HSV 1-2 vírus terhesség alatt

Kedves Dr! 8 hetes terhes vagyok, a mai nap kaptam meg a mikrobiológiai eredményeket és a HSV 2 eredmény aggasztónak tűnik. Lehetséges, hogy primer fertőzésről van szó? Meglepve fogadom az eredményt, a párommal 2 éve vagyunk együtt, így nem értem, hogy lehetne jelenleg primer HSV 2 fertőzésem. Lehet hatással a babára? Herpes simplex 1IgM / ELISA (Siemens) 12,9 pozitív Herpes simplex 1IgG / ELISA (Siemens) 15,7 pozitív Herpes simplex 2 IgM / ELISA (Siemens) 10,6 kétes Herpes simplex 2 IgG / ELISA (Siemens) 1,6 negatív

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza témában

A herpes simplex vírusnak két típusa ismert, a HSV-1 és a HSV-2. Mindkettő a bőr és nyálkahártya fertőzését okozza: a HSV-1 többnyire az ajkakon (herpes labialis) és a szem szaruhártyáján (herpes simplex ceratitis) , míg a HSV-2 elsősorban a nemi szerveken, a végbélnyílás körüli bőrön és a környező területeken (herpes genitalis) okoz elváltozást. A herpeszvírusok a fertőzött területtől függően a szájból vagy a száj környékéről származó váladékkal, az elváltozásokkal való közvetlen érintkezéssel, leggyakrabban nemi kontaktus útján vihetőek át (a vírus a nyálkahártya apróbb sérülésein keresztül képes átadódni) . A fertőzésen a népesség legkevesebb harmada, a zsúfoltabb körülmények között élők több mint háromnegyede átesik.Az IgM friss fertőzést,az IgG átvészeltséget jelent.

A tüneteket mutató terhes asszonyoknál mindössze egy százaléknál kisebb arányban várható a magzat fertőződése, ami ultrahangvizsgálattal az előzőekben már leírt jelek alapján (a méhlepény károsodása, máj- és lépduzzanat) ismerhető fel. A születendő magzat azonban 40-60%-os eséllyel fertőződhet a szülőcsatornán keresztül, ami szintén súlyos fejlődési rendellenességekhez, például agyvelőgyulladáshoz vezethet. A nemi szervi herpeszek egyébként nem zavarják a terhességet és a szülést sem, aminek oka, hogy a fertőzésen már átesett kismamák szervezetében a magzatot is óvó ellenanyagok termelődnek.

Veszélyesnek kizárólag azok az eseteket minősülnek, amikor az elsődleges fertőzés súlyos: ez egyrészt spontán vetélést okozhat a terhesség első harmadában, később pedig akkor járhat halálos kimenetellel a magzatra nézve, ha a terhesség végéig nem termelődik elég ellenanyag az anya szervezetében. Az aktív herpeszes tüneteket mutató várandós nők esetében ez utóbbi miatt császármetszés alkalmazása is szükségessé válhat .Ismételt laborvizsgálat javasolt.

Kérdés: 2020. december 04., 14:05; Megválaszolva: 2020. december 05., 19:19
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Leletelemzés
Ellenanyag pozitív
Belső méhszájon tölcsérjel
Terhesség bekövetkezhet e
Streptococcus