• A lábgomba tünetei

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ha lábgombáról (tudományos nevén Tinea pedis) beszélünk, legtöbbször Dermatophytonok által okozott fertőzésre gondolunk.

    A lábgomba leggyakoribb okozója a Trichophyton rubrum nevű faj.

    Több mint 9 vagy 10 esetben ez a gomba okozza a fertőzést. Az angolok a lábgombával fertőzött lábat „atléta-láb”-nak (sportoló láb) nevezik.

    A téma cikkei 

    4/1 A lábgomba
    4/2 A lábgomba okai
    4/3 A lábgomba tünetei
    4/4 A lábgomba kezelése, megelőzése

    Közép-Európában a lábgomba a leggyakoribb fertőző betegség, mely több férfit érint, mint nőt. Becslések szerint minden tizedik ember szenved a lábgombától.

    Ennek ellenére csak kevesen kezeltetik a kellemetlen gombás fertőzést. Ha a fertőzött ember mezítláb jár, minden egyes lépéssel fertőző hámsejteket hagy maga után, amelyek a következő arra járó csupasz lábán megtapadnak, és kifejlődhet a lábgomba.

    Első sorban a lábujjak között talál magának optimális, azaz nedves és meleg tartózkodási helyet. Számára ezek a legjobb feltételek, amik mellett hosszú időn át zavartalanul terjedhet.

    Hirdetések

    A lábgomba a strandokon is fertőz!

    A leggyakoribb nyári fertőzés okozója, a lábgomba a hazai strandokon is jelen van. A fürdőzőknek nemcsak ettől kell tartaniuk: nem ritka a fürdőzés után a hasmenés, a középfül-gyulladás és a láz sem. A lábgombát nem a vízben, hanem a medence peremén lehet összeszedni, a kórokozó ugyanis a fa-, háncs,- és gumifelületeken telepszik meg.
    Támad a lábgomba!>>

    A lábgomba tünetei

    • Megvastagodott felrakódás a talp(ak)on
    • Lábviszketés és égő érzés
    • Kismértékű részleges kivörösödés
    • Néha kis hólyagok
    • Hámlás, nedvedzés

    A lábgomba egyik változata a lábujjak közötti területeket támadja meg (mycosis interdigitalis). Ekkor a bőr nedvesnek és felpuhultnak (macerált) tűnik. A felpuhult bőrön keresztül könnyen átjuthatnak a kórokozók, és súlyos bőrgyulladást okozhatnak. A mycocis interdigitalis jelentősen növeli az orbánc (erysipelas) kockázatát!

    Az ágyék és a hónalj területén is kialakulhat bőrgomba. A gombafertőzés első sorban azokat a testrészeket veszélyezteti, amelyek nedves felületén ideális körülményeket talál a szaporodáshoz.

    A lábgomba átterjedhet a körmökre is, a körömgomba pedig hosszadalmas, gyakran egy évig is kezelésre szoruló, nehezen gyógyuló megbetegedés.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kullancsok és betegségek

    B. M., szakfordító

    Összegyűjtöttük a leggyakoribb betegségeket, amiket kullancsok terjeszthetnek!

    Éjszakai műszak veszélye

    Cs. K., fordító

    A szervezet belső órájának felborítása növeli a diabétesz és az elhízás kialakulását!

    Atlétaláb, lábgomba, körömgomba, tyúkszem -

    A cipő viselése védi a lábat a külső hatásoktól, ugyanakkor számos betegség (lábgomba, tyúkszem) forrása is lehet. A láb anatómiai és...

    A bőrgomba tünetei és hajlamosító tényezői

    A bőrgombásodás napjainkban gyakori jelenség. Egyes gombafélék környezetünk természetes részei, amelyek csak akkor okoznak betegséget, ha...

    A lábgomba okai

    A lábgomba rendszerint emberről emberre terjed. Ez ritkán történik közvetlen érintkezéssel. Minden emberről, függetlenül attól, hogy...

    Hogyan kezelhető a lábgomba, és hogy előzhető meg a

    A lábgomba könnyen kezelhető. Kezelés nélkül, magától azonban csak ritkán szűnik meg, sőt tovább is terjedhet.

    Láthatatlan veszély a medencék környékén

    A víz nemcsak felüdülést jelenthet a nyári hónapokban, hanem igen jó közvetítő közeg is lehet számos baktérium, vírus és gomba...

    A foltos hajhullás okai és kezelése

    A foltos hajhullás (alopecia areata), más néven körülírt hajhullás érintheti a fejbőrt, illetve valamennyi testrészt, ahol szőrnövekedés...

    Pityriasis formái - Jellemző bőrtünet a finom hámlás

    A pityriasis latin fordításban finom hámlást jelent, így a pityriasis betegségcsoportba olyan kórképek tartoznak, melyekre finom hámlás...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA