• Retina - üvegtest

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Betegségem tavaly nyáron kezdődött, tudni kell rólam, hogy gyerekkori baleset miatt csak egy szememre látok.mononucleola vagyok. Tavaly nyáron éjszakánként villanófoltokat észleltem, illetve uszóhomályokat. Azonnal meglézerezték, retinoschisist diagnosztizáltak. a Lezerezés jól sikerült folyamatos kontroll mellett nem található további szakadás. 11 és 2 között van a schisis, 2hnál apróbbb vérzés. Tüneteim azonban nem h nem múlnak, egyre rosszabbul látok. A felvillanások megmaradtak, sőt alul néha olyan mintha víz vibrálna a szememben. Szememben rengeteg fonalszerű uszóhomály van de már meg tanultam velük együtt élni, zavaró, de megszoktam. Üvegtestben szalagos homályok, alul kevés stacioner kérgi homály - ez áll a diagnózisban Több orvos is megvizsgált, valószínűsíthetően üvegtest lezajlása is folyik, ezért lehetnek a villanások, illetve h a homályok száma folyamatosan nő! Rettenesen fényérzékeny lettem, zavar a tv, az autók lámpája, OCT vizsgálatot és ultrahangot is végeztek, szoros kontroll javasolt - írták a kezelőlapra. Illetve kaptam egy feles pluszos szemüveget. 1 hónapja azonban újabb ijesztő tünetet vettem észre.olyan a látásom mintha egy vízfüggőnyön néznék messzire, kifejezetten nem éles a látásom főleg messzire, illetve eleinte egy két ponton vettem észre, hogy olyan mintha remegne a látásom, de az elmúlt egy két hétben már monitornál illetve telefonkijelzőnél is "hullamzik" a szöveg. Alig bírom elolvasni. Munkám során rengeteg excel táblát használok, rendesen erősen koncentrálnom kell h lássam. Múlt héten hármastükörrel, oct-n nem vettek észre semmit újat a fent írtakon kiviül, de én akkor is alig látok, és remegő, hullámzó a látásom. Teljesen tanácstalan vagyok, kihez vagy hova forduljak, Utolsó papíromon az van: kis kerek lyuk változtalan, mko macula durva eltérés nélkül, cornean nincs eltérés, Tüneteket üvegtest leválás is okozhatja, De vajon a vízenyős látást, illetve, h fehér háttérnél hullámzik a szöveg is ezt okozhatja? Néha úgy érzem megbolondulok:(Köszönöm előre is a válaszát

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a üvegtest, úszkáló homály, retina témában

        Kedves Hölgyem! Olvasva az esetét, kérdését úgy látom, hogy megfelelő módon ki van vizsgálva. Helyesen leírta, hogy a kollégáim a retinoschisist kezelték, készítettek UH és macula OCT vizsgálatot, folyamatos kontroll alatt áll. A panaszaival kapcsolatban számos dolog eszembe jutott, de ezeket már kollégáim biztosan kizárták. Az úszkáló homályok, szálagos üvegtest vagy éppen a (valószínűleg hátsó) kérgi homály okozhat hasonló panaszokat, de nem annyira, hogy a "szöveg is hullámzik". Sajnos az üvegtestben lévő úszkáló homályokkal való igaz, hogy meg kell tanulni velük élni. Végül arra gondoltam, hogy nem szárazak-e a szemei, mert ha ez áll a háttérben (bár kicsi a valószínűsége), néhány vizsgálattal ez kideríthető és egy kis műkönnyel javítható az állapot. Remélem segítettem. Üdvözlettel,

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. január 27., 14:22; Megválaszolva: 2019. január 28., 17:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: