Súlyos cervicalis dysplaia terhességben

Tisztelt Doktor úr! 17 hetes kismama vagyok. Trehességem 15. hetében magasfokú conisatio és cerclage műtét történt, mivel a 9. héten levett PUNCH biopsia CIN3-as eredményű volt. A conisatio utáni szövettani eredményem szintén CIN 3-as lett. Szeretném az Ön véleményét is kikérni a szövettan eredményéről. Bemásolom a leletről az idetartozó részeket. Makroszkópos leírás: Szabálytalan alakú, 35x16 mm-es, 8 mm mélyen kimetszett portio részlet.Nyálkahártyája szürkésfehér, a preparátum igen szakadozott. A szeletek sorrendjét megtartva indul 8 r-ben 8 bl-ban az egész. Szövettani leírás: A portiorészletet teljes egészében feldolgoztuk. Az ectocervicalis hámban kiterjedten HPV infectiot jelző cytologiai atipia látható.Egy-egy területen a felszín hámfosztott. Másutt részben az ectocervicalis hámban részben a metaplasticus endocervicalis hámban spektrumot mutató dysplasia figyelhető meg, mely viszonylag kiterjedten súlyos fokú. A súlyos fokú dysplasiat mutató hám több területen az endocervicalis mirigyek hámjának helyét is átveszi. A súlyos dysplasiat mutató hámszakasz szélessége 9 mm. A kóros hám az endocervicalis resectios vonaltól 1mm-re húzódik, az ectocervicalisan vezetett oldalsó resectios vonalnak megfelelően csupán mikroszkópikus nagyságrendű az ép szegély, ill. e területen az oldalsó resectios vonal meglehetősen károsodott, ezen irányban a kimetszés épsége biztonsággal nem ítélhető meg. Endocervicalisan idült gyulladás mellett, több területen a felszínhez közel, azt elődomborítva deciduális átalakulás is megfigyelhető a stromában. VÉl: Spektrumot mutató, kiterjedten súlyos fokú hámdysplasia, markáns koilocytás atypiával kísérve (CIN III.) Önnek mi a véleménye? Ez nagyon rossz? Milyen hatással van ez a terhességemre? Ön szerint ettől még kihordható a terhesség végig? Egyébként 2 hónap múlva lesz rákszűrés kontroll. Nagyon aggódom. Várom megtisztelő válaszát! Tisztelettel egy aggódó kismama!

Dr. Törő Bálint válasza szövettan témában

Tisztelt Kérdező!

A szövettani lelet azt mutatja, hogy indokolt volt a műtét és még idejében került rá sor. A terhességére ez semmilyen hatással nem lesz.

Pihennie kell, hogy ne induljon meg koraszülés.

Szülés után 3 hónaponként szükséges lesz citológiai kontroll, hogy az esetleges kiújulás

ellenőrzés alatt legyen tartva.

Üdvözlettel:

Dr. Törő

Kérdés: 2014. március 18., 07:27 ;Megválaszolva: 2014. március 19., 16:20
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Terhes voltam?
Kétem segitsen hogy mit jelent pontosan amit leirtam. Köszönöm Jobb hasi alhasi fájdalom időnként, reggel óta miután a hüvelyből egy szilványi...
Nagy petezsák, nagy szikhólyag
Kombinált teszt eredmény
Várandósság _ionizáló...
Lelet kiértékelés