Szülés - trombózis - Protein C deficit

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! 28 éves nő vagyok, most várom az első gyermekemet (28. hét) . Érdeklődni szeretnék, hogy a következő esetben javasolt-e további kivizsgálás/labor, ha igen pontosan milyen: Édesapám fiatalkorában trombózist kapott, megállapították nála a Protein C deficitet. Ezt követően Syncumar gyógyszer szedését írták elő számára. A gyógyszer helytelen használata okán újabb trombózist kapott, később tüdő embóliában hunyt el. Nekem még nem volt trombózisom, nem vagyok elhízva, egészségesen étkezem, nem dohányzom, az állapotomnak megfelelően sportolok. Panaszom, avagy erre utaló tüneteim nincsenek. Az lenne a kérdésem, hogy érdemes lenne nálam is a Protein C deficitet kivizsgálni így a szülés előtt? Avagy esetleg más trombózisra hajlamos eltérést? A terhességem problémamentes, az eddig előírt nagylaborjaim és a teljes vérkép vizsgálataim semmilyen elváltozást nem mutattak ki. Császárról eddig nem volt szó, ám félek, hogy akár a természetes szülés, akár a császár esetében trombózis állhat fenn. Amennyiben javasol bármilyen további kivizsgálást számomra, kérem írja le pontosan, hogy önköltséges alapon ezeket megtegyem. Köszönöm,

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Árki Ildikó válasza trombophilia vizsgálat témában

Tisztelt Kérdező!

Véleményem szerint a fokozott trombózis készség genetikai fennállásának kivizsgálását már a terhesség előtt érdemes lett volna elvégezni. Ilyen családi anamnézis mellett tudomásom szerint OEP finanszirozott szakrendelésre is mehet. Nem említette a levelében leírtakat a nőgyógyásznak? Vegye fel a kapcsolatot a nőgyógyászával, illetve haematologia/haemostasis szakrendeléssel.

Minden jót kívánok, üdvözlettel.

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2015. november 02., 15:13; Megválaszolva: 2015. november 04., 17:17
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Lágyéksérv terhesség
Látóterenként kevés granulocyta
Terhesség-petezsák
Hormonvizsgálat
Kedves Doktor Úr! A ciklusom 4. és 22. napján csináltattam vérvételt, aminek az eredménye az alábbi lett: 4. napon: TSH: 0,635 mIU/L, FT4:...
Második oltás terhesség alatt
Tisztelt Doktor Nő! Április 9-én kaptam az első AstraZeneca oltásomat, majd július 2-án kapnám meg a másodikat, de a héten kiderült, hogy...