Agyvérzés után - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

75 éves anyukámnak agyvérzés következtében megbénult a bal oldala, nehezen érthető a beszéde, nehezen nyel és nem tud fordulni. Azt szeretném kérdezni, mikortól lehet tornáztatni? Lehet-e emelgetni, masszírozni, esetleg krémet használni? Mit szabad és mit nem? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A kérdése egy igen komoly - betegként, hozzátartozóként -, sok embert foglalkoztató problémát érint.

Attól tartok, hogy a válasz meghaladja ezen írás kereteit, úgyhogy a részletes válasz helyett, inkább néhány, az édesanyja számára fontos szempontot említenék, részletesebb információt az alábbi hivatkozásokon találhat:

Az agyvérzés fajtái

1. Az agyi (vascularis) katasztrófák közül a vérzéses (az ún. agyvérzés), ami az agyállományon belül kialakuló vérzést jelenti, illetve az un. subarachnoidealis vérzés, ami az agyalapi artériák kiboltosulásának megrepedése miatt kialakuló, alkalmanként másodlagosan az agyállományt károsító vérzést jelenti.

Ezekben az esetekben az elsődleges feladat az újravérzés megakadályozása, ami a SAV esetében a vérző ér ellátását jelenti, agyvérzés esetén, pedig szoros vérnyomáskontrollt, az erőlködés megakadályozását (székletlazítás, nyugtatás, vérnyomáskontroll).

A klasszikus agyvérzés esetén kb. 1 hét alatt alakul ki a vérzés körül egyfajta tok, tehát az első héten mindenfajta erőlködés, az ágyban való aktív mozgás is nem javasolt. (Az ön édesanyja esetén is ez a legvalószínűbb).

2. Amennyiben agyi infarktusa van a betegnek, akkor a legkorábban aktív és passzív rehabilitáció javasolt (ez lehet a szobatársak betegsége).

Fontos lépések, amit megtehetünk

Az evéssel kapcsolatban fontos, hogy a beteg nyelését, először tiszta vízzel kell megpróbálni; ennek félrenyelése ugyanis nem okoz tüdőgyulladást.

Ha folyadékot biztosan nyel, akkor lehet megpróbálni a szilárd étel adását. Ha a nyelés bizonytalan, akkor a gyomorba levezetett szondán keresztül táplálható a beteg megfelelő tápoldatokkal, illetve kiegészítésként adott, szilárd darabokat nem tartalmazó gyümölcslevekkel, húslevessel. Egyebekben könnyű, sószegény diéta javasolható.

A hozzátartozók számára fontos, a kórházi ápolást (néhány hét) követő időszak megszervezése; a házi ápolási szolgálatok, rehabilitációs osztályok elérhetőségének "felderítése". A beteg otthonának - a megváltozott állapotának - megfelelő állapotba hozása (szőnyegek eltávolítása, kapaszkodók, fürdetést, WC használatot elősegítő eszközök beszerzése).

Igen fontos - mondhatni felmérhetetlen - a beteg számára a pszichés támogatás; ezt elsősorban a hozzátartozók biztosíthatják. Az agyvérzésekre jellemző, hogy a vérömleny felszívódása - így a javulás - lassú, heteket, de inkább hónapokat vehet igénybe.

A realisztikus célok, lehetőségek ismerete a támogatás feltétele, a konkrét esetben (édesanyja esetében), a prognosist, a vérzés pontos kiterjedését, a terápiás tervet, az őt kezelő orvosokkal kell megbeszélni; a megfelelő lelki támogatás anélkül nem lehetséges.

A látogatás gyakoriságát elsősorban a beteg terhelhetősége, igényei, illetve az osztály rendje szabja meg.

Tisztelettel: Dr. Siró Péter neurológus

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.