üdv all.10%-os ecetben áztatva a lábat napi 1 órán keresztül. Ezt 4 - 8 alkalommal kell elvégezni. Ezután 1 hét szünet. Innentől kezdve a bőr felső vékony hámrétege elkezd elhalni levedlik mint a kígyó bőre, körömkefével segíthető az eltávolítása. Ha ez megtörtént olyan egészséges lesz a láb bőre min a csecsemőé.