• Diéta epekövesség esetén

        Szerző:
        WEBBeteg

        Az epekőképződést a túlzott zsírbevitel, valamint a csökkent élelmirost-fogyasztás segíti elő, a zöldségek és gyümölcsök, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása viszont véd az epekőképződéssel szemben. Ha azonban már kialakult az epekő, az alábbi diétás tanácsok betartásával javíthatja állapotát és megelőzheti az újabb kövek kialakulását.

        A túlzott zsírbevitel elősegíti az epekő kialakulásának esélyét. Napi 40-60 g zsír fogyasztása, illetve napi 25 g élelmi rost bevitele az ideális a megelőzés szempontjából (ideális testsúly esetén).

        Diéta tünetmentes epekő esetén

        Az epekő téma cikkei

        3/1 Az epekő tünetei, kezelése
        3/2 Epekő műtét: az epehólyag-eltávolítás
        3/3 Diéta epekövesség esetén

        Amennyiben az epekő nem okoz panaszokat, ám ultrahang-vizsgálat során kimutatták az epekövességet, abban az esetben is érdemes figyelni a megfelelő táplálkozásra.

        • A napi táplálékot többszöri, kisebb adagú étkezéssel fogyasszuk el. Ideális a napi négyszeri-ötszöri étkezés.
        • Kerülni kell a túlzott zsírbevitelt. Nehezen emészthetők az éretlen gyümölcsök, a szárazhüvelyesek. Gyakran okoznak panaszt a kelt tésztafélék.
        • Csökkentsük a fűszerezést! A pirított hagyma, az erős, csípős fűszerek használatának mérséklése a cél.

        Hirdetések

        Epeköves görcsroham utáni diéta

        Epekő és más betegségek

        Az epekő okozta panaszok hasonlítanak a nyombélfekély, a vesekövesség, a hasnyálmirigy-gyulladás és a hátsó fali szívizom-infarktus tüneteihez, ezért a diagnózist bízzuk a kezelőorvosra!

        A görcsrohamot közvetlenül követő időszakban a megfelelő folyadékbevitelre kell figyelni, főleg, ha a görcsroham során nagy mennyiségű hányás is volt. Leginkább természetes, szénsavmentes ásványvíz adható. Kerülendő a tea fogyasztása, mivel az önmagában is kiválhat rohamot arra érzékenyekben.

        A rosszullétet követő napon már el lehet kezdeni a táplálékfogyasztást. Gyakori, kis mennyiségű étkezés, maximum napi 20-30 g zsírbevitel az ideális. A folyékony, illetve pépes halmazállapotú ételek fogyasztása ajánlott (sovány húsból készült leves, főtt burgonya, párolt zöldség, sovány-pépes hús, érett gyümölcs).

        Ezt követően fokozatos visszatérés, valamint a kiváltó étel szigorú kerülése a cél.

        Diéta epehólyageltávolítás után

        A műtét után a megváltozott élettani viszonyok miatt diéta bevezetése szükséges.

        A műtétek után néhány hétig a napi 6-8 étkezésből álló étrendet javasolt. Kezdetben az epeköves görcs után alkalmazott diétához hasonlóan kell étkezni. Ezt követően fokozatosan bővíthetjük az étrendet. Napi 4-5 alkalommal történő étkezés, egyszerre mindig kis mennyiségű táplálék elfogyasztása javasolt.

        Epehólyag-eltávolító műtét után még képződhetnek kövek az epeútban is, ezért az étrend összeállításakor törekedni kell az újabb kőképződés megelőzésére. Az étrend legyen zsírszegény (50-60 g zsír naponta), valamint élelmi rostban gazdag.

        Segítség az eligazodáshoz

        Minden epehólyagműtéten átesett egyén fogyaszthat kenyérféléket, zsírszegény kekszeket, zsírszegény tejtermékeket, búzadarát, rizst, érett gyümölcsöt. A tej fogyasztása önmagában nem tanácsos, alapanyagként azonban felhasználható. Ha valamely gyümölcs nyersen fogyasztva panaszt okoz, akkor meg kell reszelni, vagy kompótot kell belőle készíteni, mert így könnyebben emészthetővé válik.

        Szigorúan kerülni kell a magas zsírtartalmú élelmiszerek (szalonna, tepertő, tejszín, zsíros sajtok), kelt tésztaféleségek, éretlen gyümölcsök, szárazhüvelyesek, magas rosttartalmú és illóolajban gazdag főzelékfélék (kelkáposzta, fejes káposzta) fogyasztását. Csökkenteni kell a fűszerezés mértékét is. Főként a csípős paprika, erős fűszerpaprika, chili, fekete bors, pirított vöröshagyma okozhat panaszokat.

        Vannak olyan tápanyagok, amelyek az egyik betegben panaszt okoznak, másikban viszont egyáltalán nem. Ilyen ételféleség a tej, a tojás, a paprika, paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma, továbbá a fűszerek közül a szegfűszeg, fahéj, majoránna, édeskömény, bazsalikom.

        Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

        Forrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

         

        Részletesen  Milyen konkrét élelmiszerek fogyaszthatóak és melyek kerülendők?

        Ez is érdekelheti  Még több diétás tanács krónikus betegeknek!

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Kiégés szindróma

        Dr. Balogh Katalin

        Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

        Mi az a divertikulózis?

        Dr. Mármarosi István

        Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

        Epekímélő étrend - Mit szabad, mit nem?

        Az epét a máj termeli, ezt követően az epehólyagban raktározódik, majd innen ürül étkezésekkor a bélrendszerbe. Az epe anyagai végzik a zsíremésztést a vékonybélrendszerben.

        Hasi panaszok kezelése diétával: kötelező vagy ajánlott?

        Sokan szenvednek olyan tünetektől, amelyek mögött nem igazolódott szervi betegség. A panaszok jelentkezésekor természetesen indokolt az orvosi vizsgálat és a beavatkozást igénylő kórképek kizárása! Ez nem feltétlenül jelent megterhelő eljárásokat, néha egy beszélgetés és a páciens ismerete is elegendő.

        Súlyos vagy krónikus májbetegség - A bevitt tápanyagok és a diéta szerepe

        Májbetegségek fennállása esetén jellegzetesen csökken az étvágy, így a bevitt kalória- és tápanyagmennyiség is kevesebb. Emellett a máj betegsége e létfontosságú szerv raktározó funkciójának kiesését eredményezi, amely miatt a betegeknél rendszerint tápanyag- és vitaminhiány alakul ki. Mindezek miatt fontos, hogy ebben az időszakban jobban odafigyeljünk a táplálkozásra.

        Epekő: az epeköves panaszok és kezelésük

        Az epekő gyakori jelenség, az európai népesség 15 százalékát érinti. Az esetek háromnegyed részében az epekövek évekig nem okoznak panaszokat (néma epekövek), ám komplikáció esetén gyorsan kialakulhat epegörcs.

        Epehólyag és epeutak megbetegedései esetén ajánlott táplálkozás

        Az epehólyaggal, epeutakkal kapcsolatos betegségek esetén rendkívül nagy figyelmet kell szentelni a helyes táplálkozásra. A jellemző megbetegedések az epekőbetegség (cholelithiasis), valamint az epehólyag és epeút akut és krónikus gyulladása (cholecystitis, cholangitis).

        Étrendi tanácsok epeműtét vagy epeköves roham után

        Görcsösen fáj a jobb oldala a bordák alatt? A fájdalom a lapockába sugárzik? Hányingere, esetleg hasmenése van? Gondolt már, arra, hogy ez epekő is lehet?

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.