Hematóma és Clexane

Tisztelt Doktornő! Az alábbi probléma kapcsán szeretném szíves segítségét kérni. Az ötödik lombikprogramnak köszönhetően jelenleg a várandósságom 16. hetében járok ikermagzatokkal. A meddőségem hátterében alloimmun faktorok álltak (összeférhetetlenség a férjemmel) , amit a megfelelő immunkezeléssel sikerült kiküszöbölni. A sok sikertelen kísérlet közben számtalan kivizsgáláson részt vettem, többek között részletes trombózispanelt is csináltattam. Ennek eredménye szerint a homocisztein szintem a normáltartományban van (8, 2) , lupus anticoagulans nem kimutatható, APC rezisztencia nincs, Protein S, Protein C normális, V. Faktor Leiden mutáció: normál allélokat hordozó, Protrtrombin gén mutáció: negatív allélokat hordozó, Mthfr C677t heterozigóta, Mthfr A1298c mindkét allél normál. A fentiek szerint tehát csak az Mthfr C677t heterozigótaságom igazolódott. Emiatt régóta aktív folátot és Femibiont is szedek. Emellett a lombikprogram kezdetétől clexane 0, 6-os injekciót is szúrok, napi egy alkalommal. A testsúlyom egyébként 60 kg. A Clexane-t a meddőségi specialistám véleménye alapján a 12. hét után már nem indokolt használnom, hematológus viszont azt javasolta, hogy az egész terhesség alatt használjam ugyanebben a dózisban, a biztonság kedvéért. A 14. héten azonban vérzés miatt kórházba kerültem, ahol kiderült, hogy egy hematóma alakult ki a méhemben. A vérzés azóta jelentősen csökkent, de még jelenleg is kórházban vagyok, és itt nem engedik szúrni a Clexane-t, nehogy újabb vérzést indukáljon. Jelenleg már közel három hete nem adtam be az injekciót. A kérdésem az lenne, hogy a Clexane adásának időleges felfüggesztése az én Mthfr C677t heterozigótaságom mellett mekkora kockázatot jelent a babákra nézve? Azt egyelőre nem tudom pontosan, hogy mikortól folytathatom az lmwh kezelést, mint ahogy azt sem, hogy mikor engednek ki a kórházból. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Andrea

Dr. Kiss György válasza clexan témában

Tisztelt Hölgyem!

A meddőségi specialista és a haematológus kollegák érdeme elvitathatatlan és minden tiszteletem az Őné az előzmények ismeretében, de kérem, ne a heterozygótaság és a Clexane foglalkoztassa hanem az, hogy most maximálisan együtmüködjön kórházi kezelőorvosával, maradjon kórházban --ameddig lehet.., rengeteget pihenjen vizszintesen, vagy kissé felpolcolt lábakkal és kb. a 20 hét fele/, mikor a haematoma már szervült / lehet abba reménykednie, hogy talán tul van--magát a terhesség létét fenyegető veszélyen!

Nagyon alapos tudást tükröznek sorai és biztos vagyok benne, hogy a helyes fontossági sorrendet is rendezni tudja magában!

Üdvözlettel: dr.Kiss.

Kérdés: 2016. február 12., 11:52 ;Megválaszolva: 2016. február 13., 14:48
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Korai terhességi ,alhasi fájdalom
Terhesség előtti sör
Pajzsmirigy betegség
Terhesség előtti alkohol
övsömör terhesség alatt
Gyerekkorában volt bárányhimlőn, és most nemrég átestem egy övsömör betegségen. A napokban tudtuk meg hogy terhes vagyok , most izgulok mert kb a...