Szülés - trombózis - Protein C, deficit

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! 28 éves nő vagyok, most várom az első gyermekemet (28. hét). Érdeklődni szeretnék, hogy a következő esetben javasolt-e további kivizsgálás/labor, ha igen pontosan milyen: Édesapám fiatalkorában trombózist kapott, megállapították nála a Protein C, deficitet. Ezt követően Syncumar gyógyszer szedését írták elő számára. A gyógyszer helytelen használata okán újabb trombózist kapott, később tüdő embóliában hunyt el. Nekem még nem volt trombózisom, nem vagyok elhízva, egészségesen étkezem, nem dohányzom, az állapotomnak megfelelően sportolok. Panaszom, avagy erre utaló tüneteim nincsenek. Az lenne a kérdésem, hogy érdemes lenne nálam is a Protein C, deficitet kivizsgálni így a szülés előtt? Avagy esetleg más trombózisra hajlamos eltérést? A terhességem problémamentes, az eddig előírt nagylaborjaim és a teljes vérkép vizsgálataim semmilyen elváltozást nem mutattak ki. Császárról eddig nem volt szó, ám félek, hogy akár a természetes szülés, akár a császár esetében trombózis állhat fenn. Amennyiben javasol bármilyen további kivizsgálást számomra, kérem írja le pontosan, hogy önköltséges alapon ezeket megtegyem. Köszönöm,

Dr. Árki Ildikó válasza trombophilia vizsgálat témában

Tisztelt Kérdező! Véleményem szerint a fokozott trombózis készség genetikai fennállásának kivizsgálását már a terhesség előtt érdemes lett volna elvégezni. Ilyen családi anamnézis mellett tudomásom szerint OEP finanszirozott szakrendelésre is mehet. Nem említette a levelében leírtakat a nőgyógyásznak? Vegye fel a kapcsolatot a nőgyógyászával, illetve haematologia/haemostasis szakrendeléssel. Minden jót kívánok, üdvözlettel.

Megválaszolva: 2015. november 04.

Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy

Leiden mutáció
Üdvözlöm! Azzal a problémával fordulok Önökhöz, hogy voltam nőgyógyásznál, mert fogamzásgátlót szeretnék szedni. Emiatt elvégezték a Leiden mutáció...
Placenta mellső fali, mit jelent ez?
Tisztelt Doktor Úr! 20 hetes kismama vagyok, első terhességem. A 2.trimeszteri genetikai papíromon az szerepel, hogy “placenta helyzete mellső fali, széle...
Magzattal egy burokban lévő csomó
Tisztelt Dr. Úr! Kb. 6-7 hetes terhes vagyok, ma voltam ismételten vizsgálaton az orvosomnál. Egy héttel ezelőtthöz képest a kis embrio nőtt, 4,5 mm-es, és...
Lehetek oxigénhiányos?
Kedves Doktornő! 19 éves lány vagyok, és azt szeretném kérdezni, hogy ha születésemkor (1x nyakra tekeredett köldökzsinór miatt) éleszteni kellett, maszkos...
Hatásos lehet ebben az esetben az...
Tisztelt Doktor Úr! Párommal védekezés nélkül voltunk együtt 10.29-én, 10.30-án és 11.01-én reggel. Ovulációs tesztem 10.31-én volt pozitív és 11.01-én már...
Fogamzásgátló tabletta pótlása
Tisztelt Doktor Úr! A helyzet a következő. Több, mint 4 éve szedem az Estelle fogamzásgátló gyógyszert. Október 14 szombaton kellett új levelet kezdenem...