• Immunszupresszív kezelés és a terhesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        37 éves nő vagyok. 14 éves korom óta van autoimmun eredetű krónikus aktív hepatitisem. Jelenleg napi 4 mg Metypredet és 50 mg Imuránt szedek. Ezeket kb. már 15 éve ebben a felállított therápiában. Rendszeresen járok gondozásra.

        Gyermekem sajnos nincs. 10 éve nagyon szerettünk volna a férjemmel, de a kezelőorvosom nem javasolta. Akkoriban gyakrabban volt aktív szakaszban a betegségem. Próbálta elfogadtatni velem, hogy nekem nem javasolt a saját gyermek. Ezt részben sikerült, részben nem. Én is nő vagyok és anya szeretnék lenni. Jelenleg évek óta tünetmentes vagyok a gyógyszerek szedése mellett, aktívan dolgozom, rendes, normális életet élek. Igaz közben elváltam, viszont a jelenlegi párommal nagyon boldogok vagyunk. Ő így fogadott el engem, a betegségemmel együtt. Viszont mostanában egyre többször kérlel, hogy próbáljuk meg, hátha lehetne közös gyermekünk. Természetesen nekem is minden vágyam ez lenne, de félek egy újabb kudarctól. Már csak ez hiányzik a boldogságunkhoz. Szinte már napi téma ez közöttünk, annyira szeretnénk. Neki már van egy 4 éves kisfia, aki velünk él, így ítélte a bíróság. Igazából tehát van egy "kis családunk", de mégis szeretnénk bővíteni. Szeretném a párom még boldogabbá tenni.

        Ezúton szeretném kikérni szíves véleményét, mielőtt elindulnánk ezen az úton.

        Tisztelettel és Köszönettel várom válaszukat!

        WEBBeteg szakértő válasza a teherbeesés, autoimmun témában

        Kedves Hölgyem!

        Az Imuran egy kemoterápiás gyógyszer, amit Önnek folyamatos, kis dózisban kell szednie. Ezt terhesség alatt nem javasolt alkalmazni, mert teratogén hatása van, tehát a fejlődő magzatot károsítja, emellett koraszülést, spontán vetélést okozhat. A steroidot viszont többféle autoimmun betegségben is alkalmazzák, és bizony terhesség során is több kismama kap. Tehát terhesség úgy lenne vállalható, ha a gyógyszerszedésen módosítanának.

        Azt, hogy az alapbetegséget a terhesség hogyan befolyásolja, sajnso nem tudom megmondani, mert vannak olyan folyamatok, melyek a terhesség alatt fellángolnak, míg mások nem jelentkeznek. Beszélje át a kezelőorvosával, aki ismeri az eddigi lefolyását az alapbetegségnek, mert ő tudja igazán megítélni, hogy egy terhesség esetén mit várhatnak. Ne csak azt kérdezze meg, hogy vállahat-e gyermeket, hanem beszélje át vele, hogy mi, és mikor történne, ha pl. a gyógyszereket módosítanák, milyen hatással lehet egy terhesség az alapbetegeségére, stb. Szükség esetén egy nagy tapasztalattal rendelkező szülészorvost is fel lehetne keresnie a kérdéssel nagyobb klinikai centrumban, pl. genetikai tanácsadáson.

         


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-01-31 13:12:46; Megválaszolva: 2010. január 31., 13:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: