Üvegtest

Tisztelt Dotktornő! Már több éve történt velem, hogy a látóterembe úszó folt, majd foltok jelentek meg. Utólag kiderült, hogy az üvegtestben történhetett valami, ami miatt ezek a foltok megjelentek. Az orvos azt mondta, hogy nem túl komoly és egy idő után felszívódik. Ez történt kb. 6 éve, és azóta semmi változás nem történt, sőt több folt is van, ami már kifejezetten zavaró a látásban. Azt szeretném tudni, hogy létezik-e mód arra, hogy a foltokat eltávolítsák, akár csak egy részét. Még csak 33 éves vagyok, ráadásul az egyik (jobb) szememre tompalátó. Mit javasol, mit tegyek? Válaszát köszönettel: Attila

WEBBeteg szakértő válasza üvegtest témában

Tisztelt kérdező! Az Ön által említett probléma nagyon gyakori - az üvegtesti tér kollagén szerkezetének átépülésével, "öregedésével" jár együtt. Sajnos csak nagyon komoly, a szervezetet megterhelő műtéttel lenne lehetséges, ami után is visszatérhetnek a homályok. Ezért a műtétet nagyon alaposan kell mérlegelni - kockázat előny alapján. A gravitációban lehet bízni, hogy leülepednek az "összetört kötegek" és így kikerülnek a látópályából. Nagyon sok folyadék fogyasztás, vitamin (főleg A és C vit.) és nyomelem pótlás. Először ezt kellene megpróbálni. Érdemes ultrahanggal követni a homályok, mennyiségét, és csak ezt követően mérlegelni a műtétet.Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. július 29.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Retina - üvegtest
Tisztelt Doktor Úr! Betegségem tavaly nyáron kezdődött, tudni kell rólam, hogy gyerekkori baleset miatt csak egy szememre látok.mononucleola vagyok. Tavaly...
Üvegtest összeesés
Mind a két szememen üvegtest összeesést diagnosztizáltak. A korom még nem indokolja ezt a, degenerációt. Mi lehet az ok és mit kell tennem? + 6 a szemüveg...
Üvegtesti homály rendbejöhet?
Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Korábban volt nekem egy kérdésem: "A következő problémával fordulnék önhöz. Mostanában ha fehér, vagy világos felületet nézek, és...
Makula, deregenácó
Szemvizsgálat alkalmával az alábbi diagnózist kaptam: (fárad a szemem, olykor homályosabban látok) AR: 0,25-0,25 125 -0,25 118 Érz. után IOP 18/17 Hgmm...
Chorioretinális gyulladás
Pupillatágítás fájdalmas utóhatása?