Hegszétválás esélyei

Tisztelt Doktor Úr/Válaszadó! 22 hetes IVF ikerterhes kismama vagyok. 2008-ban ár volt egy sürgősségi császármetszésem a terhesség 24. hetében korai burokrepedés, magzati kényszertartás és MVF miatt alsó medián laparotómián keresztül. Akkor megmondták, hogy a természetes úton való szülést felejtsem el, amivel én már megbékéltem. Korábbi orvosom azt mondta, hogy egy méhösszehúzódás után is azonnali császárra lesz szükség. Ez idő alatt azonban lakóhelyet változtattunk, s most valószínűleg a SOTE I-es női klinikán fogok szülni. Kérdésem elsősorban az ilyenkor előforduló "hegszétválással" kapcsolatos. Egész terhességem során rejtett félelem van bennem, hiszen ikrekkel a has méretei nagyobbak, gyorsabban nő, stb, és félek, hogy ezt a szöveteim nem bírják elég ideig. Sikerülhet-e vajon az ikerbabákat legalább a 34. hétig ilyen pocakelőzménnyel kiviselni, valóban programozott császárra lesz-e szükség illetve mik a fenyegető hegszétválás tünetei melyekkel kórházba kell menni azonnal? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Herman Tünde válasza a hegszétválás témában

A terhesség kihordására minden esély megvan, ha az előzményi császármetszésre gondolunk. Mindenképpen császármetszésre van szükség, tekintve az előzményt, ill. az IVF-fel fogadt ikerterhességet. A fenyegető hegszétválás esélye meglehetősen csekély, hiszen az előzményben egy császármetszés szerepel. Alhasi fájdalmat érezhet ebben az esetbe, a fájdalom miatt mindenképpen észrevenné. Pihenjen minél többet és szedjen magnéziumot.

Dr. Herman Tünde
Dr. Herman Tünde Szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2010. szeptember 06., 13:46; Megválaszolva: 2010. szeptember 08., 14:17
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Lehetséges így terhesség?
Lehetek-e terhes
PreMens tabletta szedése terhesség...
Terhesség, edzés