• Diéta epekövesség esetén

        Az epekőképződést a túlzott zsírbevitel, valamint a csökkent élelmirost-fogyasztás segíti elő, a zöldségek és gyümölcsök, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása viszont véd az epekőképződéssel szemben. Ha azonban már kialakult az epekő, az alábbi diétás tanácsok betartásával javíthatja állapotát és megelőzheti az újabb kövek kialakulását.

        A túlzott zsírbevitel elősegíti az epekő kialakulásának esélyét. Napi 40-60 g zsír fogyasztása, illetve napi 25 g élelmi rost bevitele az ideális a megelőzés szempontjából (ideális testsúly esetén).

        Diéta tünetmentes epekő esetén

        Az epekő téma cikkei

        3/1 Az epekő tünetei, kezelése
        3/2 Epekő műtét: az epehólyag-eltávolítás
        3/3 Diéta epekövesség esetén

        Amennyiben az epekő nem okoz panaszokat, ám ultrahang-vizsgálat során kimutatták az epekövességet, abban az esetben is érdemes figyelni a megfelelő táplálkozásra.

        • A napi táplálékot többszöri, kisebb adagú étkezéssel fogyasszuk el. Ideális a napi négyszeri-ötszöri étkezés.
        • Kerülni kell a túlzott zsírbevitelt. Nehezen emészthetők az éretlen gyümölcsök, a szárazhüvelyesek. Gyakran okoznak panaszt a kelt tésztafélék.
        • Csökkentsük a fűszerezést! A pirított hagyma, az erős, csípős fűszerek használatának mérséklése a cél.

        Hirdetések

        Epeköves görcsroham utáni diéta

        Epekő és más betegségek

        Az epekő okozta panaszok hasonlítanak a nyombélfekély, a vesekövesség, a hasnyálmirigy-gyulladás és a hátsó fali szívizom-infarktus tüneteihez, ezért a diagnózist bízzuk a kezelőorvosra!

        A görcsrohamot közvetlenül követő időszakban a megfelelő folyadékbevitelre kell figyelni, főleg, ha a görcsroham során nagy mennyiségű hányás is volt. Leginkább természetes, szénsavmentes ásványvíz adható. Kerülendő a tea fogyasztása, mivel az önmagában is kiválhat rohamot arra érzékenyekben.

        A rosszullétet követő napon már el lehet kezdeni a táplálékfogyasztást. Gyakori, kis mennyiségű étkezés, maximum napi 20-30 g zsírbevitel az ideális. A folyékony, illetve pépes halmazállapotú ételek fogyasztása ajánlott (sovány húsból készült leves, főtt burgonya, párolt zöldség, sovány-pépes hús, érett gyümölcs).

        Ezt követően fokozatos visszatérés, valamint a kiváltó étel szigorú kerülése a cél.

        Diéta epehólyageltávolítás után

        A műtét után a megváltozott élettani viszonyok miatt diéta bevezetése szükséges.

        A műtétek után néhány hétig a napi 6-8 étkezésből álló étrendet javasolt. Kezdetben az epeköves görcs után alkalmazott diétához hasonlóan kell étkezni. Ezt követően fokozatosan bővíthetjük az étrendet. Napi 4-5 alkalommal történő étkezés, egyszerre mindig kis mennyiségű táplálék elfogyasztása javasolt.

        Epehólyag-eltávolító műtét után még képződhetnek kövek az epeútban is, ezért az étrend összeállításakor törekedni kell az újabb kőképződés megelőzésére. Az étrend legyen zsírszegény (50-60 g zsír naponta), valamint élelmi rostban gazdag.

        Segítség az eligazodáshoz

        Minden epehólyagműtéten átesett egyén fogyaszthat kenyérféléket, zsírszegény kekszeket, zsírszegény tejtermékeket, búzadarát, rizst, érett gyümölcsöt. A tej fogyasztása önmagában nem tanácsos, alapanyagként azonban felhasználható. Ha valamely gyümölcs nyersen fogyasztva panaszt okoz, akkor meg kell reszelni, vagy kompótot kell belőle készíteni, mert így könnyebben emészthetővé válik.

        Szigorúan kerülni kell a magas zsírtartalmú élelmiszerek (szalonna, tepertő, tejszín, zsíros sajtok), kelt tésztaféleségek, éretlen gyümölcsök, szárazhüvelyesek, magas rosttartalmú és illóolajban gazdag főzelékfélék (kelkáposzta, fejes káposzta) fogyasztását. Csökkenteni kell a fűszerezés mértékét is. Főként a csípős paprika, erős fűszerpaprika, chili, fekete bors, pirított vöröshagyma okozhat panaszokat.

        Vannak olyan tápanyagok, amelyek az egyik betegben panaszt okoznak, másikban viszont egyáltalán nem. Ilyen ételféleség a tej, a tojás, a paprika, paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma, továbbá a fűszerek közül a szegfűszeg, fahéj, majoránna, édeskömény, bazsalikom.

        Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

        Forrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

         

        Részletesen  Milyen konkrét élelmiszerek fogyaszthatóak és melyek kerülendők?

        Ez is érdekelheti  Még több diétás tanács krónikus betegeknek!

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Banyapúp - Mit tehetünk?

        Feövenyessy Krisztina

        A mozgásszegény életmódnak köszönhetően bárkinél és bármikor kialakulhat.

        Életmódváltás 50 felett

        Curves

        A változókor minden nőt érint, de nem mindenki éli meg kellemetlenül a tüneteket. (x)

        Gyomor- és nyombélfekély diéta

        Gyomor- és nyombélfekélyes betegek diétájában az alapszabály: sokszor egyen keveset. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2-3 óránként kell...

        Érszűkület: diétás tanácsok a...

        A szív- és érrendszeri megbetegedések hátterében a legtöbb esetben érelmeszesedés (atherosclerosis) áll. Ez az elváltozás mindaddig nem...

        Sclerosis multiplex - Amit Ön is megtehet

        Néhány életviteli szabály betartásával és egyszerű gyakorlattal Ön is igen sokat tehet a sclerosis multiplex tüneteinek enyhítése, a...

        Az epegörcs megelőzése - Máj- és...

        Az epekövesség vagy cholelithiasis alatt az epehólyagban kövek megjelenését értjük. Ezek különböző számúak, nagyságúak és...

        Mi okozhat epegörcsöt?

        Epegörcs alatt a jobb bordaív alatt hirtelen jelentkező görcsös hasi fájdalmat értjük, ami a jobb lapocka irányába sugározhat....

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.