Rh variáns?

Tisztelt Doktornő! 20 hetes terhes vagyok, nemrég elvégezték a vércsoport vizsgálatot, ahol a következő leletet kaptam: A Rh (D) pozitív, ellenanyagszűrés: negatív, direkt coombs vizsgálat: negatív. Korábban is néztek már vércsoportot, mivel két szívműtéten is átestem, igaz elég rég: 1980 és 1984-ben. Volt két missed ab. terhességem is, 2012-ben és 2014-ben. Az összes előző vércsoportom A Rh negatív lett, az elhalt terhességek miatt meg is kaptam az anti-D-t. Jeleztem a terhesgondozáson, hogy a vércsoportom eddig más volt, erre megismételték a labort, de az eredmény ezúttal is A pozitív. A véradóban kérdeztem, hogyan lehetséges ez, erre azt mondták, létezik az Rh-variáns nevű vércsoport is, valószínűleg az vagyok. Ugyanakkor az interneten böngészve azt láttam, hogy ilyen esetben a laborleleten az "Rh variáns" kifejezés szerepel. Tudna magyarázatot adni arra, mi lehet nálam? Rh variáns, vagy (bár ilyet még nem hallottam) , megváltozott az Rh-vércsoportom? Ha Rh variáns vagyok, akkor hogyan tudom ezt igazolni, mert azt olvastam, hogy terhességnél és ha vért kapok, igazából Rh negatívnak számítok? Talán fontos lehet még, hogy édesanyám és köztem a születésemkor Rh-összeférhetetlenség alakult ki, mert ő korábbi terhessége után nem kapta meg az anti-D-t. Az akkori vércsoportomat úgy írták: "A Rh pozitív, nem meghatározható, ellenanyaggal fedett", később azonban egyértelműen Rh negatív lett.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Rh témában

A leírt RH összeférhetetlenség okát csak labor vizsgálattal lehet igazolni. A vércsoport változása nem lehetséges, csak egyéb alcsoportok befolyásolhatják a kapott eredményt.

Javaslom keressen fel Véradó Állomást ahol lehetőség nyílhat a főcsoportok mellett, egyéb vizsgálatok elvégzésére.Választ kaphat arra, hogy csak keresett vért alkalmazhatnak esetleges vérpótlás esetén.

Kérdés: 2015. január 23., 18:02; Megválaszolva: 2015. január 26., 21:43
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Lehetek terhes?
Fogamzásgátó melletti terheség...
Terhességi toxémia
Terhesség jelei
Hyperechogén papillaris izom